Τρία χρόνια μετά, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει τα ποσοστά του να έχουν κατρακυλήσει, τη Νέα Δημοκρατία να «καλπάζει» δημοσκοπικά και την απαισιοδοξία των πολιτών να «χτυπά κόκκινο». Τον Ιούνιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα 24 μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας και τώρα η Ν.Δ. έχει γυρίσει πλήρως το «παιχνίδι» έχοντας κερδίσει διαφορά 14 μονάδων σε σχέση με το κυβερνών κόμμα.
Διαβάστε ακόμα: Δημοψήφισμα 2015: Η μέρα που κάθε χρόνο η Μπέτυ Μπαζιάνα κλαίει
Πριν από τρία χρόνια, τέτοιο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωνε έξι μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, με κλειστές τις τράπεζες και τους πολίτες να προσέρχονται στην κάλπη του δημοψηφίσματος για ένα «ναι» ή ένα «όχι» στα «νέα μέτρα Γιούνκερ». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη στήριξη των πολιτών όπως αυτή καταγράφηκε στην έρευνα της Metron τον Ιούνιο του 2015 που είχε διενεργηθεί για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το ποσοστό του έσπαγε το φράγμα του 45%.
Στην εκτίμηση ψήφου η υπεροχή ήταν συντριπτική: ΣΥΡΙΖΑ 45%, Ν.Δ.: 21,4%, Χρυσή Αυγή: 5,3%, Ποτάμι: 7,4%, ΚΚΕ: 5,2%, ΑΝ.ΕΛ.: 3,8%, ΠΑΣΟΚ: 3,5%. Στην πρόθεση ψήφου και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά σχεδόν είκοσι μονάδες από τη Ν.Δ.: Συγκεκριμένα: ΣΥΡΙΖΑ: 37,2%, Ν.Δ.: 17,7%, Χρυσή Αυγή: 4,4%, Ποτάμι: 6,1%, ΚΚΕ: 4,3%, ΑΝ.ΕΛ.: 3,2%, ΠΑΣΟΚ: 2,9%.
Μέσα σε τρία χρόνια ήρθαν τα… πάνω κάτω για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ΑΝ.ΕΛ. Στην έρευνα της ίδιας εταιρίας (Metron Analysis) που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» στις 30 Ιουνίου, καταγράφεται η ελεύθερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝ.ΕΛ., με τη Ν.Δ. να έχει προβάδισμα 14,1 μονάδων και ποσοστό 36,7% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,9% αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν με 8% η Χρυσή Αυγή, με 6,8% το ΚΚΕ, ενώ η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει 3,2%. Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν ξεπερνούν το 2% στην ίδια έρευνα ενώ η φιέστα του Ζαππείου με τις γραβάτες δεν έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 75% αξιολογούν αρνητικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης και σε ποσοστό 73% αξιολογούν επίσης αρνητικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ;
Η εικόνα των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να παραμένει απαισιόδοξη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για τη χώρα συνολικά. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, το 83% των πολιτών την αξιολογεί αρνητικά και μόνον το 14% την αξιολογεί θετικά. Το 38% είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών και το 24% επιθυμεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με αλλαγή πρωθυπουργού ενώ στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το οικονομικό έρχεται πρώτο με δεύτερη την ανεργία.
Εκλογικοί αναλυτές προσθέτουν ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια από το δημοψήφισμα μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί πρωτοφανής μείωση των ποσοστών για το κυβερνών κόμμα αλλά και στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού. Σημειώνουν, επίσης, πως είναι πολύ σύντομο το διάστημα για να ανατραπούν τα ποσοστά τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Είναι ενδεικτικό ότι σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κι όταν ανέβηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ψαλίδα στην παράσταση νίκης άρχισε να ανοίγει και οι συνταξιούχοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές να κλείνουν την πόρτα στην Κουμουνδούρου και να επιλέγουν τη Ν.Δ.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι από τα δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να ελπίζει ούτε σε θαύμα, μετά την υπογραφή στις Πρέσπες αλλά και με τα νέα οικονομικά μέτρα που έρχονται από τον επόμενο χρόνο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]