Οπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινωθούν την εβδομάδα που ξεκινά και κεντρικό πρόσωπο δεν θα είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει μια σύνθετη και πολύπλοκη άσκηση για τον Αλ. Τσίπρα και τους ανθρώπους του, που αποκτά σημασία και για τη διαμόρφωση του εσωκομματικού σκηνικού στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, όπου το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει στο μυαλό του και το πώς θα ελέγξει αντιδράσεις κατά του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ένα ενδεχόμενο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα.
Δυστυχώς για τον Αλ. Τσίπρα, η άσκηση του ανασχηματισμού τού έδειξε πως δεν είναι αποδυναμωμένος μόνο έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και έναντι του κόμματός του. Γι’ αυτό και -όπως όλα δείχνουν- αδυνατεί να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και να αντικαταστήσει αρκετούς βασικούς υπουργούς όπως σχεδίαζε, αλλά θα αρκεστεί σε διορθωτικές κινήσεις και κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Ενδεικτικά, σε πρώτη φάση, μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές ότι δεν μετακινούνται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος.
Οι κακές σχέσεις ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά είναι παλιά και γνωστή ιστορία και εξελίσσονται για άλλη μια φορά σε πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα. Είναι γνωστό πλέον ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δύο προηγούμενους ανασχηματισμούς είχε θέσει βέτο στη μετακίνηση του Ν. Παππά στο υπ. Οικονομίας. Η «σολομώντεια» λύση Τσίπρα στον τελευταίο ανασχηματισμό, να τοποθετήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο υπ. Οικονομίας, ήταν ακριβώς η λύση ανακωχής που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να λήξει η διαμάχη Παππά-Τσακαλώτου.
Ετσι και σήμερα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ν. Παππά στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο, μέσω της μετακίνησής του στο «υπουργείο Επενδύσεων» που συζητείται ότι θα ιδρύσει ο Αλ. Τσίπρας, «σπάζοντας» τις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας το οποίο αφήνει ο Γιάννης Δραγασάκης που θα παραμείνει μόνο στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο ο Αλ. Τσίπρας δεν κατάφερε να μετακινήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δυσκολεύεται να τοποθετήσει τον στενό του συνεργάτη Νίκου Παππά σε νεοϊδρυθέν υπουργείο με χαρτοφυλάκιο τις επενδύσεις, επειδή αντιδρά ο κ. Τσακαλώτος που φέρεται να προτείνει για την ίδια θέση τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αμηχανία του Μαξίμου έναντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, λόγω και ενός πρόσθετου στοιχείου. Ο υπουργός Οικονομικών έμεινε αλώβητος από την τεράστια φθορά που προκάλεσε στον πρωθυπουργό, τους επιτελείς του και τους αρμόδιους υπουργούς η εθνική τραγωδία στο Μάτι και αυτό στο Μαξίμου δεν το βλέπουν με καλό μάτι. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός προσπάθησε, μέσα στο χαμό αλλά και κατόπιν, να «σπρώξει» κάποια δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που έγραφαν ότι οι ελλείψεις και τα προβλήματα στον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής οφείλονταν σε περικοπές που γίνονταν λόγω της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου από το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να πληγεί, έστω και από σπόντα, το προφίλ του υπουργού Οικονομικών, που επιπροσθέτως ανέβασε τις μετοχές του έναντι της κοινής γνώμης, μη συμμετέχοντας στις κακόγουστες φιέστες του Μαξίμου για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Αντιστοίχως, η μεγάλη επιρροή που έχει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τελευταία τα έχει βρει και με τους «53+» επικεφαλής των οποίων είναι (και πάλι μετά από καιρό) ο υπουργός Οικονομικών, καθιστά επίσης δύσκολη υπόθεση τη μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών από την Κλαυθμώνος στην Κουμουνδούρου.
