Μετά την σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, την πολική κόντρα δυναμίτισαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες υπήρχε και ένας καβγάς μεταξύ της Αννέτας Καββαδία με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο εκτός μικροφώνου.
Σύμφωνα με τα όσα λέγονται ο κ. Γρηγοράκος ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών που διέκοπταν τον εισηγητή του κόμματος κ. Σκανδαλίδη φέρεται απευθυνόμενος προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία «σκάσε ρε τσόκαρο».
Όπως ανέφεραν, δε, βουλευτές της ΔΗΣΥ η κ. Καββαδία φέρεται να του είπε «κάτσε κάτω ρε γελοίε», φράση που ωστόσο, διαψεύδεται από την ίδια που υποστήριξε οτι το μόνο που του είπε είναι οτι θα έπρεπε να ντρέπεται.
Η έναρξη της συζήτησης πάντως επισκιάστηκε εντονότερα από ένα άγριο καβγά που ξέσπασε μεταξύ του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου.
Αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Σκανδαλίδη
Οι χθεσινές παρεμβάσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη στη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων προκάλεσαν την πρώτη αντιπαράθεση στη συζήτηση του προϋπολογισμού, απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μια διχαστική ομιλία, που όμοιά της δεν έχω ξανακούσει» ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αμέσως μετά την ομιλία του γενικού εισηγητή της ΔΗΣΥ, Κώστα Σκανδαλίδη, πως «ήταν αδιανόητη σε ήθος και ύφος η αντιπαράθεση», ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Έχοντας νωπή την εικόνα της χθεσινής αδιανόητης σε ήθος και ύφος αντιπαράθεσης που προσβάλλει τα κοινοβουλευτικά ήθη και μετατρέπει τη Βουλή σε αρένα αγοραίας αντιπαράθεσης, εν μέσω σημαντικών προβλημάτων που βιώνει η χώρα, η Βουλή καλείται σήμερα να συζητήσει στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και να δώσει τη δική της γνώμη για το που θα πάει η χώρα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας ως γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
«Όντως εχθές γίνανε πράγματα και ομιλίες που δεν τιμούν το πολιτικό μας σύστημα. Θεωρείτε όμως ότι η δική μας μεριά, είπε κάποιους προδότες που πουλήσανε τη Μακεδονία; Το θεωρείτε αλήθεια αυτό; Όλα αυτά που είπατε είναι σοβαρά για το πολιτικό σύστημα και την ευθύνη που έχουν όλες οι πλευρές, εκτός από μια… Πρέπει να είσαστε νομίζω πιο προσεκτικός» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μια διχαστική ομιλία, που εγώ δεν έχω ξανακούσει ποτέ στη ζωή μου. Πραγματικά δεν το περίμενα. Και άρα σωστά να συζητήσουμε τους όρους της πολιτικής διαμάχης, αλλά μην τσουβαλιάζουμε ότι όλοι το ίδιο είναι. Εμείς ποτέ δεν είπαμε χθες ότι υπάρχουν προδότες εδώ. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να υπάρχουν εύλογοι λόγοι να διαφωνήσει κανείς με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η κυβέρνηση την υποστηρίζει».
«Δεν ξέρω τι ακριβώς λέξεις χρησιμοποίησε χθες ο κ. Πρωθυπουργός. Ομολογώ, δεν ξέρω τι λέξεις. Εσείς πιστεύετε ότι σε αυτή την αίθουσα και σε καθημερινή βάση, για τη λέξη γερμανοτσολιάς, προδότης, για την καταγγελία για ανθρώπους υποτελείς που έχουν παραδοθεί σε συμφέροντα, δεν είναι υπεύθυνη και αυτή η κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας του διαλόγου που έγινε χθες στη Βουλή; Είναι μόνο η λέξη που είπε ο κ. Μητσοτάκης; Ή είναι οι λέξεις που αντάλλαξαν και οι δύο αρχηγοί, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντίπολιτευσης, και μάλιστα βάζοντας τα εθνικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης που σήμερα η χώρα δεν το χρειάζεται»; απάντησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Σκανδαλίδης: Δριμύτερη η κρίση όταν τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος
«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 εμφανίζει ανάγλυφα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα, για τα οποία δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επίλυσης. Είναι ένας προϋπολογισμός όμηρος του προεκλογικού κύκλου. Εμφανίζεται φαινομενικά γαλαντόμος σε παροχές, αφού αποθησαύρισε πόρους και εισοδήματα με άγρια φορολογική επιδρομή» είπε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Σκανδαλίδης. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει σωρευτικά όλες τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση και η χώρα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για το πώς οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, και εκτίμησε ότι «μόλις τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος, η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη».
«Δεν αποπνέει καμία αναπτυξιακή πνοή σε μια εποχή που η χώρα την έχει μεγάλη ανάγκη για να επιβιώσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία» σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός μοιάζει, δυστυχώς, με διαβατήριο της χώρας και της οικονομίας σε ακόμη βαθύτερη κρίση».
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ σχολίασε ότι ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το δικό του success story, αλλά σήμερα οι αγορές «εξακολουθούν να μας κοιτούν παγερά αδιάφορες», διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα, είπε, «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, και αποτελούν οιονεί μνημόνια, καλά κρατούν. Το υπερταμείο επιχειρεί να δεσμεύσει και το τελευταίο τετραγωνικό της δημόσιας περιουσίας, χωρίς το ίδιο να προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αξιοποίηση, παρά τους γαλαντόμους μισθούς, και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας κάτω από τον βραχνά των πλεονασμάτων».
Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «αφού εγκατέλειψε τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις, εγκαινίασε μια προεκλογική περίοδο με κύριο όπλο την παροχολογία, τους διορισμούς, σε φόντο πόλωσης και σκανδαλολογίας. Την έχουμε ξαναζήσει αυτή την εποχή και ήταν τραγική για τη χώρα» είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι, «καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στάσιμες, οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν, το ισοζύγιο των επενδύσεων παραμένει αρνητικό, η κυβέρνηση κάλυψε και καλύπτει την υστέρηση με φοροεπιδρομή – γι’ αυτό εμφανίζονται οι φόροι αυξημένοι κατά 600 εκατομμύρια ευρώ -, μείωσε το κοινωνικό κράτος, κατάργησε κοινωνικές παροχές, αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, περιέκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 550 εκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. «Για ποια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε; Με αργό το δυναμικό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν και με εξαρθρωμένη τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας; Όταν παντού συναντάς κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις; Για ποια μεταρρυθμιστική πολιτική μιλάμε; Με ένα κράτος που αντιστέκεται σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια; που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε ακόμα αν θα ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό;» διερωτήθηκε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]