Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, έχοντας συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που χρειάζονται αυξημένη προσοχή στη συλλογή στοιχείων, πριν φτάσουν και οι επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έρχονται με συγκεκριμένη «διαβάθμιση κινδύνου» για τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας, όπως τα βλέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ως μεγαλύτερο κίνδυνο οι Βρυξέλλες βλέπουν την αστάθεια των ελληνικών τραπεζών λόγω του υψηλού υπολοίπου των «κόκκινων» δανείων. Θεωρούν δηλαδή ότι η Αθήνα έχει καθυστερήσει στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Ακόμη και τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί -από την Τράπεζα της Ελλάδος ή το παραπλήσιο που συζητά στο παρασκήνιο το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ για την παροχή εγγυήσεων έναντι των απωλειών από τις μαζικές πωλήσεις δανείων μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού- παρουσιάζουν προβλήματα που χρειάζονται χρόνο για να λυθούν.
Και τα δύο σχέδια, αφού έχουν ως βάση τις κρατικές ενισχύσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει αυτό που θα προκριθεί και θα προωθηθεί προς υλοποίηση.
Μέχρι στιγμής υπάρχει μια καταρχήν διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές για το σχέδιο, αλλά τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, αφού χωρίς συνολική εφαρμόσιμη λύση οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες ή θα χάσουν το στόχο για τα «κόκκινα» δάνεια ή θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Την ίδια ώρα, δυσφορία προκαλεί στους δανειστές και η πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ. Τούτο τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν προτείνει όριο τα 80.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις τα 100.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές προτείνουν ακόμη χαμηλότερα όρια προστασίας.
-Πρόβλημα από αποφάσεις δικαστηρίων – παροχές
Στα δημοσιονομικά ως ο πιο μεγάλος κίνδυνος, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης, θεωρούνται οι επικείμενες αποφάσεις των δικαστηρίων για επιστροφές αναδρομικών σε μισθούς και συντάξεις.
Τούτο σε συνδυασμό με την τάση που επιδεικνύει η κυβέρνηση για την «αποκατάσταση των αδικιών» που συνδέεται με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η ανησυχία υπάρχει επειδή μετά την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι οριακή.
Φυσικό είναι ότι κανείς δεν θέλει να δει την Ελλάδα να αποκλίνει ξανά από τους στόχους της λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για τις παροχές που έγιναν τις τελευταίες μέρες του χρόνου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τη συλλογή στοιχείων αναζητώντας τα ακριβή ποσά και για το κοινωνικό μέρισμα και για κάθε είδους ελαφρύνσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.
Διαβάστε ολόκληρο άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]