Ο Π. Σκουρλέτης φέρεται να ζητά αλλαγές στην Κουμουνδούρου, ο Πάνος Ρήγας αντέδρασε «θυμίζοντας» στον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Παππά που κινούν τα νήματα ότι είναι εκλεγμένος γραμματέας από το συνέδριο, ενώ από την πλευρά τους οι «53+» πιέζουν για πολλές αλλαγές στην Κουμουνδούρου, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αλλάξει πολλούς προεδρικούς. Δύσκολο είναι, πάντως, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς να δώσουν τα κλειδιά της Κουμουνδούρου σε μια εκλογική χρονιά στους «53+». Η μεγαλύτερη εσωκομματική τάση, πάντως, προτείνει αν τελικά γυρίσει ο Π. Σκουρλέτης στο κόμμα σε θέση γραμματέα, προκειμένου να μη δοθεί η αίσθηση της υποβάθμισής του, να εκλεγεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκληθεί στα τέλη του μήνα, ώστε να αποκτήσει ισχύ και ευχέρεια κινήσεων.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου πάντως «πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας», ενώ αρχικά είχε λανθασμένα εκληφθεί ως δική του πρόθεση να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών όπως ήθελαν οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς, στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι αποτελούσε παρέμβαση υπέρ Σκουρλέτη, ο οποίος επίσης ζητά αλλαγές στην Κουμουνδούρου και αυτή η εξέλιξη επίσης δεν αρέσει στο Μαξίμου.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Αλλες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος συναντά απροθυμία κορυφαίων και μεσαίων στελεχών να αναλάβουν τα καθήκοντα του Νίκου Τόσκα που παραιτήθηκε καθυστερημένα και κατόπιν ισχυρών πιέσεων του Μαξίμου μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
Μπροστά σε αυτές τις υπόγειες κόντρες, δεν είναι απίθανο να αναλάβει ο Ν. Παππάς το υπ. Εσωτερικών και να μη μετακινηθεί εκεί ο Χρήστος Σπίρτζης, το όνομα του οποίου ακουγόταν για το υπουργείο Εσωτερικών ώστε ο Ν. Παππάς να έχει ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του στη χρονιά των τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στη θέση του κ. Παππά αναμένεται να μετακινηθεί ο νυν γ.γ. του υπουργείου και επίσης στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος.
Αλλες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τίθεται εκτός κυβέρνησης στο πλαίσιο ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος και τη θέση του να αναλαμβάνει αναβαθμισμένος ο νυν υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, όπως για άλλη μία φορά στα πρόσωπα που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης συγκαταλέγεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος πάντως, όπως και ο Π. Κουρουμπλής, μέχρι τώρα, παρά τις φημολογίες, έχει μείνει στη θέση του.
Σίγουρη πάντως θεωρείται η μετακίνηση του Λυδίας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ, προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της ανανέωσης, όλα δείχνουν ότι το Μαξίμου θα προχωρήσει στη «σφαγή» αναπληρωτών και υφυπουργών.
Το… κυνήγι των ψήφων εντείνει τις φήμες περί διεύρυνσης
Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα τοποθετούνταν στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του, θα επιχειρηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο με τη στήριξη υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το χώρο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φήμες ότι, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το μεγάλο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θα προτείνει σε στελέχη με αναφορά στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κρούσεις στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί πρωθυπουργίας Καραμανλή Ευάγγελο Αντώναρο, αλλά και στην ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα. για τρία στελέχη που Πρόκειται προέρχονται από την «καραμανλική» πτέρυγα της Ν.Δ. και έχουν διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το κόμμα.
Ενδεικτικά, ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος πρωτοστατεί στα social media με διθυραμβικά σχόλια για τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και αρνητικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και απάντησε ότι δεν του έχει γίνει νύξη, κρούση ή πρόταση, οι φήμες όμως για συμμετοχή του στην νέα κυβέρνηση επιμένουν.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ρωτήθηκε αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κινήματος Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ) απάντησε πως εκκρεμεί μια συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα (μάλλον για σήμερα) και σε συνέντευξή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποκαλύπτοντας ότι έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει θέσει εαυτόν εκτός Κινήματος Αλλαγής, φέρεται να αναμένει ένα τηλεφώνημα από τον Αλ. Τσίπρα ή από κάποιον συνεργάτη του πρωθυπουργού για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Ενδιαφέρον πάντως θα έχει, εάν ο Αλ. Τσίπρας προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, να δούμε πώς θα αντιδράσουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που σήμερα ζητούν από τον πρωθυπουργό να πάρει αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς μετά το τυπικό τέλος του Μνημονίου δεν υπάρχει λόγος πολιτικής συμπόρευσης των δύο κομμάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]