Οι απόψεις είναι τρείς: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».
Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδωράκης είχε σύσκεψη με του κ. Ψαριανό, Αμυρά και Μαυρωτά.
Ποιες είναι οι διαφορετικές τάσεις
Οχι στα δύο αλλά στα τρία κομμάτια έχει χωρίσει το Ποτάμι σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και την στάση που θα τηρήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή κοινή γραμμή στο Ποτάμι σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν δεν μπορεί να υπάρξει.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Και αυτό γιατί άλλοι θέλουν να καταψηφίσουν την συμφωνία όπως είναι ο Ψαριανός και ο Αμυράς, άλλοι λένε ναι σε αυτή όπως είναι ο Μαυρωτάς Λυκούδης και άλλοι μιλάνε είτε για αποχή, είτε για υπερψήφιση και σε αυτή την κατηγορία είναι οι Μαυρωτάς αλλά και Θεοδωράκης.
Και η κατάσταση γίνεται πολύ πιο εκρηκτική με τις δηλώσεις που έχουν κάνει σήμερα τα στελέχη του κόμματος. Χαρακτηριστικές ήταν αυτές του Γρηγόρη Ψαριανού ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι αν ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος αποχωρεί από το κόμμα:
«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και συνέχισε: «Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;».
«H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική και δεν θα είναι «όχι», ξεκαθάρισε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών. Εν τούτοις, ο κύριος Λυκούδης επέμεινε πως δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει στην επικείμενη ψηφοφορία, καθώς, τόνισε, «πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και την θετική μου άποψη και την διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλη».
Δεν επηρεάζει την γνώμη μου το ότι ο Σπύρος Δανέλλης αποχώρησε από το Ποτάμι και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά προφανώς με κάνει να σκέφτομαι κι άλλες πλευρές, το συνολικό πολιτικό πλαίσιο και το πώς έρχεται η Συμφωνία στη Βουλή, είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1.
Θα ήμουν ανόητος, πολιτικά αφελής και αναίσθητος αν δεν έβλεπα τις αντιδράσεις της κοινωνίας για το θέμα, είπε και πρόσθεσε: «Παίρνω πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν μου τις αντιδράσεις. Αλλά σας θυμίζω και τις αντιδράσεις για τις ταυτότητες, χωρίς να κάνω σύγκριση, αλλά πολλές φορές υπάρχει ανάγκη πολιτικής πρωτοπορίας».
Θυμίζουμε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης τόνισε: «Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]