Από το διάστημα που το Μirage 2000-5 του Γιώργου Μπαλταδώρου χάθηκε από τα ραντάρ και επισήμως αναζητείτο μέχρι να γίνει γνωστό ότι βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και επιβεβαιώθηκε ότι ο Ελληνας πιλότος ήταν νεκρός, διαρροές που προέρχονταν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρουσίασαν μία εντελώς θολή εικόνα για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, με άγνωστη μέχρι στιγμής στόχευση που στη συνέχεια «μαζεύτηκε».
Διαβάστε ακόμα: Αυτή ήταν η μοιραία πτήση του Mirage 2000-5 – Τα λόγια του άτυχου Μπαλταδώρου
Την ώρα που το Μαξίμου παρέπεμπε -όπως όφειλε- στις έρευνες και δεν μετέφερε -ούτε ατύπως- καμία πληροφορία, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας λέγονταν διάφορα πράγματα που μετά απλώς διαψεύστηκαν. Οπως με το τουρκικό ελικόπτερο αρχικά διαρρέονταν διάφορα -ότι πετούσε χαμηλά και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο στο νησάκι της Ρω- αλλά κατόπιν διαψεύστηκαν επισήμως, με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, χθες υπήρξαν διαρροές ότι τα δύο Μirage 2000-5, το ένα με κυβερνήτη τον Γιώργο Μπαλταδώρο και το άλλο με έναν συνάδελφό του, γύριζαν στη βάση τους έπειτα από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών και το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Η… πληροφορία αυτή μεταδόθηκε τόσο σε ελληνικά όσο και σε τουρκικά ΜΜΕ και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τουρκικού επιτελείου, το οποίο με επίσημη ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι δεν υπήρξε καμία αναχαίτιση και κανένα τουρκικό αεροσκάφος δεν πετούσε στο Αιγαίο χθες για να αναχαιτιστεί.
Μετά την τουρκική ανακοίνωση, οι διαρροές άλλαξαν περιεχόμενο και ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά Μirage 2000-5 είχαν πάει για εικονική αναχαίτιση, μία άσκηση που πραγματοποιείται συχνά προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα, και κατά την επιστροφή λίγο πριν από τη Σκύρο το αεροσκάφος του Γ. Μπαλταδώρου χάθηκε από τα ραντάρ.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Η λιτή επίσημη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ακολούθησαν, δεν έδωσαν συνέχεια. Λίγη ώρα πριν από το τραγικό συμβάν, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, σημείωνε στο ραδιόφωνο 24/7, απαντώντας στο αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: «Οσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει».
Η ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, στην οποία λειτουργούν ήδη τρία κέντρα διαχείρισης των εθνικών θεμάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για απότομη και μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών, αν στη Συρία υπάρξει σύρραξη, ενώ υπάρχει και μεγάλη ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία αποτελεί βασικό παίκτη των διαπραγματεύσεων που αφορούν στη Συρία.
«Μέχρι στιγμής, όχι», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, χθες στην ερώτηση αν έχει φτάσει στην Αθήνα αίτημα για χρήση της Σούδας ή άλλων στρατιωτικών βάσεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο η Σούδα να ζητηθεί από το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που αποφασιστεί να υπάρξει επίθεση στη Συρία, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.
Από τις χθεσινές τηλεφωνικές επαφές με τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει σαφής εικόνα στην ελληνική κυβέρνηση γύρω από τις προθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας σχετικά με τη λήψη απόφασης για επίθεση στη Συρία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι «φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις μετά τα τύμπανα πολέμου που ηχούσαν το απόγευμα της Τετάρτης», δεν διακινδύνευε όμως καμία πρόβλεψη.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]