Αυτό επεσήμανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Νέρας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Export Summit VΙ» του ΣΕΒΕ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι είτε χρειαστούν 151 βουλκευτές για τυην κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, είτε 180, το κόμμα του θα καταψηφίσει αυτήν την κακή όπως την χαρακτήρισε συμφωνία στη Βουλή. Αυτή η συμφωνία ξυπνάει ήδη τους εθνικισμούς στη γειτονική χώρα είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα στο Βουκουρέστι.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν και σε ότι αφορά τη συμφωνία για το χρέος είπε ότι ουσιαστικά θα είναι μια απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012 αλλά θα συνοδεύεται από αυστηρές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις.
Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας Μητσοτάκη:
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους
«Ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα-εξπρές, ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις; Ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματά της; Στην καλύτερη περίπτωση, μιλάμε για σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη, για ένα ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από τους ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις. Ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ούτε όρια. Η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση, μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες
τους αυτοί που κυβερνούν».
Η συμφωνία αυξάνει τον αλυτρωτισμό τους
«Στη Βουλή μίλησα απλά και καθαρά: Κατήγγειλα την κρυφή διπλωματία της κυβέρνησης. Επεσήμανα τις υπόγειες διαβουλεύσεις, ερήμην των κομμάτων και των πολιτών, μακριά από το εθνικό μέτωπο που πάντα θωράκισε τη χώρα μας στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τόνισα πως η Νέα Δημοκρατία αξίωσε από την αρχή τρία πράγματα:
Πρώτον, Συνταγματική αλλαγή για την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών με κυριότερες την εθνικότητα και τη γλώσσα.
Δεύτερον, ένα όνομα erga omnes για όλες τις χρήσεις. Και τρίτον μια ονομασία που δεν θα προκαλεί τριβές. Και έκαναν το χειρότερο δυνατόν. Διότι, εκχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα, αυτό που γίνεται
στην πράξη είναι ότι ακυρώνεται τελικά και το όνομα. Γιατί, όταν εκχωρείς τη λέξη Μακεδόνας και επιτρέπεις επιπλέον να ισχυρίζονται οι γείτονές μας ότι μιλούν Μακεδονικά, τότε όχι μόνον νομιμοποιείς, αλλά αυξάνεις τον αλυτρωτισμό τους. Είμαι Μακεδόνας και κατοικώ στην Βόρεια Μακεδονία τι σημαίνει άραγε; Δεν θα μπορούν οι ακραίες φωνές τους να λένε αύριο ότι υπάρχουν Μακεδόνες και σε μια Νότιο Μακεδονία;»
Δεν είχαν πρόβλημα να δώσουν και το Μακεδονία… σκέτο
Ξέρετε πώς εξηγούνται όλα αυτά; Αυτήν τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ακόμη και το όνομα Μακεδονία σκέτο. Σημερινοί υπουργοί το ζητούσαν, ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετάσχει και σε εκδήλωση στα Σκόπια με αυτό ακριβώς το όνομα. Γι’ αυτό και όταν έγινε γνωστή η συμφωνία τους προειδοποίησα -το ίδιο βράδυ κιόλας- ότι είναι εθνικά επιζήμια για τη χώρα και ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα την υπέγραφε. Τους είπα επιπλέον ότι με τον τρόπο που τη διατύπωσαν στο χαρτί θα δημιουργηθούν τετελεσμένα -με πρώτο την απώλεια του βασικού διπλωματικού «όπλου» μας: Την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το διαπραγματευτικό «όπλο» που με επιτυχία χρησιμοποιήσαμε το 2008 στο Βουκουρέστι. Είχαμε στείλει τότε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα. Πρώτα συμφωνία, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και απεμπόλησαν ακόμη και αυτό το κεκτημένο. Το εξοργιστικό όμως είναι ότι ο κ Τσίπρας υπέγραψε αυτή τη συμφωνία χωρίς να έχει ούτε ομόφωνη υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου ούτε εξουσιοδότηση της Βουλής. Και βέβαια, δεν είχε και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό.
