Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με αφορμή τις εξελίξεις περί το Brexit, ο συνομιλητής μας διαμηνύει: «Ή θα υπάρξει συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και στα κέρδη των εταιρειών ή αυτοί θα απορρίπτουν κάθε μέρα και περισσότερο το υπάρχον σύστημα της Ε.Ε.». Και, εν τέλει, «η χώρα μας, με προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να είναι ο καταλύτης αυτών των εξελίξεων στην Ευρώπη. Ίσως ήρθε η ώρα, …ο ελληνικός κόκορας να σημάνει την αυγή της ευρωπαϊκής νύχτας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ν.Δ. ότι θέλει να μας γυρίσει πίσω, όπως αναφέρει, «όχι μόνο στα θέματα των παροχών στην κοινωνία αλλά και στα θέματα της Δημοκρατίας. Από εκεί κινδυνεύουν οι θυσίες του ελληνικού Λαού», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Ν. Τόσκα, «πλέον, τραβήχτηκε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επιστροφή της χειρότερης μορφής Δεξιάς/Ακροδεξιάς και στις προσπάθειες του καινούργιου που δεν έχει έλθει ακόμη αλλά δίνει ελπίδες με την τωρινή κυβέρνηση. Το δίλημμα είναι καθαρό: προοδευτικό/δημοκρατικό μέτωπο ή Ακροδεξιά;».
Περιγράφοντας τη συνεργασία με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων -αφού ο ίδιος διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον Πάνο Καμμένο- λέει πως ήταν «δύσκολη» και «μακάρι να μην χρειαζόταν αλλά ήταν μονόδρομος». Πάντως, αναγνωρίζει, «οι κύριοι στόχοι τηρήθηκαν από τα δύο κόμματα μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια».
Για τον Ευάγγ. Αποστολάκη, ο κ. Τόσκας επικαλούμενος τη μακρά γνωριμία μαζί του, επισημαίνει ότι «είναι ένας δημοκρατικός και άξιος αξιωματικός, με μεγάλη εμπειρία», δηλώνει δε, βέβαιος ότι ο νέος υπουργός «θα ανταπεξέλθει επάξια στα καθήκοντά του» ενώ χαρακτηρίζει προσβλητική για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους, την επίθεση που δέχτηκε από την ΝΔ.
Στο θέμα, τέλος, της αστυνομικής καταστολής, ο τ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει: «Απαιτείται η σθεναρή παρέμβαση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ώστε να μην γίνονται αυθαιρεσίες», υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι «η μείωση της καταστολής είναι το μεγάλο επίτευγμα της διακυβέρνησής μας».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Τόσκα, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Η κυβέρνηση πέρασε τον «κάβο» της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Με απώλειες, αλλά και με ανασύνθεση της πλειοψηφίας. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στο εξής κατά την άποψή σας κ. υπουργέ και με ποιο εκλογικό ορίζοντα;
Νέες συνθήκες, νέοι συσχετισμοί, νέες λύσεις. Η έξοδος από τα μνημόνια και το ξεπέρασμα των μεγαλύτερων από τις δεσμεύσεις που κρατούσαν αγκιστρωμένη τη χώρα την προηγούμενη οκταετία, αναγκάζει σε ανασχηματισμό των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να προσαρμοσθούν στους συσχετισμούς σε κοινωνικό επίπεδο. Το κοινωνικό πρόγραμμα και οι προσπάθειες ανάταξης της χώρας που υλοποιούνται από την κυβέρνηση υποχρεώνουν δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να ακολουθήσουν εκόντες/άκοντες προκειμένου να μην αποξενωθούν από τα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπούν. Όμως βρίσκονται σε αντίθεση με τις ηγεσίες τους που προσβλέπουν σε συγκυβερνήσεις με την Δεξιά επειδή βρίσκονται δεσμευμένες διαχρονικά. Πλέον, τραβήχτηκε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επιστροφή της χειρότερης μορφής Δεξιάς/Ακροδεξιάς και στις προσπάθειες του καινούργιου που δεν έχει έλθει ακόμη αλλά δίνει ελπίδες με την τωρινή κυβέρνηση. Το δίλημμα είναι καθαρό: προοδευτικό/δημοκρατικό μέτωπο ή ακροδεξιά;
Οι προτεραιότητες πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των άμεσων κοινωνικών αναγκών όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και για λόγους αποκατάστασης της ζήτησης στην αγορά. Μπορούμε καλύτερα με τον Κέυνς και την δικαιότερη διανομή εισοδήματος. Είναι προς το συμφέρον του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να βασίζεται στις εξαγωγές, την καινοτομία και σύγχρονους τρόπους παραγωγής. Με ανάκτηση της αυτοδυναμίας της χώρας, αναπτυξιακή πορεία, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, διαμόρφωση νέων όρων προς όφελος των πολλών. Καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, η δημοσιονομική πολιτική οφείλει να στραφεί σταδιακά και με ασφάλεια προς ένα νέο μείγμα, με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο εκλογικός ορίζοντας θα πρέπει να εξαντληθεί, κατά το δυνατόν, με στόχο τον Οκτώβριο.
