Οι νέες βολές που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος παραμονές Χριστουγέννων, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, έθεσαν και πάλι το Μαξίμου σε συναγερμό. «Δεν μου το επιτρέπει ούτε η Ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος από την Κύπρο, προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά πως ίσως είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται το νησί με την ιδιότητα του υπουργού.
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να απαντάει στις… απειλές του υπουργού Αμυνας, ενώ ταυτόχρονα περιμένει τις εξελίξεις στα Σκόπια, προκειμένου να διαμορφωθεί το χρονοδιάγραμμα ψήφισης της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οπως όλα δείχνουν, το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί (και εφόσον ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια) να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το Μαξίμου θα ήθελε να καθυστερήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, φέρνοντας τη συμφωνία ει δυνατόν και τον Μάρτιο, προκειμένου να ζυγίσει τα πολιτικά δεδομένα και να πείσει τους βουλευτές, των οποίων επιδιώκει τη στήριξη για την κύρωση της συμφωνίας. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε προβλήματα και με τον διεθνή παράγοντα που επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 ψήφους που επιθυμεί για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, με το ΠΟΤΑΜΙ να καθίσταται απαραίτητος «σύμμαχος». Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς ξεκαθάρισε πάντως (News 247) ότι στήριξη της συμφωνίας δεν σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ενώ εκτίμησε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, «αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πάει παραπέρα χρονικά».
Εκλογικά σενάρια
Το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών στις αρχές της άνοιξης ή πολλαπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 δεν έχει αποκλειστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο Μακεδονικό. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των κομμάτων προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού. Την ίδια στιγμή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο κ. Τσίπρας, ακόμη και αν κυρωθεί η συμφωνία, να αφήσει την «καυτή πατάτα» της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]