Γι’ αυτό και κατέθεσα πρόταση δυσπιστίας. Για να αναλάβουν όλοι τις εθνικές ευθύνες τους. Οι 153 βουλευτές που ψήφισαν κατά της πρότασης μας, έδωσαν την εξουσιοδότηση στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά να υπογράψουν μια κακή συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα. Και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Καμμένος που παριστάνει ακόμη και τώρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. Εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Διότι αν ήθελε να μην υπογραφεί η συμφωνία απλά θα έριχνε την κυβέρνηση. Αλλά βλέπετε η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.
Τα τετελεσμένα με τις… κιτς εκδηλώσεις με γραβάτες και τα καουμπόικα καπέλα
Κασσελάκης: 90 προτάσεις για το όνομα του κόμματος - «Σταυρώνει» τον Τσίπρα για το δημοψήφισμα
Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Τα τετελεσμένα για τα οποία μίλησα πριν από τις Πρέσπες ήδη συντελούνται.
Στο απομονωμένο από τα ΜΑΤ και ερημικό σκηνικό των Πρεσπών, ανάμεσα σε κιτς εκδηλώσεις με γραβάτες και καουμπόικα καπέλα, όλοι ο Έλληνες άκουσαν τον κ. Ζάεφ να μιλά για «Μακεδόνες» και για «Έλληνες». Ενώ, ταυτόχρονα, ξεκινούσαν και τα μαθήματα στο σκοπιανό
ιδίωμα -από τα χείλη, μάλιστα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος που είχε καταγγείλει, άλλοτε, την ίδια του τη χώρα για τη λειτουργία, λέει, ενός «μακεδονικού» σωματείου. Δεν πέρασε μια εβδομάδα και το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε αυτή τη συμφωνία. Αυτά είναι τα τετελεσμένα, για τα οποία προειδοποίησα από την αρχή.
Διαστραβλώνουν τις θέσεις μας – Θα την καταψηφίσουμε
«Διαπιστώνω και πάλι πως η κυβερνητική προπαγάνδα διαστρεβλώνει τις θέσεις μας. Τα λόγια μου, είναι τα ίδια παντού και επαναλαμβάνουν ένα και μόνο πράγμα: Αυτή η συμφωνία είναι κακή και στην ελληνική Βουλή δεν θα κυρωθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Και επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφισθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, νομίζοντας ότι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να του απαντήσω εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει».
Η συμφωνία τραυματίζει το εθνικό συμφέρον
«Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν, ήδη, δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές: Στα Σκόπια ξύπνησαν και πάλι εθνικισμοί και ακρότητες. Και στην Ελλάδα, οι κρυφές μεθοδεύσεις και η ανωριμότητα στους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά και η περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος, έβαλαν ξανά το θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν το κεκτημένο των τελευταίων ετών. Με άλλα λόγια, η «κατασκευή» την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εμφανίζουν ως «Συμφωνία» υπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαλαλεί: Δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον. Κι από την πρώτη ώρα σκεπάζει τις δύο χώρες με βαρύ σύννεφο καχυποψίας, πυροδοτώντας τους εκατέρωθεν πατριδοκάπηλους, ενώ επαναφέρει παρωχημένα πάθη που είχαν μπει στο περιθώριο. Και βέβαια η κυβέρνηση που υπέγραφε αυτή την κακή συμφωνία εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού. Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών. Αναρωτιέμαι όμως, επιδεικνύει δημοκρατικά αντανακλαστικά μια κυβέρνηση που αναθεματίζει όποιον διαφωνεί μαζί της ως φασίστα; Κάποιοι, φαίνεται δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει απλά οργή και αγανάκτηση. Υπήρχε ήδη για την οικονομία, τώρα προστέθηκαν και οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα».
«Η οικονομία των γειτόνων είναι μικρή, με Α.Ε.Π κάτω από 10 δις ευρώ. Ωστόσο η γειτνίαση με τη χώρα μας την καθιστά σημαντική αγορά για τα προϊόντα μας. Η Ελλάδα παραμένει σημαντική για τα Σκόπια ακόμη και στα χρόνια της κρίσης: Πέρσι, οι εξαγωγές μας εκεί ανήλθαν στα 642 εκατ. ευρώ έναντι των 566 εκατομμυρίων το 2016. Ενώ οι εισαγωγές μας παραμένουν σταθερές κάπου στα 225 εκατομμύρια. Είμαστε, δηλαδή, η τρίτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα και ο τρίτος εμπορικός εταίρος των Σκοπίων. Οι οικονομικές μας σχέσεις παρέμειναν στενές. Όπως παρέμειναν φιλικές και οι σχέσεις των δύο λαών. Και σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν.
