Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με βάση την διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει συζήτηση προ της ημερήσιας διάταξης, ενώ το λόγο αναμένεται να πάρουν κι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σε αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Τσίπρας ζητά να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση αναφέρει:
«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ18/11/2024|22:04Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Ο Ιβάνοφ έδιωξε τον Ζάεφ μόλις του είπε ότι είναι οριστική η συμφωνία
Τι προβλέπει το 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Πρόταση μομφής από τη ΝΔ αν δεν αποδείξει ο Τσίπρας ότι έχει πλειοψηφία
Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:
«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
Διαβάστε επίσης: Ο Φίλης ζητά παραίτηση Καμμένου για το Σκοπιανό: Δεν γίνεται να διαφωνεί και να είναι στην κυβέρνηση
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]