Από την Ευρώπη και την Κίνα έως τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά και τον Παναμά ρίχτηκαν ήδη τροχιοδεικτικές βολές… κρότου λάμψης για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ και καταγράφηκαν οι σχετικές αντιδράσεις.
- ΕΥΡΩΠΗ (Ε.Ε.-Γερμανία-Γαλλία-Ισπανία): Διά πυρός και σιδήρου αναμένεται να περάσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της στη δεύτερη τετραετία του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Η ανοίκεια ανάμιξη του Ελον Μασκ στα εσωτερικά Βρετανίας-Γερμανίας, όπου επιδιώκει αντιστοίχως την ανατροπή του Εργατικού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, και την άνοδο στην εξουσία της φιλοναζιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», αποδείχθηκαν το ορεκτικό σε ένα θεόπικρο κυρίως πιάτο.
Συμπεριφερόμενος ωσάν η συμμαχική, νατοϊκή Ευρώπη να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του, ο Τραμπ εξανέστη για τα 350 δισ. δολάρια εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Ε.Ε., εξακοντίζοντας απειλές. «Μας μεταχειρίζονται πάρα πολύ άσχημα, γι’ αυτό θα μπουν στη σειρά για δασμούς», είπε τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Νταβός, μην εξαιρώντας τους Ευρωπαίους από τις χώρες που «οφείλουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ και να αγοράσουν τα προϊόντα τους, για να μην υποστούν δασμούς… τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Δύο αποστροφές των ομιλιών του (σε συνδυασμό με την προτροπή του στους εταίρους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν στο 5% τις στρατιωτικές τους δαπάνες) έδωσαν το μέτρο της τακτικής του. Στη μία διηγήθηκε θυμωμένος ότι εγκατέλειψε στο παρελθόν ένα επενδυτικό σχέδιο στην Ιρλανδία επειδή οι ντόπιοι και Ευρωπαίοι γραφειοκράτες τού είπαν ότι θα χρειαστεί «πέντε-έξι χρόνια για να εγκριθεί».
Στο δεύτερο χαρακτήρισε την Ισπανία «χώρα των BRICS» απειλώντας να επιβάλει δασμούς 100% στις επιχειρήσεις της, επειδή έχει τον χαμηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό στο ΝΑΤΟ, μόλις 1,28% του ΑΕΠ. Ο Τραμπ, προφανώς, ενοχλήθηκε από την επίθεση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στην «κάστα των τεχνο-κροίσων» που τον πλαισίωναν την ημέρα της ορκωμοσίας του.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έδωσε καμία σημασία στις εκκλήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για καταλλαγή και πνεύμα συνεργασίας ΗΠΑ-Ε.Ε., ενώ οι Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασαν μάλλον υποτονικά. «Ο Τραμπ είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να δειλιάσει και να κρυφτεί. Οφείλει να αποδείξει στις ΗΠΑ ότι είναι εποικοδομητικός και αποφασιστικός εταίρος», είπε ο Σολτς στο Παρίσι, με αφορμή την επέτειο από τη σύσταση του γαλλογερμανικού άξονα το 1963. Ο Μακρόν επεσήμανε γενικώς και αορίστως την ανάγκη να παίξουν ηγετικό ρόλο Γαλλία και Γερμανία στη σταθεροποίηση μιας ισχυρής και κυρίαρχης Ευρώπης, με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας, Οσκαρ Πιστόριους, να προτάσσει την υποχρέωση της Ε.Ε. να αποκτήσει μεγαλύτερη αμυντική αυτονομία.
- ΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ανοιχτός στην πρόταση Τραμπ για μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου στον πλανήτη με συνεννόηση ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπό τον όρο να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις Γαλλία και Βρετανία.
Οσο για το «αγκάθι» της Ουκρανίας, αποδεικνύεται πολύ σύνθετο για να το λύσει ο Τραμπ «σε 24 ώρες», όπως υποσχόταν προεκλογικά. Στις εκκλήσεις του νέου προέδρου προς τον Πούτιν «να τερματίσει αυτόν τον γελοίο πόλεμο, που καταστρέφει τη Ρωσία και θα τον αναγκάσει να της επιβάλει οικονομικές κυρώσεις», την πιο ουσιώδη απάντηση έδωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι: «Το θέμα δεν είναι αν θα τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά με ποια συμφωνία και με εκρίζωση των αιτίων της ουκρανικής κρίσης». Ο Πέσκοφ δήλωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο με τον Τραμπ, αλλά «δεν βλέπει κανένα νέο στοιχείο στο τραπέζι». O δε Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάγωσε ακούγοντας τον Τραμπ στο Fox News να του επιμερίζει ίσες ευθύνες με τον Πούτιν για την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι «κανείς από τους δύο δεν είναι άγγελος».
