Το προσύμφωνο ανάμεσα στα άλλα, «δείχνει» την έξοδο των περίπου δέκα χιλιάδων ιερέων από το Δημόσιο και τη δημιουργία Ταμείου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος προσπαθεί τώρα να χαμηλώσει τους τόνους κάνοντας λόγο για «πρόθεση συμφωνίας», αναζητά συμμάχους στο εσωτερικό της Ιεραρχίας προκειμένου να «περάσει» πλειοψηφικά το λεγόμενο προσχέδιο που αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.
Διαβάστε ακόμα: Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει: Χάος με την εκκλησιαστική περιουσία
«Πράγμα που θεωρείται αρκετά δύσκολο», σχολιάζουν γνώστες των εκκλησιαστικών θεμάτων, μια που στην Εκκλησία οι αντιδράσεις είναι τόσο «εκρηκτικές», όχι μόνο από τη πλευρά των κληρικών που κατά κύριο λόγο επηρεάζονται από τις προτεινόμενες αλλαγές, αλλά και από την πλευρά των μητροπολιτών.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος -σημειώνεται είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του που καταγράφεται τόσο αρνητικό κλίμα σε βάρος του- θα επιχειρήσει να πείσει τους 81 μητροπολίτες για τα οφέλη της συμφωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υποστηρίξει ότι για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με νόμο οι θέσεις των κληρικών, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να «απαντήσει» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, δεν «είχε ιδέα» για τις αλλαγές που προωθούνται και αφορούν περιοχές της εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας, ότι δεν ενημερώθηκε διότι δεν αφορούν στο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα δώσει βαρύτητα και στο θέμα της δημιουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και, μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι θα προχωρήσει σε ανάλυση της ιερής περιουσίας που έχει απαλλοτριωθεί έως το 1939.
Τα «ρεύματα»
Πάντως, αυτό που φέρεται να ανησυχεί την Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι τα «ρεύματα» με διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις που έχουν διαμορφωθεί τελευταία στους κόλπους της Ιεραρχίας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]