Επισήμως η κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει το ενδοκυβερνητικό ρήγμα ως αποτέλεσμα των «διαφορετικών πολιτικών καταβολών» και των «διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων». Το Μαξίμου αναμένεται να συνεχίζει να παρουσιάζει την ανάδειξη του θέματος ως προσπάθεια αντιπερισπασμού από την αντιπολίτευση αλλά και δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης που δήθεν επιχειρούν να δημιουργήσουν ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έσπευσε μάλιστα να δηλώσει πως ο «ζωντανός διάλογος και οι διαφωνίες» με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν συνιστούν λόγους για τους οποίους μπορούν να επαληθευθούν οι «ευσεβείς πόθοι» της «αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου» και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες και από τις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε κάποια θέματα, η διαφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων σε κορυφαία πολιτικά και εθνικά ζητήματα εκ των πραγμάτων προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν απέφυγε να επαναλάβει δημόσια τη διαφωνία του για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τους οποίους χαρακτήρισε εκ νέου «ομήρους», αλλά και για το Μακεδονικό, όπου ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί τον όρο «Μακεδονία».
Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τη διαχείριση από την κυβέρνηση της υπόθεσης του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. αποτυπώθηκε ακόμη και μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τις αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει ο Νίκος Φίλης, όταν ήταν υπουργός Παιδείας.
Το πολεμικό κλίμα που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. θεωρήθηκε από το Μαξίμου πως προκαλεί σοβαρές αναταράξεις, καθώς δίδεται η εικόνα μιας διχασμένης κυβέρνησης, χωρίς ενιαία γραμμή και χωρίς δυναμική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά του Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι, αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατον, καθώς τόσο βουλευτές από τους ΑΝ.ΕΛ., όπως ο Δημήτρης Καμμένος, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν μια πιο ήπια γραμμή και πολύ περισσότερο να αφήνουν αναπάντητες τις επιθετικές δηλώσεις. «Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ξυρίσουμε και το μουστάκι», δήλωσε (ΑΝΤ1) με νόημα ο κ. Δημήτρης Καμμένος, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Η διάρκεια της συνεργασίας
Εμπειροι παράγοντες του κυβερνητικού παρασκηνίου εκτιμούν πως μπορεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας να επιβεβαίωσαν στην τελευταία τους συνάντηση τη βούλησή τους για συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας, μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εκλογών, ωστόσο «η διάρκεια της συνεργασίας τους δεν εξαρτάται πλέον μόνον από τη δική τους βούληση, αλλά και από αρκετούς εξωγενείς παράγοντες».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν αποφασίσει, παρά το χάσμα που υπάρχει, να μη ρίξουν την κυβέρνηση. Δημοσίως οι ΑΝ.ΕΛ. -κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους- αναμένεται να εξακολουθήσουν να διατυπώνουν τη διαφωνία τους στα εθνικά θέματα, με τους κυβερνητικούς χειρισμούς των οποίων δεν συμφωνούν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση -τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή- να θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην περίπτωση του Μακεδονικού ως εναλλακτική λύση φαίνεται πως έχει επιλεγεί η απόσυρση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση και η σιωπηρή στήριξη των νομοσχεδίων της μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι πλήρως ενημερωμένος για τις αποφάσεις αυτές και για την εικόνα που θα δίνει προς τα έξω το κόμμα του κ. Καμμένου.
«Ηρωική έξοδος»
Ομως, η στρατηγική αυτή φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία σε αρκετά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν εξασφαλίσει την πολιτική τους επιβίωση και εισηγούνται «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση με αφορμή κάποιο εθνικό θέμα, προκειμένου να διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι την επομένη των εκλογών. Το κομματικό επιτελείο αναλύει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο για το Μακεδονικό όσο και για το θέμα των «Δύο», ενώ και η διαχείριση άλλων ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, θεωρείται πως έχει απομακρύνει το κόμμα από την εκλογική του βάση.
Στο στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ. γνωρίζουν πολύ καλά πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ακόμη και εντός του έτους, είναι πολύ πιθανό. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, καθώς έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος για τη «ρεβάνς» που ενδεχομένως θα επιδιώξει η αντιπολίτευση. Στην περίπτωση, δε, που ο κ. Καμμένος μετά τις εκλογές δεν έχει βουλευτική ασυλία, τότε τα πράγματα αναμένεται να έχουν δραματική τροπή για τον ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τη διακηρυγμένη θέση των δύο εταίρων να συνεχίσουν τη συγκατοίκηση για να μη χάσουν την εξουσία, δεν αποκλείεται μια νέα πολιτική κρίση ή ένα νέο «στραβοπάτημα» του κ. Καμμένου να οδηγήσει ακόμη και σε οριστικό «διαζύγιο». Στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν στο παρασκήνιο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο πλέον να συμπορευτεί με τους ΑΝ.ΕΛ. μετά τις εκλογές» και πως η συνεργασία τους «έχει ημερομηνία λήξης την ημέρα προκήρυξης των εκλογών», ενώ πολλά στελέχη δεν φαίνονται καθόλου πρόθυμα να στηρίξουν και πάλι τον υπουργό Αμυνας, όπως έπραξαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις υποθέσεις στις οποίες βρέθηκε στο στόχαστρο, όπως είναι οι συνομιλίες με τον ισοβίτη, η υπόθεση του Λονδίνου, η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κ.λπ.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]