- ΚΙΝΑ: Αρχικά ο Τραμπ μίλησε για δασμούς 10% από την 1η Φεβρουαρίου στην Κίνα επειδή εξάγει το ναρκωτικό fentanyl σε Μεξικό και Καναδά. Ομως, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Fox News, την Πέμπτη, ανέκρουσε πρύμναν. Τόνισε ότι σε αυτήν τη φάση προτιμά να μην επιβάλει δασμούς στον μεγαλύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ, αλλά να δώσει χώρο σε διαπραγματεύσεις. Στο Νταβός, άλλωστε, κάλεσε την Κίνα σε διάλογο για την αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη και της ζήτησε να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρίθηκε πάραυτα, υπογραμμίζοντας, προχθές Παρασκευή, ότι «στους εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν νικητές» και διαβεβαιώνοντας πως δεν παράγονται εσκεμμένα τα κινεζικά εμπορικά πλεονάσματα εις βάρος των ΗΠΑ. «Υπάρχει τεράστιος χώρος για συνεργασία και για αμοιβαία επωφελείς, win-win, λύσεις», εκτίμησε ο Κινέζος διπλωμάτης Μάο Νιανγκ.
Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
- ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (Γάζα-Ιράν): Σε κάθε ευκαιρία ο Τραμπ αυτοσυγχαίρεται για την εκεχειρία στη Γάζα, που έδειξε στον Νετανιάχου ποιος έχει το πάνω χέρι. Ωστόσο, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξασφάλισε ισχυρά ανταλλάγματα για την οπισθοχώρηση έναντι της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αθόρυβα επιχειρήσεις με 10 νεκρούς Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη, όπου άρθηκαν οι κυρώσεις Μπάιντεν κατά των ισραηλινών εποίκων. Επίσης, η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ελίζ Στεφάνικ, μίλησε για «βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και η προοπτική παλαιστινιακού κράτους απομακρύνεται.
Την ατζέντα Τραμπ θα υλοποιήσει ο ειδικός του απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Στιβ Ουίτκοφ, με αρμοδιότητα και για το Ιράν. Με τη γνωστή του αμεσότητα, ο Τραμπ δήλωσε πως «θα ήταν καλό να επιλυθεί το ζήτημα των πυρηνικών της Τεχεράνης χωρίς ισραηλινά πλήγματα» και ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης και αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έπιασε αμέσως το γάντι. Κάλεσε από το Νταβός τις ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις.
Χωριστό κεφάλαιο της ατζέντας Τραμπ αποτελεί η «πρώην φίλη» και νυν μέλος των BRICS, Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ κάλεσε στο Νταβός τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Σαλμάν να αυξήσει με την επιρροή του στον ΟΠΕΚ τις τιμές του πετρελαίου εάν… «αγαπάει την Αμερική» και αν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο δε υπερφίαλο αίτημα Τραμπ για «1 τρισ. δολάρια σαουδαραβικές επενδύσεις στις ΗΠΑ», ο πετρομονάρχης τού απάντησε ότι ευκολύνεται να διαθέσει «μόνο» 600 δισ. δολάρια.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στην αντεπίθεση Καναδάς, Μεξικό, Παναμάς
Ο απερχόμενος Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, εντυπωσιάζει με την «ηρωική» αντίδρασή του στα σχέδια Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά ως 51η Πολιτεία, τα οποία επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Νταβός, μαζί με περιφρονητικά σχόλια για τον βόρειο γείτονα. Ο Τριντό προειδοποίησε πως οι Αμερικανοί θα πληρώσουν ακριβά την επιβολή δασμών 25% από την 1η Φεβρουαρίου στη χώρα του (και στο Μεξικό) που εξήγγειλε ο Τραμπ, καθώς ο Καναδάς θα απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, από… χυμό πορτοκαλιού μέχρι χάλυβα. Θύμισε, επίσης, ότι η αμερικανική βιομηχανία εξαρτάται από το καναδικό πετρέλαιο και από 34 κρίσιμα ορυκτά και μεταλλεύματα.
Από την πλευρά της, η Μεξικανή πρόεδρος, Κλαούντια Σέινμπαουμ, διαβεβαίωσε πως θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας της, συστήνοντας, ωστόσο, στους Μεξικανούς ψυχραιμία και αποφεύγοντας να εξαγγείλει οικονομικά αντίποινα. (Λογικό, καθώς ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νότια σύνορα και στέλνει στρατό για τους μετανάστες.)
Στον Παναμά, παίρνοντας το μήνυμα ισχύος του νέου «σερίφη», ο πρόεδρος, Χοσέ Μουλίνο, διέταξε λογιστική έρευνα στις κινεζικές εταιρίες που διαχειρίζονται τη Διώρυγα (την οποία απειλούν να ανακαταλάβουν οι ΗΠΑ ύστερα από 26 χρόνια) και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Ειδήσεις σήμερα
Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Δύο νέες συλλήψεις – Η σοκαριστική δράση πασίγνωστων γιατρών
Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα αν ο Τραμπ βάλει δασμούς στην Ευρώπη