Μεταξύ αυτών ήταν η κατάληψη των κοινοβουλευτικών εδράνων, από πολύ νωρίς, από τους βουλευτές της ΝΔ, η είσοδος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που μπήκε στην αίθουσα, αλλά και η ταυτόχρονη αποχώρηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με τους ανεξάρτητους βουλευτές Πέτρο Παππά και Ράνια Θρασκιά μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Τόσο στους διαδρόμους της Βουλής όσο και στα θεωρεία, αντίθετα από άλλες ειδικές συνεδριάσεις, σήμερα επικρατούσε ηρεμία. Ελάχιστοι ήταν οι επισκέπτες που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία για τους τέσσερις υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Αντίθετα, ζωηρή ήταν η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ που είχαν γεμίσει από πολύ νωρίς τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Πρώτος από του πολιτικούς αρχηγούς μπήκε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι υπουργοί, Ανάπτυξης, Τάκης Θεωδορικάκος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ακολούθησαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που ήταν και οι μόνοι οι οποίοι συνόδευαν τον πρωθυπουργό στα υπουργικά έδρανα.
– Στα τελευταία έδρανα επέλεξε να καθίσει η ανεξάρτητη βουλευτής Ράνια Θρασκιά, δίπλα στον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή, Αλέξανδρο Αυλωνίτη -που πρόσκειται στο «Κίνημα Δημοκρατίας»-, χωρίς όμως να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Αντίθετα, η κ. Θρασκιά συνομίλησε αρκετές φορές με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ευάγγελο Αποστολάκη – που καθόταν ακριβώς μπροστά της – τόσο πριν ψηφίσει όσο και μετά οπότε δήλωσε ότι υπερψηφίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση.
– Τα πίσω έδρανα επέλεξαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του τον βουλευτή της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Αθηνά Λινού, Γιάννης Σαρακιώτης, Πέτρος Παππάς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
– Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τα μεσαία έδρανα έχοντας δίπλα του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, δείχνοντας να ακούει με ενδιαφέρον τα όσα του έλεγε για αρκετή ώρα ο τελευταίος.
Στις 11:03 ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ανέβηκε στην έδρα τη Ολομέλειας και στις 11:07 άνοιξε τη συνεδρίαση, με αναφορά στον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου και τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, στις 11:09 κήρυξε την έναρξη της ψηφοφορίας η οποία ολοκληρώθηκε στις 11:55 και στις 12:04 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.
– Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος μπήκε στην αίθουσα στις 11:10 π.μ. και αφού είχε ήδη κηρύξει την έναρξη της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής.
– Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πέτρος Παππάς που επίσης υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση, πλησίασε και αγκαλιάστηκε θερμά με τη Ράνια Θρασκιά ενώ μόλις είδε να περνάει δίπλα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και να του απλώνει το χέρι, έσπευσε να ανταποκριθεί με χαμόγελο. Πίσω του ακολούθησε και η κ. Θρασκιά και μαζί και οι τρεις βγήκαν από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Με 160 ψήφους ο Τασούλας – 40 η Λούκα Κατσέλη του ΣΥΡΙΖΑ και 34 ο Γιαννίτσης του ΠΑΣΟΚ
Με 160 ψήφους υπέρ του Κώστα Τασούλα, ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά τέθηκε άγονη.
Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 π.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής και συμμετείχαν συνολικά 297 βουλευτές.
Συγκεκριμένα, πρώτος σε ψήφους ήρθε ο Κώστας Τασούλας με 160, μετά 49 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», ενώ η προτεινόμενη του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, η οποία υποστηρίζονται και από τη Νέα Αριστερά υπερτέρησε με 40 ψήφους σε σχέση με τον προτεινόμενο του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση.
Παρακάτω αναλυτική οι ψήφοι:
- Κώστας Τασούλας (προτεινόμενος από ΝΔ): 160
- Λούκα Κατσέλη (προτεινόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, υποστηριζόμενη από Νέα Αριστερά): 40
- Τάσος Γιαννίτσης (προτεινόμενος από ΠΑΣΟΚ): 34
- Κώστας Κυριακού (προτεινόμενος από Νίκη): 14
- Παρών: 49
Τον Κ. Τασούλα ψήφισαν η ΝΔ (156 βουλευτές), ο Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), ο (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Γιάννης Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση
Την Λ. Κατσέλη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές), η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), η Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), Αθηνά Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τ. Γιαννίτση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).
Τον Κ. Κυριακού ψήφισαν η Νίκη (10 βουλευτές), οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος.
Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης),ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας) και ο Θανάσης Χαλκιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες).
Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).
Να σημειωθεί, ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.
Παρακάτω οι ημερομηνίες που έχουν προγραμματιστεί:
- 1η ψηφοφορία 25 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές
- 2η ψηφοφορία 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές
- 3η ψηφοφορία 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές
- η ψηφοφορία 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές και
- 5η ψηφοφορία 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.
Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου
Παράλληλα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου, που εκοιμήθη σήμερα, Σάββατο (25/1) τήρησε η Βουλή.
Με την έναρξη της συνεδρίασης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για την κοίμηση του Αναστάσιου.