Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια δόθηκε στην δημοσιότητα.
Δείτε εδώ το κείμενο της συμφωνίας
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται:
1.Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
2.Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
3.Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
4.Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
5.Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτου θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίησης.
Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:
1.Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
2.Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3.Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)
4.Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.
Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.
Ιβανόφ: Δεν δέχομαι την συμφωνία είναι ταπεινωτική
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, δεν θα την υποστηρίξει και δεν θα την υπογράψει, δήλωσε σήμερα στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.
«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε .
Δήλωσε επίσης πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφτηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes.
Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».
«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» », είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.
Διαβάστε επίσης: ΠΓΔΜ για non paper Μαξίμου: Αποτελεί ερμηνεία, δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνία
Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του . «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» .
«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.
Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.
Ενημερώνει την Βουλή ο Τσίπρας
Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για το ονοματολογικό.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με βάση την διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει συζήτηση προ της ημερήσιας διάταξης, ενώ το λόγο αναμένεται να πάρουν κι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σε αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Τσίπρας ζητά να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση αναφέρει:
«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Ο Ιβάνοφ έδιωξε τον Ζάεφ μόλις του είπε ότι είναι οριστική η συμφωνία
Τι προβλέπει το 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Πρόταση μομφής από τη ΝΔ αν δεν αποδείξει ο Τσίπρας ότι έχει πλειοψηφία
Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:
«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
Διαβάστε επίσης: Ο Φίλης ζητά παραίτηση Καμμένου για το Σκοπιανό: Δεν γίνεται να διαφωνεί και να είναι στην κυβέρνηση
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]