Ο κ. Τσίπρας από το Καστελλόριζο επανέλαβε ότι «οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια», ενώ υποστήριξε ότι αυτή η έξοδος θα είναι χωρίς «νέες βαριές δεσμεύσεις», αποκρύπτοντας τα νέα σκληρά μέτρα που ο ίδιος έχει υπογράψει και αναμένεται να υλοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο, όπως οι νέες περικοπές στις συντάξεις, δεσμεύοντας πιθανότατα μια νέα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για να συντηρήσει μέχρι το καλοκαίρι στην ατζέντα τα θέματα της οικονομίας. Θα επιδιώξει να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα: τη μείωση της ανεργίας, τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στο εκλογικό του ακροατήριο που εντοπίζεται στις χαμηλότερες τάξεις και να προσεγγίσει ψηφοφόρους από τη λεγόμενη δεξαμενή των «αναποφάσιστων», που εκτιμάται ότι θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ομως, οι προειδοποιήσεις του Πιέρ Μοσκοβισί για μια «νέα διευθέτηση» με τους εταίρους μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, θέτουν σε αμφισβήτηση το αφήγημα του πρωθυπουργού. Στις προειδοποιήσεις των δανειστών έρχονται να προστεθούν οι διαφωνίες και οι ενστάσεις μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, από στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, που επιμένουν να αμφισβητούν τον πανηγυρικό χαρακτήρα των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα.
«Τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελλόριζο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το Μνημόνιο γιατί άφησε ερείπια πίσω του… Γιατί να χορεύουμε»; αναρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) ο πρώην υπουργός Παιδείας. Ο κ. Φίλης, ο οποίος φαίνεται να διεκδικεί και ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, είπε χαρακτηριστικά πως «το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελλόριζο και αλλού»;
Στελέχη της Κουμουνδούρου παρασκηνιακά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το κλίμα σκανδαλολογίας και πόλωσης που εξακολουθεί να διατηρεί το Μαξίμου, θεωρώντας πως τελικά δεν ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα δηλητηρίασε ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα, βλάπτοντας κατ’ επέκταση και την ίδια την κυβέρνηση. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «η σκανδαλολογία, αντί να ευνοήσει την κυβέρνηση, που επιχείρησε να εμφανιστεί ως αμόλυντος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα, ευνόησε πολιτικά τόσο την Ακροδεξιά όσο και τα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου, ακόμη και του Βαρουφάκη». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων «θα πρέπει να ταρακουνήσουν το Μαξίμου, που θα πρέπει να αναζητήσει νέα στρατηγική εν όψει των εκλογών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εξακολουθούν να φθάνουν εισηγήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, με στόχο -σε περίπτωση ήττας- ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει τη δυναμική του και αξιοπρεπή ποσοστά, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, λόγω του οποίου, όπως εκτιμά το Μαξίμου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι βραχύβια.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, ακόμη και αν υπάρξουν εκκρεμότητες και αστερίσκοι στην υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο», ο ίδιος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο την έξοδο και να στήσει μια προεκλογική «φιέστα», πανηγυρίζοντας το τέλος των Μνημονίων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα του καλοκαιριού έτσι ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεγάλη μάχη του φθινοπώρου. Δύο από τα μέτωπα που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, καθώς μια όξυνση σε κάποιο από αυτά τα θέματα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και πολιτική αποσταθεροποίηση. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προειδοποίησε («Στο Κόκκινο») πως η κατάσταση στα νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και στη Σάμο, δεν είναι καλή, «σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κακή». Την ίδια στιγμή, οι εκλογές στην Τουρκία θα διατηρήσουν το θερμόμετρο στο Αιγαίο και στον Εβρο πολύ ψηλά, εντείνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις, έχοντας ζητήσει το ίδιο και από τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνει να προσπαθεί να ικανοποιήσει το αίτημα του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας τον Αύγουστο αναμένεται να στήσει μια «φιέστα» στα Δωδεκάνησα και πιθανότατα στο Καστελλόριζο, πανηγυρίζοντας για το τέλος των Μνημονίων και κατηγορώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μοιράζεται τη… χαρά του γιατί αν κερδίσει στις εκλογές θα φέρει ένα νέο Μνημόνιο. Αμέσως μετά την πανηγυρική λήξη του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, από όπου από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στα προγράμματα με αριστερό πρόσημο και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις, μέτρα ανακούφισης για εκείνους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος τα χρόνια της κρίσης αλλά και παροχές, όπως είναι η 13η σύνταξη.
Μετά τη ΔΕΘ, τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το όραμά του για την Ευρώπη και θα αναπτύξει τις προτάσεις του για μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του πέτυχε τελικά να «αλλάξει την Ευρώπη», ενώ θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ένας σοσιαλδημοκράτης ηγέτης που κατάφερε να αλλάξει τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]