Η κυβέρνηση παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με δύο πρόσωπα, από τη μία τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά να στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη τον Πάνο Καμμένο να υποστηρίζει ότι είναι κακή συμφωνία και δεν θα προχωρήσει.
Παράλληλα, πέφτει στο κενό η προσπάθειά της να υποβαθμίσει τη χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη συμμαχία, σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν κατά το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και ειδικότερα με ό,τι έλεγε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
Οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι χθες στις Βρυξέλλες η ΠΓΔΜ πήρε το πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας, κάτι που η Αθήνα έλεγε ότι δεν θα συμβεί αν δεν ολοκληρωθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση για αυτό που συνιστά πλέον γεγονός και το παραχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. χωρίς να έχει διασφαλίσει τίποτε, η κυβέρνηση αδυνατεί να υποστηρίξει τις θέσεις της όταν η διακήρυξη των ηγετών του ΝΑΤΟ καθιστά σαφές μεν πως η ενταξιακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες για κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό, αυτό όμως σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να ολοκληρώσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εάν εκπληρώσει τις δικές τις υποχρεώσεις, ακόμα και αν η ελληνική Βουλή δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει το αντίθετο, διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε επί λέξει: «Η πόρτα του NATO είναι και παραμένει ανοιχτή. Συμφωνήσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να αρχίσει ενταξιακές συζητήσεις. Οταν όλες οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για να κλείσει η συμφωνία για το ονοματολογικό, η χώρα θα ενταχθεί στο NATO ως το 30ό μέλος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στολτενμπεργκ.
Η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν είναι το μόνο εθνικό ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε για πολλοστή φορά χθες από την Ανγκελα Μέρκελ να μεσολαβήσει στον Ρ.Τ. Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται για τέταρτο μήνα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ενώ σήμερα στις 15:30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.
Διπλωματικό θρίλερ
Την ίδια στιγμή, διπλωματικό θρίλερ στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύει την είσοδο σε άλλους δύο για ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.
Την αποκάλυψη που έκανε χθες η «Καθημερινή» επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, ενώ πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την απόφαση για απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν ρωτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να μην είναι σύμφωνος με αυτή την ενέργεια εναντίον της Μόσχας.
Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στο ερώτημα με ποιες κατηγορίες απελάθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες, έκαναν λόγο για αλίευση, διακίνηση πληροφοριών, ως και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών (σ.σ.: στρατιωτικών), αποδίδοντας στη Ρωσία προσπάθεια εμπλοκής της συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», δήλωσε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορές που προσβάλλουν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το Διεθνές Δίκαιο». Σε ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι’ αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».
Μετά την αποκάλυψη του θέματος, υπήρξε μπαράζ διαρροών από την ελληνική κυβέρνηση με κεντρικό μήνυμα ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί μεθοδεύσεις με σοβαρές παρενέργειες σε εθνικά ζητήματα και στις σχέσεις με γειτονικές χώρες.
Με αυτές τις διαρροές η ελληνική κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι έχουν καταγραφεί παρεμβάσεις από στελέχη της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα ώστε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με στόχο να μην προχωρήσει η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Μετά την διγλωσσία στο ΝΑΤΟ τριπλές εκλογές στην Ελλάδα
Σε αυτό το κλίμα έντονης πολιτικής αστάθειας, νερό στο μύλο της εκλογολογίας έριξαν δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν δύο τροπολογίες μέσα σε δύο ημέρες, για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να ελέγξει και να σταματήσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, οι οποίες κερδίζουν έδαφος σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νέα τροπολογία των δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: «προεδρικοί» οι περισσότεροι) αναγκάστηκε να κάνει δεκτή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, παρά τη διαφωνία του.
Η πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για τριπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές) τον Μάιο του 2019, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει, βάσει του οποίου οι κάλπες για τους νέους περιφερειάρχες και τους νέους δημάρχους θα στήνονταν στα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Μυστήριο καλύπτει επίσης το γεγονός ότι οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν την πρώτη τροπολογία με δεύτερη.
Στην πρώτη τροπολογία οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τη μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στο μήνα Μάιο του ίδιου χρόνου και ειδικότερα οι ευρωεκλογές που έχει προγραμματιστεί να γίνουν στις 26 Μαΐου να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειες. Μετά από λίγες ώρες, από το βράδυ της Τρίτης στο πρωί της Τετάρτης, οι δεκαέξι βουλευτές κατέθεσαν νέα τροπολογία με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικές – περιφερειακές) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και όχι με τον δεύτερο γύρο, όπως είχαν αρχικά προτείνει.
Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν έχουν εξηγηθεί πολιτικά. Το πολιτικό ζήτημα παραμένει και αφορά το σενάριο να στηθούν τριπλές κάλπες (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) σε δύο Κυριακές 19 και 26 Μαΐου 2019. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας (χθες από Τζανακόπουλο και Παππά) ενισχύουν και δεν ανακόπτουν το προεκλογικό κλίμα. Είναι ενδεικτικό ότι η Ενωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση διακινεί σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, επειδή θέλει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με εκλογές το φθινόπωρο!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]