Μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προοπτική λύσης που διαγράφεται στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση», την οποία ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης».
Στο ερώτημα με ποιες εγγυήσεις ο κ. Τσίπρας θα δώσει το πράσινο φως για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ακόμα απάντηση, όπως απάντηση δεν υπάρχει και στο ερώτημα τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος.
«Μην προτρέχουμε όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝ.ΕΛ.», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κρατική τηλεόραση. Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα συμφωνηθεί τίποτα», ενώ φάνηκε να κάνει μεγάλο κόπο, αλλά τελικά να μην κρατά το θέμα χαμηλά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία για την οποία δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο, θέλω να είμαστε υπομονετικοί. Σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία. Εχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, έχουν κλείσει πολλά ζητήματα».
Ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το Σκοπιανό ξεκίνησε και συνεχίζει για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ως χαρτί εσωτερικού πολιτικού σχεδιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει από τώρα διαχείριση του ενδεχόμενου ο κ. Καμμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις ή ακόμα και αν τα γυρίσει, όπως πολλάκις έχει κάνει, κάποιοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. να μην τον ακολουθήσουν.
Γι’ αυτό ο κ. Τζανακόπουλος ανέσυρε χθες το αφελές επιχείρημα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχουν συμφωνήσει μόνο για την έξοδο από τα Μνημόνια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, άρα αν σε άλλα θέματα, όπως π.χ. το Σκοπιανό, οι ΑΝ.ΕΛ. δεν ψηφίσουν, τότε «δεν τίθεται θέμα κυβερνητική συνοχής».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Γι’ αυτό ο κ. Τζανακόπουλος επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, ευελπιστώντας ότι θα τους προκαλέσει σύγχυση και θα πετύχει και η συμφωνία με τα Σκόπια να περάσει από τη Βουλή και οι πολιτικοί του αντίπαλοι να διχαστούν.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε χθες πως «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, που η Ελλάδα στηρίζει, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον».
Ο οδικός χάρτης
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Ζόραν Ζάεφ σχεδιάζει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, ώστε κατόπιν η Αθήνα να συναινέσει στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στην Ε.Ε. Με βάση τα όσα φέρεται να έχει δεσμευθεί στον κ. Τσίπρα, τότε ο κ. Ζάεφ εφόσον έχει στα χέρια του την έγκριση της διαδικασίας ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα διενεργήσει δημοψήφισμα με ερώτημα τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου η χώρα να δεχθεί τη νέα ονομασία της erga omnes. Εφόσον το δημοψήφισμα του δώσει το πράσινο φως, θα ξαναπάει στη Βουλή για να πιέσει το VMRO να υπερψηφίσει την πρόταση για την πραγματοποίηση των συνταγματικών αλλαγών. Κατόπιν όλων αυτών, θα φέρει και ο κ. Τσίπρας τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή, επιδιώκοντας όλα αυτά που εξηγήσαμε παραπάνω. Οπως εύστοχα σημείωνε κυβερνητικός βουλευτής στον «Ε.Τ.», «τελικά θα βγείτε αληθινοί εσείς που γράφετε ότι πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο με την επόμενη ημέρα της οικονομίας και το Σκοπιανό στο προεκλογικό μπαλκόνι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]