Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και κληρικοί με στόχο να επανεξεταστεί το όλο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, παρουσία δύο συνοδικών μητροπολιτών (Γρεβενών, Δαυίδ, και Ελασσόνος, Χαρίτων), κάτι που «επικοινωνιακά» έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε κάθε του πρόταση υπήρχε η λέξη Ιεραρχία, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ως μια προσπάθειά από την πλευρά του να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επανέλθει στους κόλπους της Εκκλησίας η ενότητα.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε -για πρώτη φορά- στους «δελφίνους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρήκαν αφορμή να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, όχι τόσο εναντίον του όσο για τη μάχη της διαδοχής.
«Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις…;», αναρωτήθηκε, ερωτηθείς για τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.
Αίσθηση προκάλεσε η διάθεση αυτοκριτικής. «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η Ιεραρχία;», είπε με νόημα και συνέχισε: «Πιστεύω στο έργο μου, αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία για να μελετήσει τα δεκαπέντε σημεία του σχεδίου συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, στην οποία θα συμμετάσχουν αρχιερείς και για πρώτη φορά κληρικοί.
«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας», επανέλαβε ο κ. Ιερώνυμος, στέλνοντας μήνυμα ότι κάθε ενέργεια και κίνηση της Ιεραρχίας είναι για να διαφυλάξει τα κεκτημένα του απλού Κλήρου.
Οπως είπε, «η Ιεραρχία μάς έδωσε μια εντολή να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η επιτροπή δεν θα είναι μια επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς».
Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι «θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου», λέγοντας παράλληλα ότι «αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία».
Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου (σ.σ.: την Κυριακή θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης) προσπάθησε να καθησυχάσει τους κληρικούς. «Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου».
Σημείωσε, δε, «προετοιμαζόμαστε όλοι, θα δούμε τις λεπτομέρειες και αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να επιδιώξουμε. Ούτε αχρείαστες βιασύνες, αλλά ούτε και παραπομπή στις καλένδες, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Στη συζήτηση κυριάρχησαν και οι τελευταίες εξελίξεις, με τον κ. Ιερώνυμο να επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν η Ιεραρχία, η Σύνοδος και οι εφημέριοι».
Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν οι πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις για τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Χθες ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπος Θεσπιών, Συμεών, ενημέρωσε τους κληρικούς για τα μισθολογικά τους ζητήματα, Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συζήτηση οι κληρικοί εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς για το προσύμφωνο που σηματοδοτεί την αποχώρησή τους από το Δημόσιο, και δη για συνταξιοδοτικά και θέματα ιατρικής περίθαλψης. Προβληματισμοί, επίσης, εκφράστηκαν και για τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]