Η διαδικασία κατάρτισής του αποτέλεσε το πεδίο για μια από τις πρώτες και για πολλούς «εμβληματικές» κινήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα πιο ανοιχτό και πιο συμμετοχικό κόμμα.
Η ΝΔ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση και η διαδικασία συγκέντρωσης και αξιολόγησης 1.000 και πλέον βιογραφικών οδήγησε τελικά στη στελέχωση 35 ομάδων εργασίας, οι οποίες αποτελούνται από έμπειρα αλλά και από νεότερα στελέχη, προερχόμενα από την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και από το χώρο της Κοινωνίας Πολιτών.
Στόχος -όπως επισημαίνεται από στελέχη της Πειραιώς- ήταν «να αξιοποιηθεί η γνώση, η εξειδίκευση και η εμπειρία ανθρώπων εντός και εκτός των ορίων της Ν.Δ., ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη χώρα». Αλλά κυρίως ρεαλιστικό, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, που έχει το συντονισμό του εγχειρήματος, το είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει: «Το δικό μας πρόγραμμα δεν θα είναι καρπός ενός “λεφτόδεντρου”, αλλά καρπός μιας σοβαρής και μελετημένης εργασίας».
Επιδιώχθηκαν, στο πλαίσιο αυτό, «πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις πολιτικής» που -όπως τονίζουν στην Πειραιώς- «αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα και απαντούν στις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών, μακριά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος».
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου 2017 εγκρίθηκαν οι βασικοί προγραμματικοί άξονες που στοχεύουν στην «απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας», αλλά και στη «διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία», ώστε να γίνει πράξη το μήνυμα Μητσοτάκη ότι «στο σχέδιο της Ν.Δ. για την Ελλάδα που μας αξίζει όλοι οι Ελληνες έχουν τη θέση τους και κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας».
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. συνεχίζει φυσικά να εξειδικεύεται και να επικαιροποιείται διαρκώς, με σημαντικό σταθμό την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προγραμματίζει το επόμενο διάστημα την αναλυτικότερη παρουσίαση των προτάσεών της για το χώρο της Παιδείας και της Υγείας.
Εκτός από τη φιλοσοφία του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., ο Ελεύθερος Τύπος παρουσιάζει σήμερα και μία σειρά από στελέχη που εργάζονται για την κατάρτισή του.
Παιδεία
Σε ό,τι αφορά την Παιδεία στην οποία η Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση ως τομέα κρίσιμο για την ανάδειξη του νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα, το συντονισμό της ομάδας για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σκιαδάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Την αντίστοιχη ομάδα για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συντονίζει ο Γιώργος Καλκάνης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Ειδικό ρόλο έχει επίσης η Βενετία Καπαχτσή, διευθύντρια δημόσιου Γυμνασίου στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και επιστημονική συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την ΑΣΠΑΙΤΕ, με ειδίκευση σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]