Αναλυτές από το εξωτερικό υποστηρίζουν ωστόσο ότι θα ήταν προτιμότερη η άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να μην ζήσει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία… Δεν σας προβληματίζει η προσέγγιση αυτή; Δεν φοβάστε μήπως χαθούν πολλές από τις προηγούμενες θυσίες του ελληνικού λαού;
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει σταθερότητα παρότι μπήκαμε σε προεκλογικό έτος. Τον Δεκέμβριο εισέρρευσαν καταθέσεις 4 δισεκ. ευρώ και το 2018 θα κλείσει με αύξηση καταθέσεων κοντά στα 10 δισεκ. Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει συγχαρητήρια από όλη την διεθνή κοινότητα για τις μεταρρυθμίσεις και τα θετικά βήματα εξόδου από την κρίση. Παίρνει συγχαρητήρια για να μείνει όχι για να βιαστεί να φύγει. Πάντοτε με φόβιζε η αδράνεια είτε ήταν εποχή εκλογών ή όχι. Δυστυχώς, η Ν.Δ. θέλει να μας γυρίσει πίσω όχι μόνο στα θέματα των παροχών στην κοινωνία αλλά και στα θέματα της Δημοκρατίας. Από εκεί κινδυνεύουν οι θυσίες του ελληνικού Λαού.
Φαίνεται πως έχει ανοίξει ένα μέτωπο στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Καμμένο. Πώς ζήσατε εσείς την κυβερνητική αυτή συνεργασία; Πιστεύετε πως θα ήταν καλύτερα να είχε τελειώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο; Και, γνωρίζετε το νέο υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας; Έχετε συνεργαστεί μαζί του;
Με τον κ. Καμμένο συνεργάστηκα σαν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και στη συνέχεια. Ήταν μια δύσκολη συνεργασία και μακάρι να μην χρειαζόταν αλλά ήταν μονόδρομος μια και έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια, να δημιουργηθεί κοινωνικό πρόγραμμα και να επιδιωχθούν θέματα διαφάνειας. Η ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών γραμμών σε συνδυασμό με στοιχεία της προσωπικότητάς του προκάλεσαν εντάσεις κατά καιρούς. Όμως οι κύριοι στόχοι τηρήθηκαν από τα δύο κόμματα μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια.
Ο νέος υπουργός Άμυνας, ο ναύαρχος Αποστολάκης Ευάγγελος, τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια και έχουμε συνεργαστεί σε επιχειρησιακά θέματα, είναι ένας δημοκρατικός και άξιος αξιωματικός, με μεγάλη εμπειρία και πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθει επάξια στα καθήκοντά του. Είναι προσβολή στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους, η επίθεση που δέχτηκε από την Ν.Δ. και ο παραλληλισμός με χουντικούς αξιωματικούς.
