Το γαϊτανάκι των εμπρηστικών δηλώσεων χωρίς ουσία και περιεχόμενο του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των δήθεν προσπαθειών του Μεγάρου Μαξίμου να παρεμβαίνει κάθε φορά για να μην ανέβουν οι τόνοι έχει γίνει βούτυρο στο ψωμί για την τουρκική διπλωματία, που συνεχίζει στη γραμμή της ακραίας επιθετικότητας και των προκλητικών ενεργειών και την ίδια στιγμή εγκαλεί την Αθήνα για διπλωματική υπερβολή ή διπλωματική αφέλεια.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η άσκηση εξωτερικής πολιτικής φαίνεται ότι αποτελεί υπόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει «απαγορεύσει» στον κ. Κοτζιά να παρεμβαίνει ή να σχολιάζει τον κ. Καμμένο απαιτώντας ο σχολιασμός αυτός να γίνεται μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου.
Και αυτό παρά το ότι αντιλαμβάνεται και συμφωνεί ο πρωθυπουργός ότι πολλές φορές η ρητορική του κ. Καμμένου προκαλεί πρόβλημα στον ευαίσθητο τομέα των εθνικών θεμάτων που τυπικά είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, με αφορμή το επεισόδιο στο νησάκι Ρω, προκλήθηκε άλλο ένα κυβερνητικό αλαλούμ που οι Τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν.
Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε για άλλη μία φορά να «αδειάσει» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος χωρίς επίσημη ενημέρωση αλλά με διαρροές πηγών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αρχικά έδινε πληροφορίες για επεισόδιο με υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου και βολές από τη φρουρά της νήσου που έγινε στις 23.30 και μετά για «εγγύς πτήση» και προειδοποιητικές βολές προς αντίθετη κατεύθυνση σε επεισόδιο που έγινε στις 22.30.
Πληροφορίες λένε ότι τις «πηγές» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πέραν του Μαξίμου, αδειάζει και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, που δεν επιβεβαιώνουν τα περί «θερμού επεισοδίου» και προσπαθούσαν να κρατήσουν το ζήτημα χαμηλά.
Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε ότι δεν αξιολογεί ως μείζον το συμβάν διότι δεν υπήρξε παράβαση και «έδειχνε» προς τον Πάνο Καμμένο για τις διαρροές περί θερμού επεισοδίου. Λίγο αργότερα, πηγές του υπουργού Εθνικής Αμυνας έφτασαν στο σημείο -δίκην αντιπολίτευσης- να ειρωνεύονται τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι σύνηθες συμβάν χαρακτήριζε και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης περισσότερο από ένα μήνα και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για πόσο ακόμα θα είναι «όμηροι του Ερντογάν».
Την κυβερνητική διγλωσσία στα εθνικά θέματα στηλίτευσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σημείωσε -για να «καρφώσει» τον Πάνο Καμμένο- ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία γραμμή έκφρασης απέναντι στην Τουρκία και επιβάλλεται να είμαστε ψύχραιμοι, νουνεχείς, αυτοί που πρέπει να κάνουμε επίκληση των διεθνών συνθηκών» και συμπλήρωσε: «Ο καθένας έχει τη δικιά του εκφορά, τη δικιά του προσέγγιση σε ορισμένα πράγματα αλλά πρέπει αυτό να συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη θολώνει αυτή την ενιαία έκφραση. Να μη δημιουργεί παράσιτα στην ενιαία έκφραση».
Ωστόσο, αποκαλυπτική του σχεδίου της κυβέρνησης για έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας από 180 βουλευτές ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στην ερώτηση αν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν πιθανή συμφωνία στο Σκοπιανό οι ΑΝ.ΕΛ.: «Απαιτούνται πλειοψηφίες, συγκλίσεις, συναινέσεις ευρύτερες. Μακάρι να το ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την τοποθέτησή της την τελευταία δεκαετία», είπε ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί συνέχισης των ανοιγμάτων προς το Κίνημα Αλλαγής και ταυτόχρονης επίθεσης εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]