Καταλογίζει «μίσος και διχασμό» στο μήνυμα του πρωθυπουργού, επισημαίνει ότι «το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ» και τονίζει πως «οι Ελληνες ξέρουν ότι το ψέμα κοστίζει πολλαπλάσια από οποιαδήποτε άβολη αλήθεια».
Εχει έρθει πράγματι, εδώ και λίγες ημέρες, το τέλος των Μνημονίων;
Οχι. Eφυγε ο φθηνός δανεισμός του 3ου, αχρείαστου, Μνημονίου, αλλά έμειναν οι υποχρεώσεις. Εχουμε μπει σε μια περίοδο ενός 4ου άτυπου Μνημονίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου ορίου ύψους 5,1 δισ. ευρώ σε 4 μήνες από τώρα, συνέχιση της λιτότητας με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και ενισχυμένη εποπτεία, πολύ πιο αυξημένη από άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Συνεπώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, η Ελλάδα αποτελεί sui generis περίπτωση, καθώς βρίσκεται ταυτόχρονα εκτός επίσημης χρηματοδότησης από τους δανειστές αλλά και εκτός αγορών, δηλαδή στον «αέρα».
Πώς σχολιάζετε το μήνυμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη;
Είχε πολύ μίσος και διχασμό. Είχε πολύ χθες, αλλά καθόλου αύριο. Τίποτα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη η πατρίδα μας, αλλά και για αυτές που έρχονται από το τέλος του φθηνού δανεισμού, τις νευρικές από τις αναταράξεις σε Τουρκία και Ιταλία αγορές, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έγιναν, την έλλειψη ρευστότητας που στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία, τα capital controls που θα αίρονταν σε… μία εβδομάδα, αλλά ζουν και βασιλεύουν, το τεράστιο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος που απορροφά για την εξυπηρέτησή του κάθε νέο ευρώ που με κόπο κερδίζεται. Οταν ένας πολιτικός στον 21ο αιώνα δεν έχει να πει τίποτα για το παρόν και το μέλλον της αρχαίας πατρίδας μας και των παιδιών της, έχει ήδη τελειώσει. Η ανακύκλωση των μπανάλ διχαστικών κλισέ του περασμένου αιώνα δεν πουλάει πια. Οι Ελληνες ξέρουν ότι ενωμένοι μεγαλούργησαν και διχασμένοι ηττήθηκαν. Οι Ελληνες ξέρουν ότι το ψέμα κοστίζει πολλαπλάσια από οποιαδήποτε άβολη αλήθεια. Επαθαν και έμαθαν. Πλήρωσαν πολύ αυτή την κρίση και αναζητούν λύσεις και σχέδιο για οριστική διέξοδο από αυτή, πραγματική ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Καλύτερη προοπτική δεν υπάρχει χωρίς πολιτική αλλαγή.
Συμμερίζεστε την άποψη ότι ατύπως ξεκινά πλέον η προεκλογική περίοδος; Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2018;
Ναι.
