Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου και τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στις δύο χώρες μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στο μεταξύ, «τρέχει» το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης από τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία με την Ελλάδα θα τεθεί στην κρίση των πολιτών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.
Πρόσθεσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρέδωσε στην Αθηνά Αηδονά
«Αυτό σημαίνει ότι αν το δημοψήφισμα περάσει θα πρέπει να σεβαστούμε τη θέληση του λαού και να προχωρήσουμε στην ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.
«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα αυτό το ζήτημα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
Αύριο και μεθαύριο, 5 και 6 Ιουλίου, επανέρχεται στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αρχική άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να υπογράψει την πρώτη απόφαση της πλειοψηφίας. Πλέον απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ. Αν όμως επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, ο Γκιόργκι Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα της χώρας του να την υπογράψει.
Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, αν και δηλώνει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αντιτίθεται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οπως αναφέρουν ΜΜΕ στα Σκόπια, το δημοψήφισμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρξει όλος ο αναγκαίος χρόνος για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, εφόσον βέβαια το δημοψήφισμα έχει θετική έκβαση,
Εχοντας ως δεδομένο πως υπάρχει προθεσμία 60 έως 90 ημερών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί, η 16η Σεπτεμβρίου θεωρείται πολύ πιθανή ως η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες στα Σκόπια θα κληθούν στις κάλπες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]