Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει μεταφέρει ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση περιμένει τη συμφωνία των Πρεσπών, επικυρωμένη από τα Σκόπια, μέσα στον Ιανουάριο.
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας αμέσως μετά και εφόσον οι ΑΝ.ΕΛ. δεν τη στηρίξουν στη Βουλή όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να συγκροτήσει τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει την κυβέρνηση, τουλάχιστον ως τον Μάιο.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού θεωρούν βέβαιη τη στήριξη σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, που, όπως ήδη συζητείται, σχεδιάζει να ζητήσει ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη διαφαινόμενη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να αναμένει πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιη την ψήφο από 150 βουλευτές και όπως υποστηρίζουν «είναι αρκετοί».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – συμπεριλαμβανομένων και των ψήφων των Νίκου Κοτζιά και Γεωργίας Γεννιά που ανήκουν στην πολιτική κίνηση «Πράττω», καθώς αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Νίκος Τόσκας «δεν μετέχει πλέον στην κίνηση του Κοτζιά, είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ»- προσθέτουν:
- Τους τρεις των ΑΝ.ΕΛ., την Ελενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο.
- Την ανεξάρτητη βουλευτή και υπουργό Κατερίνα Παπακώστα.
- Τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι.
Για τον ένα βουλευτή που χρειάζονται προκειμένου να συγκροτήσουν τους 151, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρουν με βεβαιότητα ότι «υπάρχουν περισσότεροι από ένας» και αναφέρονται:
- Στον ανεξάρτητο βουλευτή και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος διατηρεί, όπως λένε, άριστες προσωπικές σχέσεις με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.
- Στον ανεξάρτητο βουλευτή Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη,
Σε ό, τι αφορά τον ανεξάρτητο και προερχόμενο από το Ποτάμι βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει πει όμως ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (όπως π.χ. έχουν κάνει αμέσως ή εμμέσως ο Κώστας Ζουράρις, η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ή ο Σπύρος Δανέλλης).
Παρόλα αυτά τον συνοδεύει μία φημολογία, προερχόμενη από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τον συγκαταλέγουν σε αυτούς που θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]