Η κυβέρνηση, λέτε, απέτυχε και ζημιώνει τη χώρα. Σε τι ύψος υπολογίζετε τη ζημιά μέχρι σήμερα και από πού προκύπτει;
Η ζημιά αφορά όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα -Καμμένου. Το κόστος μπορεί να εκτιμηθεί με δύο μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Η πρώτη είναι η επίπτωση στο χρέος και η δεύτερη η καταστροφή «πλούτου», για το Δημόσιο ή/και τους πολίτες. Με όποιον τρόπο και αν υπολογιστεί το κόστος, ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό αφορά, ενδεικτικά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (40 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ για το Δημόσιο και 15 δισ. ευρώ για τους Ελληνες μικρομετόχους), την απώλεια σε ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και αναιμικής ανάκαμψης στη συνέχεια (34 δισ. ευρώ μέχρι το 2018), την απώλεια του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ), την απώλεια των κερδών των ομολόγων (ANFAs & SMPs) που ακόμη και μετά τη μερική και υπό όρους επιστροφή που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018, υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου, τον έξτρα αχρείαστο δανεισμό για αποπληρωμή νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (συνολική επίπτωση 7 δισ. ευρώ, «καθαρή» επίπτωση περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις, όπως τα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ συνολικά, αλλά και η δημιουργία του αιώνιου «Υπερταμείου» με εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στον έλεγχο των δανειστών μέχρι το 2115.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Γιατί στη Ν.Δ. εκτιμάτε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες διασφάλισης χαμηλού κόστους δανεισμού από τις αγορές;
Οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κινείται σε υποδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον Απρίλιο 2014 (περίπου 730 μονάδες σήμερα, έναντι περίπου 1.380 μονάδων τότε), ενώ και το κόστος δανεισμού για τα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας παραμένει πάνω από 4%, δηλαδή τριπλάσιο της Ισπανίας και 2,5 φορές πάνω από της Πορτογαλίας, πράγμα που αντανακλάται στα διαφορικά επιτόκια (spreads) που διατηρούνται σε μη βιώσιμα επίπεδα. Επίσης, το 2018, με την οικονομία να σέρνεται και με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι πολύ ευάλωτη στις αναταράξεις στη διεθνή οικονομία, στον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και στην αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η μη εξασφαλισμένη, βιώσιμη και με λογικό κόστος έξοδος στις αγορές συνιστά απόδειξη αποτυχίας της κυβέρνησης και του 3ου Μνημονίου.
Το κρεσέντο μουχλιασμένης παροχολογίας στη ΔΕΘ θα εκτροχιάσει το κόστος δανεισμού
Επόμενος σταθμός η ΔΕΘ. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει κύμα παροχολογίας από τον πρωθυπουργό;
Ναι. Στο πλαίσιο που σας περιέγραψα προηγουμένως, το κρεσέντο μουχλιασμένης παροχολογίας θα εκτροχιάσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και θα συνιστά εγκληματική ενέργεια. Με θύματα την οικονομία και τους Ελληνες.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί αναστολή στις περικοπές των συντάξεων. Το θεωρείτε εφικτό;
Κατ’ αρχάς, αναβολή για π.χ. 6 μήνες θα ήταν κοροϊδία από πλευράς της κυβέρνησης και των δανειστών. Και ως τέτοια θα αντιμετωπιζόταν από τους πολίτες. Αντίθετα, μια μονομερής εξαγγελία για κατάργηση της ψηφισμένης μείωσης των συντάξεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα ως προεκλογικό πυροτέχνημα για να δραπετεύσει τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είπε απίστευτα ψέματα όταν ήξερε ότι θα εκλεγεί, φανταστείτε τώρα που ξέρει ότι θα χάσει την εξουσία πόσα ψέματα θα πει.
Τι να περιμένουν οι Ελληνες πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Θα είναι η μείωση φόρων κεντρικό στοιχείο του σχεδίου για την επόμενη ημέρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στους Ελληνες. Και σκοπεύει να τους δώσει ευκαιρίες, όχι χαρτζιλίκι. Εχει το δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση με έμφαση στην υψηλή, αυτοτροφοδοτούμενη, ανάπτυξη. Σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο επενδύσεις για δουλειές, μείωση φόρων και εισφορών με λιτό και αποτελεσματικό κράτος, στήριξη των νέων και πιο αδύναμων για να μην μείνει κανείς πίσω.
Ταυτόχρονα δίνει μεγάλη έμφαση στην κατάργηση νόμων της σημερινής κυβέρνησης που βάζουν φρένο στη δημιουργικότητα του Ελληνα, τιμωρούν την εργασία και ενθαρρύνουν την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Κορυφαίος τέτοιος νόμος είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος θα καταργηθεί. Πέραν αυτών, θα ξεδιπλώσει το όραμά του για να αναγεννηθεί η Ελλάδα και να αντιμετωπίσει τις βασικές μελλοντικές προκλήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]