«Χωρίς αμφιβολία θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί και αυτό στο τέλος θα σημαίνει σταθερότητα για όλους και για την ευρωζώνη», απάντησε ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι μετά τη μακρά φάση προσαρμογής, «τώρα η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει εμπιστοσύνη».
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε λίγο πριν με εκπροσώπους της Ένωσης Τραπεζών, επεσήμανε ότι «οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο».
«Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην νέα περίοδο μετά τα μνημόνια, «αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ΄ αυτή την προσπάθεια που κάνει τώρα προς δύο κατευθύνσεις».
Η πρώτη αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, διότι αυτά τα χρόνια δοκιμάσθηκε η κοινωνική συνοχή, από την εφαρμογή των μνημονίων και μάλιστα ο ελληνικός λαός πλήρωσε λάθη, τα οποία δεν ήταν πάντα δικά του.
Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε δήλωση του πρώην Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του «αναγνώρισε αυτά τα σφάλματα που έγιναν και δεν ήταν δικά μας».
Ως δεύτερο σκέλος της προσπάθειας ανέφερε την ανάπτυξη. «Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον», δήλωσε για να υπογραμμίσει ότι «ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί».
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξέθεσε το μέγεθος όχι μόνον του ελληνικού χρέους αλλά και του χρέους της ευρωζώνης και του παγκόσμιου χρέους, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την θωράκιση της Ευρωζώνης» .
«Πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και επιπλέον, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε κύριε Πρόεδρε, εάν χρειάζεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και νέα μέσα για να μπορέσει να υπερασπιστεί την συνοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
«Η Ελλάδα πέρασε μία μακρά φάση προσαρμογής -ναι, το ξέρουμε- και τώρα έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει εμπιστοσύνη», είπε παίρνοντας τον λόγο ο γερμανός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι «χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο Λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη. Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη».
Ιδιαίτερα για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι «αν και για εμάς πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητος αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει και να εξελιχθεί περαιτέρω. Ολοι σκεπτόμαστε σοβαρά το θέμα της Ελλάδος και την υποστηρίζουμε».
Ο κ.Βάιντμαν έκανε αναφορά στις «φρικτές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την Αθήνα» εκφράζοντας την υποστήριξη «στις οικογένειες και όλους τους πυροπαθείς και πυρόπληκτους»
Μιλώντας για τη συζήτηση που προηγήθηκε με την Ένωση Τραπεζών, είπε ότι «είχα μία πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης» για να προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο».
Κλείνοντας, δήλωσε ότι θα έχει επαφές με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Συνάντηση Βάιτμαν με το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Γεύμα Εργασίας στον διακεκριμένο προσκεκλημένο τους Γενς Βάιντμαν, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας παρέθεσαν σήμερα, ο πρόεδρος Νικόλαος Καραμούζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) παρέθεσαν στα γραφεία της Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών μελών της ΕΕΤ, οι επικεφαλής των Συντονιστικών Επιτροπών της ΕΕΤ και η γενική γραμματέας αυτής, συζητήθηκαν μια σειρά θεμάτων όπως, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, οι προοπτικές ανάπτυξης και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που κληροδότησε η κρίση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες των συστημικών τραπεζών για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, κυρίως σε ό,τι αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.
Τονίστηκε ακόμη ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της πλήρους και απρόσκοπτης χρηματοδότησής της από τις αγορές, καθώς και η διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων επίτευξης ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, χρηματοπιστωτικής ευρωστίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]