Ακυρώνοντας την τακτική του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να μην απαντά στις τουρκικές προκλήσεις εντάσσοντάς τις κάθε φορά στην πολιτική για εσωτερική κατανάλωση της Aγκυρας, πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας υιοθετούν υψηλούς τόνους, μοιράζοντας τους ρόλους, με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας τον ρόλο του «καυγατζή» στον Πάνο Καμμένο, αρχικά δίνει εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση Κοτζιά από τη Βασιλίσσης Σοφίας, δίνοντας έκτακτο χαρακτήρα στις εξελίξεις.
Κατόπιν, από το Ισραήλ όπου βρίσκεται για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».
Την ίδια στιγμή, φουλ επίθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς εξαπολύει κατά της Τουρκίας – από τη Λέρο αυτή τη φορά – ο υπουργός κ. Καμμένος. Με τα τουρκικά πολεμικά να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από το κεφάλι του, ο υπουργός Aμυνας δήλωσε ότι οι Eνοπλες Δυνάμεις «θα τσακίσουν» και «θα συντρίψουν» την Τουρκία εάν τολμήσει να απειλήσει έστω και ελάχιστα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας. «Καλό θα ήταν για αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» και να αποφύγουν έστω ένα «χιλιοστό κίνησης. Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις», είπε επί λέξει ο κ. Καμμένος μιλώντας σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Στήριξη από ΗΠΑ
Η ελληνική διπλωματία αποδίδει τις αντιδράσεις της Aγκυρας και στην πρωτοβουλία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου για τον αγωγό EastMed, η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και την αντίδραση της Ρωσίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε δήλωσή του, μετά την 5η τριμερή συνάντηση κορυφής στο Μπέερ Σεβά του Ισραήλ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και εδράζεται στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες που μοιράζεται και η Αμερική».
Ο κ. Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε ένα μέρος των εργασιών της Συνόδου, είπε ότι ο αγωγός East Med είναι μείζονος σημασίας για την ειρήνη και τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και έδωσε συγχαρητήρια στους ηγέτες των τριών χωρών.
Από την πλευρά του, μιλώντας για τη συνεργασία των τριών κρατών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης», ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]