Η χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ενός οργάνου που έχει συνδεθεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με την αντιμετώπιση κρίσεων, επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική περίπολο, την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, αντιμετωπίστηκε ως «ρουτίνα», με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η έκβασή της να καταστεί αβέβαιη.
Είναι ενδεικτικό της θέσης που έχει βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ουδείς κυβερνητικός παράγοντας, δημοσίως ή ατύπως, ήταν σε θέση να διατυπώσει πρόβλεψη για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ή για το διάστημα της παραμονής τους στις τουρκικές φυλακές. Ελεγαν μόνο ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.
Μία υπόθεση, για την οποία αρχικά η κυβέρνηση εγκαλούσε ως «κινδυνολόγο» όποιον διατύπωνε ακόμα και ερωτήματα, συνεχίζεται ως θρίλερ για δύο Ελληνες στρατιωτικούς, με την πολιτική ηγεσία να αφήνει αιχμές κατά της στρατιωτικής ηγεσίας που χειρίστηκε το θέμα τις πρώτες ώρες και στο τρίγωνο «Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών – υπουργείο Αμυνας» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το παιχνίδι της αποφυγής και απόδοσης ευθυνών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες,, η σύσκεψη κατέληξε στη γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αργότερα κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Δηλαδή, να μείνει στα απολύτως απαραίτητα, να μην πει τίποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να δεσμευθεί μόνο για έγκαιρη ενημέρωση εφόσον υπάρξουν νεότερα, ανεξάρτητα από τις ερωτήσεις που θα δεχόταν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης στο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν να υπάρξουν συστάσεις από τον πρωθυπουργό για «υπομονή και προσεκτικούς χειρισμούς», μία χλιαρή έκκληση της Κομισιόν προς την Τουρκία το θέμα να λήξει αίσια και γρήγορα και μία τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Γκουτιέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η Αθήνα αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως κατά τη σύσκεψη έγινε «χαρτογράφηση της κατάστασης» και πως στην κυβέρνηση «δεν θέλουν το περιστατικό να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσαν ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εξαντλούν όλα τα μέσα διπλωματικής πίεσης προς την Αγκυρα».
«Η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός μέσα στη σύσκεψη.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος για τηλεφωνική παρέμβαση του πρωθυπουργού είτε προς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ είτε προς τον Τούρκο πρόεδρο, δεν απέκλεισαν ωστόσο κάτι τέτοιο να χρειαστεί τις επόμενες ημέρες.
Η κυβέρνηση, πάντως, εκτιμά πως δεν πρέπει να κλιμακώσει τις διπλωματικές πιέσεις γιατί το ζήτημα, όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, «χειρίζεται η τουρκική Δικαιοσύνη και οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση». Υπενθύμιζαν ότι το επιχείρημα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης διατυπώνεται και από την ελληνική πλευρά έναντι των πιέσεων της Αγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Αύξηση πιέσεων στην Αγκυρα για τις ΑΟΖ
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν -απαντώντας και στην κριτική περί μη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας – πως βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές σε επίπεδο διπλωματών και στρατιωτικών επιτελείων. Συζητήθηκε και η προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με την κυβέρνηση ατύπως να προαναγγέλλει αύξηση των πολιτικών και διπλωματικών πιέσεων προς την Αγκυρα, ώστε να σεβαστεί η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνομιλία Τσίπρα – Γκουτιέρες συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]