Όμως, τώρα, κινδυνεύουν να υπονομευθούν σοβαρά με την τόσο επιπόλαια και εθνικά μετέωρη επιλογή Τσίπρα. Διότι αυτή η συμφωνία αντί να αμβλύνει τα προβλήματα μπορεί τελικά να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο λαών, αναβιώνοντας πάθη άλλων εποχών».
Τα εμπορικά σήματα
Δείτε, για παράδειγμα, την αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα μας με ονομασία προέλευσης. Τι γίνεται με τα τρόφιμα της «Μακεδονικής Γης» και τα πάσης φύσεως προϊόντα που έχουν αναφορά στη λέξη «Μακεδονία»; Η «Μακεδονική Βιομηχανία Σωλήνων», «τα Μακεδονικά Ζαχαρωτά» ή τα «Μακεδονικά Μάρμαρα» και, φυσικά, ο «μακεδονικός χαλβάς» τίθενται ξαφνικά υπό αμφισβήτηση. Είναι δεκάδες οι εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και ποια δικαστήρια θα λύνουν τυχόν διαφορές; Και, στο μεταξύ, τι θα συμβαίνει στην αγορά, στον ανταγωνισμό, στην ίδια τη φήμη των προϊόντων; Και πόσο αδυνατίζει το νομικό μας οπλοστάσιο όταν προσφεύγουμε στα δικαστήρια για να προστατεύσουμε το brand Μακεδονία. Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι τεράστιο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έσπευσε να ανοίξει με λάθος τρόπο ένα σύνθετο ζήτημα 25 ετών, την ίδια ώρα που δίνει άδειες σε τρομοκράτες κατά συρροή δολοφόνους και εκφράζει τη συμπάθεια της για τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Μιας κυβέρνησης που θα έλεγα ότι αυτο-γελοιοποιείται κάθε βδομάδα που περνάει – κάτι που δυστυχώς κάνει κακό στη χώρα. Δείτε την περίπτωση Καμμένου. Που λέει στα λόγια ακόμη τώρα ότι τάχα δεν στηρίζει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για τα Σκόπια, αλλά την κρίσιμη ώρα στη Βουλή, της έδωσε κάλυψη. Που στα λόγια υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία, αλλά που κρατούσε το στυλό του κ. Κοτζιά όταν την υπέγραφε.
Η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη κυβέρνηση. Έχουν ήδη κάνει πολύ κακό στη χώρα. Τώρα προσβάλλουν και τις πατριωτικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Είναι ώρα για εκλογές. Είναι ώρα να φύγουν. Όσο μένουν προκαλούν και άλλη ζημιά στην πατρίδα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπερχρεωμένα, ένα εκατομμύριο κατασχέσεις, δύο εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην Εφορία κάτω από 500 ευρώ, ανήμποροι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ακόμη, πεντακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέοι επιστήμονες, έφυγαν από τη χώρα μας αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ενω οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, παρά τα οκτώ χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της τριετίας Τσίπρα-Καμμένου που ξέρει μόνο να βάζει φόρους και εισφορές, που τελικά οφηγούν σε αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Η πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε ασφυξία:
Η οικονομία, από ανάπτυξη 0,8% το 2014, γύρισε σε ύφεση τη διετία 2015-2016 και κατέγραψε αναιμική αύξηση
του ΑΕΠ με ρυθμό υποδιπλάσιο από όσο προβλεπόταν. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 4% το χρόνο κατά μέσο όρο την επόμενη πενταετία για να κερδίσει το χαμένο έδαφος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως για να γίνει αυτό
χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Μόνο αυτή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, μόνο αυτή θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών.
Επαναλαμβάνω πτυχές του προγράμματός μας:
1. Φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% από 29% που είναι σήμερα.
