Το Μέγαρο Μαξίμου ανέθεσε την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος χθες το βράδυ μαζί με τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε ο ίδιος και τα μέτωπα πυρκαγιάς που υπάρχουν, τις δυνάμεις πυρόσβεσης που συμμετέχουν, αλλά και τον αριθμό εγκαυματιών και τραυματιών. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα πως ελέγχει την κατάσταση και πως έχει πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν.
Η κυβέρνηση, υιοθετώντας τη συνταγή Καραμανλή στις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007, ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων για τους πληγέντες αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων. Μεταξύ αυτών, προβλέπονται έκτακτο εφάπαξ επίδομα για τους πληγέντες (μετά από την καταγραφή των ζημιών), ύψους 5.000 ευρώ, το οποίο για τις επιχειρήσεις θα φθάνει τις 8.000.
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, επίδομα 10.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, δύο συντάξεις στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, διορισμούς στη γενική κυβέρνηση, ρυθμίσεις για μαθητές και φοιτητές, αλλά και αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, τη διάθεση ποσού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά της Βουλής ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης. Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να μετριάσει τις αντιδράσεις και την οργή που επικρατεί για την τραγωδία στην Αττική.
Ευθύνες
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αγωνία για τη στιγμή που θα αποδοθούν ευθύνες, με κυβερνητικά στελέχη να προσπαθούν από τώρα να πείσουν πως δεν υπήρχε κάποιος τρόπος για να αποτραπεί η τραγωδία, επιχειρώντας να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται και οι επιθέσεις (κυρίως διαδικτυακές) εναντίον των μέσων ενημέρωσης, που συνεχίζουν να προβάλλουν με συνεχή ροή την τραγωδία, αποκαλύπτοντας, με συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη, την κρατική ολιγωρία και την έλλειψη συντονισμού.
Ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, φρόντισε πρώτα να… αποθεώσει τον εαυτό του, κάνοντας γνωστό πως ήταν για «36 ώρες στο πόδι και μια απερίγραπτη πίεση συνολική και προσωπική, λόγω αυτών που συνέβαλα να γίνουν για να αντιμετωπιστούν πλευρές της τραγωδίας». Μάλιστα, δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να επιτεθεί στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «ραμολιμέντα της δημοσιογραφίας που πάνω στους νεκρούς χύνουν ψέματα και δηλητήριο για να φέρουν τα αφεντικά τους πίσω».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παραίτηση, υποστήριξε (Real Fm) πως «η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητάει μια εφημερίδα» και υποστήριξε πως στην Πορτογαλία υπήρξε παραίτηση στις περσινές φωτιές επειδή «έγιναν τεράστια σφάλματα στη διαχείριση», αφήνοντας να εννοηθεί πως στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική η κυβέρνηση λειτούργησε υποδειγματικά. Ξεκαθάρισε πάντως πως «βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας, ούτε εγώ».
Αγνοούμενοι
Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τρεις μέρες μετά από την τραγωδία, ακόμη δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, φανερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σύγχυση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι κρατικές Αρχές.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έφθασε στο σημείο, μάλιστα, να ψέξει δημοσίως παρουσιάστρια ειδήσεων (ΑΝΤ1) επειδή έκανε λόγο για «δεκάδες αγνοούμενους». Ο κ. Κουρουμπλής ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι μικρός. «Οι καταγραφές για αγνοούμενους επίσημα είναι μικρός αριθμός. Το να λέτε δεκάδες και εκατοντάδες δεν είναι καλό», είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Εγώ λέω ότι δεν είναι δεκάδες».
Λίγες ώρες μετά, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε (ΣΚΑΪ) πως οι αγνοούμενοι είναι περίπου δέκα, επισημαίνοντας όμως πως είναι ο αριθμός που αναζητεί το Λιμενικό, χωρίς προφανώς να γνωρίζει ότι και άλλες υπηρεσίες αναζητούν αγνοούμενους. «Γύρω στα δέκα άτομα αγνοούνται. Επιτρέψτε μου να σας πω δεν έχω τέτοια εικόνα από το Λιμεναρχείο».
Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «η επιχείρηση του Λιμενικού πήγε εξαιρετικά καλά», ενώ δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες και στους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι πολλοί παράγοντες που το συνθέτουν. Μη λέτε μόνο το κράτος. Και το κράτος έχει τις ευθύνες του. Πολλοί φταίμε. Και η νοοτροπία μας φταίει». Επιπλέον, απέδωσε την τραγωδία και στην… κλιματική αλλαγή. «Ζούμε φαινόμενα κλιματικά πρωτόγνωρα. Βλέπουμε με τη βία πέφτει η βροχή, δεν τα είχαμε αυτά τα φαινόμενα, βλέπουμε με τη βία έρχεται η φωτιά. Ολα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και να διαμορφώσουμε και εμείς και σαν κοινωνία και σαν κράτος την ανάλογη κουλτούρα».
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υποστήριξε, πάντως, ότι «αν διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε έγκυρη ενημέρωση ή κάτι άλλο θα το δούμε. Θα βρεθούν οι ευθύνες». Ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παραίτηση, δήλωσε πως «πολιτικά θα ήταν το πιο εύκολο να θυσιαστεί κάποιος. Και να πεις εντάξει, θυσίασα τον τάδε», προσθέτοντας: «Αυτό είναι το ζητούμενο;».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]