Παράλληλα καταρρίπτει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων γύρω από την ξεκάθαρη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών που όχι μόνο θα συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που από τον Νοέμβριο του 2006 είχε εισηγηθεί, ως βουλευτής, να συμπεριληφθεί η αλλαγή του στην συνταγματική αναθεώρηση.
Διαπιστώνοντας μάλιστα ότι «εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του», η Ν.Δ. υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι τη συγκεκριμένη εισήγηση «κανείς από το κόμμα του δεν τη συνυπέγραψε». Παράλληλα υπογράμμισε ότι:
● «Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη, εργαλειοποιώντας μάλιστα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει».
● «Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια γενναία και συναινετική αναθεώρηση την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση».
«Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται», πρόσθεσε και αφού συνέστησε στον πρωθυπουργό «ψυχραιμία και λίγη υπομονή», κατέληξε: «Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86».
Η θέση που θα εκφράσει η Ν.Δ. στην έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής συζήτησης είναι ξεκάθαρη: αν γίνουν δεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η Ν.Δ. (μεταξύ των οποίων και το άρθρο 16), τότε και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τον λόγο στη συνέχεια θα έχουν οι πολίτες που με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποφασίσουν για την κατεύθυνση των αλλαγών της αναθεώρησης», σημειώνουν γαλάζια στελέχη.
Αν δεν γίνουν δεκτά τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ., τότε όλα τα ενδεχόμενα αφήνονται ανοιχτά σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Μιλώντας χθες στην 3η Διεθνή Ευρωαραβική Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εκ νέου την ανάγκη για πολιτική αλλαγή σημειώνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο», καθώς η χώρα «χρειάζεται μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή να κάνει μεγάλες αλλαγές στον τόπο».
Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «κράτησε τη χώρα όμηρο μιας επικίνδυνης οικονομικής πολιτικής, προκαλώντας εκροή καταθέσεων, κρίση εμπιστοσύνης, εσωτερική στάση πληρωμών, πλήρες “πάγωμα” ή και αναστολή πολλών επενδυτικών σχεδίων» και ότι την έβαλε «στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης, με τους φόρους να αυξάνονται, την οικονομία να σέρνεται, το δημόσιο χρέος να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά ύψη».
«Δυστυχώς κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», σημείωσε, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί ερίζουν για μυστικά κονδύλια και, ενδεχομένως, για μίζες γύρω από αυτά. Ο υπουργός Εξωτερικών απομακρύνεται με ύμνους από τη θέση του, αλλά μένει στη θέση του ο υπουργός Αμυνας που καταγγέλλει την πολιτική που εφάρμοσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απεπέμφθη. Ο πρωθυπουργός αποσιωπά την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, ενώ οι άλλοι παριστάμενοι κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα».
Στον αντίποδα όσων περιέγραψε ως στοιχεία μίας χώρας «σε κρίση οικονομική, θεσμική και ηθική», προσδιόρισε ένα «άλλο μοντέλο» που «δεν αναφέρεται, απλώς, σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που ευημερούν μέσα στην καθημερινότητά τους», καθώς και σε πνεύμα «ανάπτυξης και δημιουργίας που θα διαπερνά τους θεσμούς ενός κράτους δικαίου, τις υπηρεσίες ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα και τη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».
Μέσα από την ομιλία του ανέδειξε όμως και τη διαφορά στη στάση της Ν.Δ. σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πριν από τις εκλογές του 2015, ο κ. Τσίπρας, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, σας καλούσε να μην επενδύσετε στην Ελλάδα και σας απειλούσε ότι “θα χάσετε τα λεφτά σας”. Το τι έγινε μετά είναι γνωστό. Εγώ σήμερα σας κοιτάω στα μάτια και σας προσκαλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα. Να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τόπος μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]