2. Φόρος μερισμάτων στο 5% από 15% που είναι σήμερα.
3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 24 μήνες.
4. Μείωση του ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Σε όλο τον τουριστικό τομέα (κατάλυμα
και εστίαση) στόχος είναι να πάει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα τη μείωση στην εστίαση στο 13% από 24%.
5. Τέλος, κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού
ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος goldenvisa/non-dom για κεφάλαια και αλλοδαπών επενδυτών».
Οι παρεμβάσεις στη Φορολογία
«Οι παρεμβάσεις μας στη φορολογία συνδυάζονται με:
1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες.
2. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές.
3. Αξιοποίηση των αδιάθετων 27,4 δις. του τελευταίου δανείου για να μειωθεί ο ακριβός εσωτερικός δανεισμός
και να αποπληρωθούν οφειλές του Δημοσίου, που θα φέρουν ρευστότητα στην αγορά.
4. Ριζοσπαστική λύση στα «κόκκινα» δάνεια με διαγραφή των «οφειλών-φαντασμάτων» και 120 δόσεις για τις εισπράξιμες.
5. Νέο Ασφαλιστικό τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για Υγεία και για συμπληρωματική σύνταξη.
6. Αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων. Για να μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα
των επιχειρήσεων και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων».
Εμείς προτείνουμε μια συμφωνία αλήθειας
«Θέλω όλα αυτά να γίνουν μαζί σας με μια συμφωνία αλήθειας που θα συνομολογήσουμε και θα την τηρήσουμε. Εγώ, δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά και εσείς, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές σας, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας. Στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και στο δικό τους πρόσωπο πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση.
Ξεκινάει ένα τέταρτο μνημόνιο
«Σήμερα, στο Eurogroup λήγει το Τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Μόνο που, στη θέση του ξεκινάει ένα νέο Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Με μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ που ξεκινούν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από τώρα. Με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022. Με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και όλα αυτά, για να γυρίσει η χώρα πίσω στο 2014, μόνο που είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο χρεωμένη.
Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία να είστε βέβαιοι ότι θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά. Αλλά ό,τι και να αποφασιστεί τελικά, θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και δυστυχώς θα συνοδεύεται από αυστηρές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις.
Η αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων υπολοίπων του δανείου επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασής που πρώτοι είχαμε καταθέσει.
Είναι μια πρόταση που, αν την είχε αξιοποιήσει έγκαιρα η κυβέρνηση και αφορούσε το σύνολο των κονδυλίων, δεν θα είχε στερήσει τη ρευστότητα, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία.
Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι μόνο το δημόσιο χρέος. Το πραγματικό ζήτημα είναι η χώρα να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Είπα και πρόσφατα ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της οικονομίας είναι, πλέον, πολιτικό. Και το δικό μας Α.Ε.Π δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος. Το «Α» σημαίνει Αξιοπιστία και Ανάπτυξη. Το «Ε» Ενότητα και Εργασία. Και το «Π» Πατριωτισμός και Παιδεία. Με άλλα λόγια, «κλειδί» για την οικονομία είναι μόνο μία νέα κυβέρνηση που θα εμπνεύσει ρεαλιστική αισιοδοξία εντός των συνόρων και ειλικρινή
πειθώ στους εταίρους της. Τότε, είμαι βέβαιος ότι το κοστολογημένο πρόγραμμά μας θα οδηγήσει, τελικά, σε ρυθμούς του 4%, οι οποίοι θα επιτρέψουν την πραγματική και συνολική ανάταξη της Ελλάδας.
Όμως, θα ήθελα και τη δική σας διαβεβαίωση πως θα συνεχίσετε να πρωτοπορείτε στον τόσο κρίσιμο τομέα σας. Και ότι, όπως και όλοι οι δυναμικοί συντελεστές του τόπου αυτού, θα συμβάλλετε και εσείς, στη μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια που σύντομα ξεκινά. Εσείς αντέξατε στην κρίση. Και με την πολιτική αλλαγή δημιουργούνται οι συνθήκες για να πάει η Ελλάδα πολύ καλύτερα. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]