«Δεν προκάλεσε η λιτότητα την κρίση. Επειδή υπήρξε κρίση χρειάστηκε η χώρα να εκσυγχρονιστεί. Ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν κατάφερε μια χώρα να μεταρρυθμιστεί τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο βάθος όσο η Ελλάδα», είπε ο κ. Μοσκοβισί αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Η πρόοδος είναι απτή, είπε επίσης και πρόσθεσε ότι πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί.
Η συμφωνία του Eurogroup
Αναφερόμενος στη συνολική συμφωνία της 21ης Ιουνίου ο κ. Μοσκοβισί αφού πρώτα συνεχάρη την Ελλάδα διότι μέσα στις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσε τις τελευταίες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είπε ότι αυτό ήταν αποφασιστικής σημασίας στις συζητήσεις με τους εταίρους. «Κανείς δεν μπορούσε πλέον να αμφισβητήσει το λόγο σας. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά σας. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική που παρουσιάσατε ήταν απολύτως πειστική και για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και για τα κράτη μέλη και άρα οι πιστωτές χρειάστηκε να αναλάβουν την τελική ευθύνη», είπε ο κ. Μοσκοβισί και ευχαρίστησε θερμά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί στο Eurogroup ξανακέρδισε την αξιοπιστία και το σεβασμό όλων.
Η συμφωνία για το χρέος
Αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως αυτή η συμφωνία στάθηκε στο ύψος φιλοδοξιών και των αναγκών, προσφέρει απαραίτητο περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα για να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται, να μπορεί να αντιμετωπίζει τις οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις, για να καταπολεμήσει την ανεργία και τις ανισότητες και για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με καλές συνθήκες, δηλαδή με χαμηλά επιτόκια.
«Μπορεί πολιτικά και τεχνικά να ήταν αδύνατο να έχουμε αναδιάρθρωση, όμως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τόκους για τα δάνεια έως το 2033. Έχουμε λοιπόν δέκα χρόνια ανάπαυλας. Και αυτά θα είναι χρόνια που θα δράσουμε ώστε να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, για επιτύχουμε την οικονομική μεγέθυνση, την ανάπτυξη, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε ότι η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος, είναι η ανάπτυξη και αυτό είναι το πνεύμα και η φιλοσοφία της συμφωνίας. Να δοθεί δηλαδή, περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα για να ξανακερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να δοθεί τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της αύξησης του χρέους κοκ.
«Μιλούμε για μια νέα σελίδα που γυρνάμε», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τα δικαιώματά της. “Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην ΕΕ χωρίς πλέον το στίγμα του προγράμματος. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα, φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ”, είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και τόνισε πως πλέον η Βουλή θα έχει την ευθύνη να δημιουργήσει το μέλλον για τον ελληνικό λαό και να παγιώσει τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.
Η επιστροφή στην κανονικότητα
Για την εποπτεία στην μεταμνημονιακή περίοδο, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως για την Ελλάδα θα ισχύει ό,τι στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. “Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να είναι υπεύθυνος εταίρος και να υιοθετήσει τη διαδικασία εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη που είναι μέλη της ζώνης του ευρώ”, είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε το σχέδιο προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα και η ΕΕ θα κομίσει τεχνική η άλλη βοήθεια για τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις, για επενδύσεις. Η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, θέμα για το οποίο επίσης η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες θυσίες.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα καθησυχάσει τους επενδυτές, θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Το λέω δημόσια. Η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Η τρόικα δεν θα ξαναέρθει εδώ», είπε ο κ. Μοσκοβισί και είναι αυτή η στιγμή που δέχεται τα χειροκροτήματα των βουλευτών.
Τα 8 δύσκολα χρόνια
Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο των μνημονίων, των θυσιών του ελληνικού λαού και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων.
Η σημερινή επίσκεψη έχει εξέχουσα σημασία γιατί λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής και για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι μετά από 8 μακρά και δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, την οικονομική και την πολιτική, στην Ευρώπη και επιστρέφει στην αυτόνομη ύπαρξη, στην αυτονομία, στις αγορές.
Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν. «Ξέρω με πόση μεγάλη πίεση αναγκάστηκε να δουλέψει αυτό το κοινοβούλιο. Τετρακόσιες πενήντα μεταρρυθμίσεις ψηφίσατε μόνο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης. Καμία χώρα της ΕΕ δεν χρειάστηκε να εφαρμόσει και να υιοθετήσει τέτοια μέτρα. Εγώ έτεινα πάντα ευήκοα ώτα σε σχέση με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχός σας για να υπερασπιστώ και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να αντιταχθώ-στο βαθμό του δυνατού στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν να υπάρξει μια τιμωρητική δράση», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι το Grexit ήταν πιθανότητα για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ, «γιατί το Grexit θα σήμαινε το τέλος της ζώνης του ευρώ και ακόμη χειρότερη λιτότητα για την Ελλάδα» και γι αυτό ανέκαθεν έδινε σκληρή μάχη για να αποτραπεί ένα τέτοιο σκληρό ενδεχόμενο. «Έδωσα μάχη και για να συμπεριληφθεί και η κοινωνική διάσταση στο τρίτο πρόγραμμα», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών σημειώνοντας ότι με το τρίτο μνημόνιο δόθηκε πλήρης πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και για τους ανασφάλιστους πολίτες.
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και στο κουράγιο του ελληνικού λαού αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο που διαδοχικά και με διαδοχικές πλειοψηφίες διατήρησε τις μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά και αναγκαίες, λόγω της ευρωπαϊκής του προσήλωσης», είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Νωρίτερα, ο Πιέρ Μοσκόβισι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]