Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία» -όπως τη χαρακτήρισε- μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Δέκα χρόνια μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το ελληνικό βέτο από την κυβέρνηση Καραμανλή, η συμφωνία των Πρεσπών δίνει το πράσινο φως στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Οταν ολοκληρωθεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αν δεν αλλάξει την ονομασία της. «Είναι μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο λαός της χώρας πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία για το όνομα, για να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε ακόμα: Πρωτοφανές: Με δύο γραμμές η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δημοσιοποιήθηκε χθες, γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του Βουκουρεστίου το 2008 και τονίζεται: «Αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Διαβάστε ακόμα: Το ΝΑΤΟ καλεί τα Σκόπια για ένταξη – Στην δημοσιότητα το προσχέδιο
Το ΝΑΤΟ ζητεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία. Επίσης, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων για τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει και την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει.
Η Συμμαχία απευθύνει έκκληση στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ και στον πρόεδρο της χώρας, Γκέοργκι Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών και να έχουν εποικοδομητικό ρόλο στις διαδικασίες «για την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]