Εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες, ο κ. Τσίπρας αυτό που ουσιαστικά κατάφερε να καταδείξει είναι ότι έχει αποδεχθεί πλήρως την επερχόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και πως με δολιχοδρομίες το μόνο που πλέον προσπαθεί είναι να εμποδίσει την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε βαθιές εκσυγχρονιστικές τομές.
Τα λάθη και η καταφυγή του σε τροτολογία για να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και οι διπλές παρεμβάσεις για να αντικρούσει την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά απέδειξαν ότι ακόμα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χθες στην Ολομέλεια αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματά του και η επικοινωνιακή του στρατηγική πλέον έχουν καταστεί αδύναμα.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα βρέθηκε χθες να είναι σε εντελώς άλλη γραμμή με τους προλαλήσαντες υπουργούς, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και ηγετικά κομματικά στελέχη και βουλευτές του, όπως οι Αριστείδης Μπαλτάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου που μάταια προσπαθούσαν να πείσουν ότι η αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι, εκ φύσεως, μια συναινετική διαδικασία. Και όμως, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε να μιλάει για «την ώρα της μεγάλης ευθύνης», για «την ώρα του Κοινοβουλίου», κάτι που όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει για πολύ καθώς λίγο αργότερα όχι μόνο έδειξε ότι δεν έχει το σθένος να ψηφίσει η παρούσα Βουλή καμία πρόταση από τα άλλα κόμματα, αλλά και να «ντύσει» με το μανδύα της συνταγματικής επιστήμης ότι η επόμενη αναθεωρητέα Βουλή δεν έχει δικαίωμα να μεταβάλει σε τίποτα ακόμα και τα προτεινόμενα άρθρα. Αποψη που στήριξε με τη θέση που είχε διατυπώσει το 2001 ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ειδική Επιτροπή Αναθεώρησης, αλλά όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης του διάβασε τις συνταγματικές απόψεις των Δημήτρη Τσάτσου και Αριστόβουλου Μάνεση, απλά εποίησε τη νήσσαν.
Δεν ήταν όμως το μόνο δόκανο του λαϊκισμού που πιάστηκε χθες ο πρωθυπουργός καθώς όταν θέλοντας να υποδυθεί το πόσο βέβαιος είναι ότι οι προτάσεις του έχουν ευρεία απήχηση, κάλεσε τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων «να μην θέσουν στη διαδικασία της αναθεώρησης κομματική πειθαρχία», ξεχνώντας (όπως του θύμισε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Μητσοτάκης) ότι θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν τίθεται παραδοσιακά στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει το γάντι στον κ. Τσίπρα: «Στο τέλος θα δούμε πόσες από τις δικές μας προτάσεις θα ψηφίσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]