Στη διάρκεια της συζήτησης στο χθεσινό πρόγευμα εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε αναλυτικά και τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η συμφωνία από το 75% των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε δεχθεί να εκχωρήσει στη γειτονική μας χώρα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα». «Γι’ αυτό η Ν.Δ. δεν πρόκειται να την ψηφίσει αν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος έφερε το ζήτημα των δηλώσεων Καμμένου στη Βουλή με το εύλογο ερώτημα «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας;». Ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει εάν «είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου, που, όπως ισχυρίστηκε ο ΥΕΘΑ, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών» και, «αν ναι, από ποιον διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιον φορέα κατατέθηκε;». Επίσης εάν η πρόταση Καμμένου περί «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια» βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη με τους πρέσβεις βρέθηκε και η ελληνική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε εκτενώς την κατάσταση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, «παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές», γεγονός που -όπως είπε- «αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του Μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».
Παράλληλα, εξήγησε ότι «η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», η οποία θα εφαρμόσει «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προτάξει τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις».
Συνδύασε εξάλλου την οικονομική ανάταξη της Ελλάδας με τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας εξηγώντας ότι αυτό «θα γίνει άμεσα με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό». Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, πλήττοντας πρωτίστως τη μεσαία τάξη και επιβαρύνοντας ακόμη και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. «Η συρρίκνωση των εισοδημάτων επηρεάζει σήμερα στην Ελλάδα ακόμη και τις γεννήσεις, καθώς τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τη γαλάζια ανησυχία για την οικονομία ενισχύει και η έκθεση του ΔΝΤ, που, όπως λένε στην Πειραιώς, κρατά στάσιμες τις προβλέψεις για το 2018, με ανάπτυξη 2%, οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης (2,1%), ενώ και η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2019 υπολείπεται εκείνων στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (2,5%). Σημειώνουν όμως ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξο για τις μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 σε 1,2% από 1,9%.
Στη Ν.Δ. επικρίνουν και την κυβερνητική στάση απέναντι στον κ. Στουρνάρα, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι «οι επιθέσεις που δέχεται ένας ανεξάρτητος θεσμός, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο ζημιά κάνουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της». Με το «να επιζητεί διαρκώς εχθρούς για να καλύψει την ανικανότητά της δεν πείθει πια κανέναν», σημειώνουν γαλάζιες πηγές και καλούν την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι «για τα σημερινά προβλήματα της οικονομίας φέρει ακέραιη την ευθύνη».
Απαντώντας και σε ερώτηση για το κλίμα οξύτητας στο εσωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε το διχαστικό λόγο αποκλειστικά στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος καταφεύγουν ακόμη και σε προσωπικές επιθέσεις, καθώς πιστεύουν προφανώς ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συσπειρώσουν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους».
Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο των εθνικών εκλογών, προέβλεψε ότι θα γίνουν το αργότερο τον προσεχή Μάιο και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα επιμείνει να μιλά για το μέλλον και την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων απέναντι σε μια κυβέρνηση που ανακυκλώνει τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος και υποδαυλίζει το διχασμό των πολιτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]