Την εφαρμογή της αρχής του αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπως και την παροχή αρμοδιοτήτων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στις τοπικές και περιφερειακές αρχές ζήτησε στην εισαγωγική του τοποθέτηση o κ.Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι έχει προσωπική άποψη για τη διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ε.Ε.» κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς.
«Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοφανούς κρίσης», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2014 είχαν εισέλθει στη χώρα 45.οοο πρόσφυγες και το 2015 έφτασαν στους 900.000.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «αυτές που δοκιμάστηκαν περισσότερο ήταν οι τοπικές κοινωνίες στα σημεία εισόδου της χώρας, ως συνέπεια της όξυνσης του φαινομένου της αθρόας εισόδου προσφύγων». Αυτές οι τοπικές κοινωνίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, παρείχαν φιλοξενία και υποδομές και είχαν σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματά τους. «Πρόκειται για ανεπανόρθωτη ζημιά την οποία υφίστανται οι συμπολίτες μας επί δυο χρόνια», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές κάνουν το μέγιστο δυνατό να ανταποκριθούν στο πρόβλημα, «όμως όπως επισήμανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχουν τα εργαλεία, αρμοδιότητες και κονδύλια για να ανταποκριθούν. Δεν είναι μόνο οικονομική η συνδρομή, αλλά και τεχνογνωσίας και σε θέματα διαχείρισης, που δεν υπάρχει. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν τη στήριξη της οργανωμένης Πολιτείας. Στην επάρκεια υπάρχει έλλειμμα και παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, δεν πήγαν καλύτερα τα πράγματα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό στη χώρα μας έχει βελτιωθεί από πέρσι και υπογράμμισε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας, μετά την υπογραφή και εφαρμογή της.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ υπάρχουν στη χώρα περισσότεροι από 60.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες δεν υπάρχει αντιστοίχως ένας συγκροτημένος σχεδιασμός διαχείρισης του αριθμού τους και του προβλήματος γενικά.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
«Είχαμε συμφωνήσει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, να κλείσουν τα προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράτυπους μετανάστες… Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τον επιμερισμό των προσφύγων σε όλη την Επικράτεια για να είναι έτσι δυνατή και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Η έλλειψη οργάνωσης δημιουργεί αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις. Η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Κερδισμένος από όλη αυτή την κατάσταση είναι ο λαϊκισμός και χαμένη η κοινωνική συνοχή. Η αντίδραση της Ε.Ε. είναι ελλιπής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού στην ΕΕ, όμως τα κράτη μέλη περιχαρακώνονται τελικά πίσω από εθνικές στρατηγικές. «Η ΝΔ έχει εργαστεί για το ζήτημα αυτό. Για τη μετεξέλιξη της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που αποτελεί και δικαίωση των πάγιων θέσεων της ΝΔ και του ΕΛΚ. Και οφείλω να συγχαρώ τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη συνεισφορά του στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε εργαστεί για την ενίσχυση συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, για την αναθεώρηση του ‘Δουβλίνο ΙΙ’, για τη χάραξη συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πάνω στο προσφυγικό ζήτημα θα δοκιμαστεί η ίδια η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα δεν πρέπει να επιστέψουμε στις φωνές της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού να ενισχυθούν και να κυριαρχήσουν. Γι’ αυτό χρειάζεται η ΕΕ να κινηθεί με ταχύτητα στη διαχείριση του προβλήματος, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οφείλουμε να μεταφέρουμε, να μεταφέρουν όλα τα μέλη του ΕΛΚ σε όλη την Ευρώπη το μήνυμα της αλληλεγγύης και να συμφωνήσουμε σε μια συγκροτημένη απάντηση στο ζήτημα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.