Είναι πολιτικά επιβεβλημένη η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 151 βουλευτές;
Αν επικρατούσε ρεαλισμός και προτάσσονταν από όλους τα συμφέροντα της χώρας, η Συμφωνία θα υπερψηφιζόταν από πολύ περισσότερους βουλευτές. Μια Συμφωνία που ανάγκασε για πρώτη φορά την γειτονική χώρα να αλλάξει το όνομά της, να αποκηρύξει τον αλυτρωτισμό, να αλλάξει το Σύνταγμά της, να μην χρησιμοποιεί σύμβολα σε βάρος μας, δυστυχώς δεν γίνεται δεκτή από τις πολιτικές πλευρές που αδρανούσαν ή φοβόντουσαν να αγγίξουν το πρόβλημα επί τρεις δεκαετίες. Μια αδράνεια που είχε αποτέλεσμα να αναγνωριστεί η πΓΔΜ από 140 περίπου χώρες με το συνταγματικό της όνομα. Πιστεύω ότι θα επιτευχθεί η υπερψήφιση της Συμφωνίας με περισσότερους από 151 βουλευτές όπως πιστεύω ότι θα πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο το ζήτημα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε δυναμικό ρόλο στα Βαλκάνια αλλά και να επικεντρωθούμε στα ανατολικά μας σύνορα όπου υπάρχει πραγματική απειλή για την κυριαρχία μας. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανάγκη γεωπολιτικής σταθερότητας στον περίγυρο της χώρας μας που βρίσκεται σε περιοχή μεγάλης αστάθειας και κινδύνων. Για αυτό η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αναγκαία.
Η Μόσχα παρενέβη στο θέμα με τρόπο και ένταση που ξένισε πολλούς. Ανησυχείτε από μια μελλοντική αντίδραση από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είναι η Ρωσία;
Προσδιορίζουμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μας με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία έχει αντιρρήσεις για ό,τι θεωρεί ότι επεκτείνει την επιρροή των δυτικών Οργανισμών στα Βαλκάνια και για αυτό ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε αυτές τις μέρες το Βελιγράδι με ένα μεγάλο πακέτο όπλων και συμφωνιών. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε σαφές αυτές τις μέρες ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε (…) Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας». Η συμφωνία έγινε από τις δυο κυβερνήσεις και επόμενα θα ήταν παράδοξο να έρθει μια τρίτη χώρα έστω και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και να την αμφισβητήσει.
Τελευταία διαπιστώθηκε σφοδρή αστυνομική καταστολή στις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου. Ποια η γνώμη σας;
Ο ξυλοδαρμός του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και της Θοδώρας Δριμάλα, μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ, από τα ΜΑΤ, αποτελούν «αντιδημοκρατικές πρακτικές», όπως τις χαρακτήρισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Απαιτείται η σθεναρή παρέμβαση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ ώστε να μην γίνονται αυθαιρεσίες. Την περίοδο που ήμουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρχαν και τότε προβλήματα και διαπίστωσα ότι είναι δυνατός ο έλεγχος. Εξάλλου η μείωση της καταστολής είναι το μεγάλο επίτευγμα της διακυβέρνησής μας.
Μεγάλα γεγονότα ζει το Λονδίνο και κατ’ επέκταση όλη η Ευρώπη. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία από εδώ και πέρα;
Μέχρι την 29η Μαρτίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας, ο χρόνος είναι πολύ μικρός για την αποδοχή της συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος «άτακτης» εξόδου, κάτι που κανείς δεν θέλει. Ήδη η γερμανική πλευρά θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.
Όλη η ιστορία του BREXIT δείχνει τα μεγάλα διλήμματα των ευρωπαίων πολιτών, τη δυσαρέσκεια από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα αδιέξοδα στη ζωή των εργαζόμενων στην Ευρώπη. Ή θα υπάρξει συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και στα κέρδη των εταιρειών ή αυτοί θα απορρίπτουν κάθε μέρα και περισσότερο το υπάρχον σύστημα της Ε.Ε.. Για την ώρα επωφελούνται οι ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις. Η διασπασμένη Ευρώπη αναπόφευκτα θα είναι απομονωμένη, φοβική, ανελεύθερη, καταπιεστική και πιθανόν με πολεμικές περιπέτειες. Η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι δημοκρατική, με αυξημένο ρόλο των πολιτών της και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Επειδή οι αλλαγές αντιλήψεων σε συνθήκες κρίσης γίνονται σε μικρό χρόνο, οι ευρωεκλογές αλλά και οι συμμαχίες των προοδευτικών μετώπων στο εσωτερικό των χωρών και στην Ευρώπη θα είναι καθοριστικές για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας, με προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να είναι ο καταλύτης αυτών των εξελίξεων στην Ευρώπη. Ίσως ήρθε η ώρα, …o ελληνικός κόκορας να σημάνει την αυγή της ευρωπαϊκής νύχτας.