Δεν θα μπορούσε να ξέρει αφού η εικόνα είναι εξαιρετικά μπερδεμένη: Το υπουργείο Οικονομικών εκπέμπει αισιοδοξία που δεν συνάδει με τις καθυστερήσεις των άλλων υπουργείων στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που τους αναλογούν ούτε με τα δημόσια μηνύματα από την πλευρά των εταίρων. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πορεία των εσόδων, ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις, ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, ότι κάτι θα γίνει με τη ρύθμιση του χρέους βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πληροφορίες που δίνονται με επίσημο τρόπο απ’ έξω ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει, ότι ακόμη βρισκόμαστε μακριά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για οποιαδήποτε συ-ζήτηση σχετικά με το χρέος.
Την επόμενη εβδομάδα κάπως θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας με την έναρξη των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια του «κουαρτέτου». Η οδηγία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι για ταχεία εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν, και μάλιστα μας μεταφέρεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο… καλοκαίρι και όχι σε κάποια πολιτική απόφαση για χαλάρωση της προσπάθειας υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Είναι ενδεικτικό της διάθεσης συνεννόησης με τους πιστωτές το γεγονός ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς για να μη φανεί ως ένδειξη ελληνογερμανικής έντασης η απουσία του πρωθυπουργού από συνάντηση ηγετών στο Βερολίνο λόγω της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό ότι υπάρχει αντιπαραθετική διάθεση εν όψει των διαπραγματεύσεων του επόμενου διαστήματος.
Ολα για την εικόνα
Η μάχη της επικοινωνίας βρίσκεται σε προτεραιότητα. Γι’ αυτό και αναζητούνται κάποιες φοροελαφρύνσεις για να ανακοινωθούν πριν από την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη επειδή έγινε γνωστό ότι προτίθεται να ανακοινώσει στο πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. μειώσεις φόρων. Στο Μέγαρο Μαξί-μου, όπως όλα δείχνουν, θέλουν να τον προλάβουν, αλλά δεν είναι κι εύκολο δεδομένης της υπερφορολόγησης που έχει ήδη επιβληθεί, των ληξιπρόθεσμων χρειών στην εφορία που έχουν φτάσει σε απίθανα ύψη και της συγκατάθεσης της τρόικας που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε τέτοιου είδους πρωτοβουλία.
Η Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών στην Αθήνα, η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τις 20 Σεπτεμβρίου για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ θεωρούνται ως ευνοϊκό επικοινωνιακά πλαίσιο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Ο Αλ. Τσίπρας και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής μιας συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου, γιατί αυτή αντιμετωπίζεται από το επιτελείο του ως προνομιακή ατζέντα για τον ίδιο.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα πρωτοβουλία προς αναζήτηση συναίνεσης. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης ζητώντας τη συγκρότηση εθνικού μετώπου στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Δεν αναμένονται σπουδαία πράγματα, πέρα από την επαναβεβαίωση της προσέγγισης με την Ενωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη, τον οποίο αρκετοί εκτός ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν σύντομα να εντάσσεται και τυπικά στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους για την αδυναμία Γεννηματά-Θεοδωράκη να βρουν modus operandi, αφού αυτή η αποτυχία διευκολύνει την προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολήσει το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας (ελληνικού τύπου) και πάντως δίνει επιχειρήματα στους ευρωσοσιαλιστές να τους στηρίζουν αφού δεν βρίσκουν άλλον αξιόπιστο συνομιλητή στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επενδύει στη στήριξη του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα θεωρώντας πως όσο υπάρχει βούληση μεταξύ των εταίρων για διατήρηση στης πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας θα βρίσκεται τρόπος για την άρση των οικονομικών αδιεξόδων.
Θέμα ημερών είναι, εξάλλου, η ανακίνηση θέματος συγκρότησης του ΕΣΡ με την πίεση να ασκείται στη Ν.Δ., η συναίνεση της οποίας είναι αναγκαία για να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι εκκρεμότητες της επόμενης μέρας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πολλές και οι προβλέψεις επισφαλείς, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συντηρήσουν αυτή τη συζήτηση, γιατί θεωρούν ότι κερδίζουν έναντι του «παλιού» πολιτικού συστήματος που εξακολουθεί να ενοχλεί σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης.Ο ανασχηματισμός προγραμματίζεται για μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου και στο επιτελείο του πρωθυπουργού θα ήθελαν να σηματοδοτήσει άνοιγμα στο Κέντρο, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής καμία μεταγραφή κλεισμένη, πέρα από την προεξοφλημένη εδώ και πολλούς μήνες ένταξη στο «καραβάνι» του Φώτη Κουβέλη.
Αγγελική Σπανού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.