Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, η κ. Δούρου χαρακτήρισε υποκριτές όσους υποστηρίζουν ότι απουσίαζε από τα μέτωπα της φωτιάς.
Η Ρένα Δούρου εισηγήθηκε στο Σώμα την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, για τη στήριξη των πυροπλήκτων. Επίσης, ζήτησε την άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την «αναμόρφωση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν».
Η Ρένα Δούρου, αφού περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας κατά την 23η Ιουλίου, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο, αλλά υποβοηθητικό του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την πυροσβεστική για οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση», αποδίδοντας τη «σύγχυση μεταξύ των εννοιών για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών με αυτήν της εκκένωσης» στην προσπάθεια ορισμένων «να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα και ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
«Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακριβώς από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή της 23ης Ιουλίου» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Τους ίδιους χαρακτηρισμούς απέδωσε και σε εκείνους «που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα», όπως και σε εκείνους «που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες» κι εκείνους που «μπάζωσαν τα ρέματα».
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία περί απουσίας της ιδίας από το μέτωπο της φωτιάς, η περιφερειάρχης την χαρακτήρισε «παραπλανητική», γιατί όπως σημείωσε, αυτό που υπονοεί είναι η απουσία από τις κάμερες και τα τηλεπαράθυρα. «Απουσία», πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται και η κατηγορία περί μη επίσκεψης του χώρου της τραγωδίας. «Λες και είναι υποχρεωτικό η επίσκεψη αυτή να έχει γίνει υπό το φως των προβολέων».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι «δεν έλαβε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της τραγωδίας».
Ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στην ΝΔ παράταξη, Βασίλης Κορομάντζος, άσκησε κριτική στη διοίκηση κατηγορώντας την ότι δεν έχει προχωρήσει «σε κανένα έργο υποδομής πλην του Φαληρικού Όρμου». Με την σειρά του, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Μανουσογιαννάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη «άμεσης υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα».
Στη συνεδρίαση βρίσκονταν πολίτες από τη Ραφήνα, το Μάτι, το Μαραθώνα καθώς και οι δήμαρχοι Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Κηφισιάς, Ραφήνας κ. κ. Ηλίας Ψηνάκης, Δημήτρης Λουκάς, Γιώργος Θωμάκος, Βαγγέλης Μπουρνούς και ο προκάτοχος του, Βασίλης Πιστικίδης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]