Την ημέρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών της με το ΝΑΤΟ μέσα στον Οκτώβριο, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος παρουσίαζε στον υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Γουές Μίτσελ εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό. Φέρεται να μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Το επιχείρημά του ήταν ότι ένα τέτοιο βαλκανικό σύμφωνο θα λειτουργούσε ως μέσο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, χωρίς να χρειαστεί να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα. Αμέσως ξεκίνησε μία συζήτηση για το αν ο κ. Καμμένος παρουσίασε προσωπική του πρόταση ή πρόταση της κυβέρνησης, συζήτηση που δεν θα ξεκινούσε ποτέ για καμία κυβέρνηση στον κόσμο.
Αρχικά, τον κ. Καμμένο «άδειασε» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας στον ρ/σ 247 ότι «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».
Λίγο αργότερα ήρθε και η… διαρροή από την πλευρά του Μαξίμου, η οποία ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
Η τοποθέτηση του Μαξίμου, όσο και του κ. Κατρούγκαλου, εκλήφθηκε ως «ευγενικό άδειασμα» του κ. Καμμένου, αλλά δεν απαντά στα ουσιαστικά ερωτήματα στο νέο σίριαλ, επιπέδου επιθεώρησης κακής ποιότητας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Ηξερε ή δεν ήξερε ο πρωθυπουργός την πρόταση που κατέθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ για ένα μείζον εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό;
Είναι… διπλωματική ή πραγματική η αμηχανία που εκπέμπεται από το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να σιωπά;
Μήπως στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου, που τα πάνε καλά με τον κ. Καμμένο και συνεννοούνται άψογα μαζί του, «άδειασαν» τον Νίκο Κοτζιά και όχι τον Πάνο Καμμένο; Μήπως η πρόταση Καμμένου αποτελεί ένα plan b της Αθήνας σε περίπτωση που ναυαγήσει οριστικά η συμφωνία των Πρεσπών;
Γιατί η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών δεν είχε ανακοινωθεί ούτε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν από τη Μεσογείων είχε βγει μία ανακοίνωση για επαφές του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση ή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας;
Από το Μαξίμου χθες δεν έλεγαν περισσότερα, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απαντούσαν στα πιεστικά δημοσιογραφικά ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία δεν παρουσίασε έντονη κινητικότητα προς τις πρεσβείες ώστε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όπως συνήθως συμβαίνει όταν δημιουργείται, για διάφορους λόγους, σύγχυση σε μείζονα ζητήματα, όπως έγινε χθες.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Φοβάται, τελικά, σε τέτοιο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. και αδυνατεί να χαράξει τη βασική γραμμή στην κυβέρνηση ή είμαστε θεατές άλλης μίας καλοπαιγμένης και επιζήμιας για τα συμφέροντα της Ελλάδας παράστασης ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, για μικροκομματικούς σκοπούς;
Επιπλέον, ο κ. Καμμένος έκανε χθες και μία δεύτερη πρόταση. Να δημιουργηθούν νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στο Βόλο, στην Κάρπαθο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα. Αυτήν την πρόταση δεν τη σχολίασε το Μαξίμου ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως, ενώ κυβερνητικές πηγές, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, απέφευγαν να τοποθετηθούν. Ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν στη Νέα Υόρκη, περίπου τρεις εβδομάδες πριν, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε δεχθεί ερώτηση από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα για το αν υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τη δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην ελληνική επικράτεια και είχε απαντήσει: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».
Στο μεταξύ, εκνευρισμό στο Μαξίμου προκάλεσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ., Θεόδωρος Τουσουνίδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝ.ΕΛ. να στηρίξουν πρόταση μομφής της Ν.Δ. για το Σκοπιανό, υπό τον όρο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα δεσμευτεί ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και διαπραγματευθεί για το θέμα δεν θα συζητήσει να υπάρχει όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος.
«Χλιαρή» διάψευση
Παράλληλα, το ίδιο αμήχανη ήταν και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το δημοσίευμα των «New York Times», που ανέφερε ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ μεταβίβασαν διά του πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο Μέγαρο Μαξίμου φάκελο με πληροφορίες από υποκλαπείσες συνομιλίες, που υποδεικνύουν ρωσικό «δάκτυλο» στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μέσω υποκλοπών αποδεικνύουν εμπλοκή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, σύμφωνα με τους «New York Times», ο φάκελος με τα στοιχεία κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο.
Οπως τόνισε το Μαξίμου στο δεύτερο non paper της χθεσινής ημέρας, «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των “New York Times”». Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι εκείνες τις ημέρες στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας ήταν οι ημέρες που απελάθηκαν οι υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι είχε στη διάθεσή του στοιχεία και συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, ο Ζόραν Ζάεφ είχε απαντήσει δημοσίως ότι ο ίδιος δεν έχει στοιχεία για παρασκηνιακές παρεμβάσεις της Ρωσίας στη χώρα του, με σκοπό να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]