«Η οικονομία είναι σε ανάκαμψη και οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν αχρείαστο το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης», είπε ενώπιον τω βουλευτών του, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις από τους θεσμούς για τις συντάξεις και τον Προϋπολογισμό, όπως άφηνε να διαρρεύσει πριν από ημέρες η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση αλλά και να απαντήσει στις πληροφορίες περί τέλματος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, ανέφερε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιλαμβάνεται το σύνολο των μέτρων της Θεσσαλονίκης και ότι θα αρχίσει η νομοθέτησή τους το επόμενο διάστημα, εντός του Νοεμβρίου.
Στην εισήγησή του για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες που υπήρξαν στην αντιπολίτευση για το ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για μικροκομματικούς και προεκλογικούς σκοπούς. Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλά να χρησιμοποιηθεί η σχετική διαδικασία για να επιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ν.Δ. και τον ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο πρωθυπουργός, αφού απέρριψε την πρόταση της Ν.Δ. να είναι αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που προτείνονται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «παιδιάστικα πράγματα», κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί την αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, όταν είναι γνωστό -και το ανακοίνωσε και η Ν.Δ. μετά από λίγη ώρα- ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου αποτελεί προσωπική θέση του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη από το 1986.
Στο κομμάτι της ομιλίας του, που ήταν επικεντρωμένο στις προτάσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός πρότεινε -μεταξύ άλλων – την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. «Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός», είπε, εξηγώντας ότι «το μέτρο δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».
«Στην ίδια λογική» -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- «εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ωστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου».
Μιλώντας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, τη σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχθούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους», κάνοντας λόγο για «θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Οι προτάσεις του
– Καθιέρωση παγίως απλού αναλογικού συστήματος.
– Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, σύμφωνα με την οποία η ψήφος δυσπιστίας στη Βουλή δεν μπορεί να γίνει δεκτή εκτός αν συνοδεύεται και από την ανάδειξη άλλου πρωθυπουργού.
– Αποτροπή της διάλυσης του Κοινοβουλίου αν δεν υπάρξει ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αυξημένη πλειοψηφία.
– Θεσμοθέτηση της διενέργειας δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικά ζητήματα.
– Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει σύντομα τα τυχόν ποινικά αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων των υπουργών.
– Κατάργηση του νόμου περί ασυλίας των βουλευτών για ποινικά αδικήματα.
– Οριο στις θητείες των βουλευτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]