Η άρνηση του Πάνου Καμμένου να στηρίξει την προωθούμενη συμφωνία με τα Σκόπια εκ των πραγμάτων δημιουργεί «ασφυξία» στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθειά του να κρυφτεί πίσω από τους Τσίπρα και Κοτζιά και να αποποιηθεί των ευθυνών του δεν μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και τρέμει στην ιδέα μήπως αυτή η υπόθεση γίνει τελικά ο… «μακεδονικός τάφος» της πολιτικής του καριέρας.
Τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό εξακολουθούν να προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και τρόμο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πιθανότατα, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Καμμένος, αυτή η συμφωνία δεν θα έρθει προς ψήφιση στην παρούσα Βουλή, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. θα χρειαστεί να σηκώσουν το μεγάλο πολιτικό κόστος της διαπραγμάτευσης αλλά και των συνεπειών σε διεθνές επίπεδο, από την κακή συμφωνία που επιτεύχθηκε. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δοκιμάζονται και πάλι, με τον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να ζητάει ουσιαστικά την παραίτηση του κ. Καμμένου, καθώς, όπως είπε («24/7 FM»), «όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί, δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση». Οι αναταράξεις συνεχίζονται και στο στρατόπεδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου αρκετοί βουλευτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κύβος για τις εκλογές ερρίφθη και ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει πλέον στην απόφαση οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια, η ημερομηνία των εκλογών έχει κλειδώσει για τις 26 Μαΐου 2019, υπό την αίρεση βέβαια απρόβλεπτων εξελίξεων. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του κυβερνητικού παρασκηνίου, η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί μπορεί να διασφαλίσει τη μικρότερη απώλεια δυνάμεων και φυσικά την πολιτική διάσωση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε σε περίπτωση ήττας να μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός ήταν οι εκλογές να μη γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και για έναν επιπλέον λόγο. Το διάστημα που θα ακολουθούσε μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την άνοιξη του 2020, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (και πάλι) για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι μόλις οκτώ μήνες, αρκετά σύντομο για μια τέτοια πολιτική εξέλιξη και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την περασμένη Τετάρτη, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διπλής κάλπης τον Μάιο του 2019 δεν το απέκλεισε, απλά περιορίστηκε να πει πως «δεν νομίζω να πάμε εκεί». Πρόσθεσε όμως, πως «πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία γιατί, εκτός των άλλων, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα». Είναι η πρώτη φορά πάντως, που ο κ. Τσίπρας δεν δηλώνει ξεκάθαρα πως οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα.
Αν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, απομένουν περίπου δέκα μήνες από σήμερα για να στηθούν οι κάλπες, διάστημα ικανό για να οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Ο κ. Τσίπρας για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη, πιθανότατα θα επικαλεστεί το πρόβλημα που προκαλεί στην οικονομία το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα που καλλιεργείται από τη Ν.Δ. Το Μαξίμου εκτιμάει πως η πανηγυρική έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, οι παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, όπως είναι η 13η σύνταξη και η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το θετικό οικονομικό κλίμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα διαμορφώσουν ένα καλό πολιτικό περιβάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική ομάδα του Μαξίμου θεωρεί πως στο ενδεχόμενο διπλής κάλπης οι πολίτες θα εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια τους ή και την οργή τους στην κάλπη των ευρωεκλογών και θα δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Ετσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αναμένεται να έχει απαλλαγεί από το «βαρίδι» των ΑΝ.ΕΛ. και να έχει φορέσει το μανδύα της σοσιαλδημοκρατίας.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Οι κρίσιμοι σταθμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες
- Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό και της διαδικασίας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μέσα στο καλοκαίρι.
- Η ολοκλήρωση του προγράμματος και η πανηγυρική «τελετή» για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, από τα Δωδεκάνησα.
- Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ενός πακέτου παροχών, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε ουσιαστικά θα ξεκινήσει ο προεκλογικός μαραθώνιος.
- Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον ίδιο μήνα, όπου θα ανακοινώσει το τέλος της λιτότητας και θα αναπτύξει το όραμά του για την Ευρώπη.
- Η έναρξη, τον Σεπτέμβριο, της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση.
- Η έξοδος στις αγορές.
- Η προσπάθεια για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για τη διευθέτηση του χρέους.
- Η επιδίωξη, εκ νέου, συμμαχιών με την Κεντροαριστερά, εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2019.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]