O εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι σε απάντησή του, κατηγορεί τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση, την οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη, που ξεπερνά τα όρια και τον καλεί να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.
«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσούμ σύμφωνα με το Anadolu.
Ο Κοτζιάς προειδοποιεί την Τουρκία: Δεν θα έχουμε ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά
Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει, με συνέντευξή του στον «ALPHA», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά το βίαιο επεισόδιο στα Ίμια.
«Τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά. Η Τουρκία και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και δεν ξέρει γεωγραφία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το ΥΠΕΞ εξετάζει αν η Ελλάδα δικαιούται αποζημίωση για τις φθορές στο σκάφος του λιμενικού που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός
«Στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», είπε ενώ διαμήνυσε μάλιστα πως «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».
Αφού ξεκαθάρισε «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά» προειδοποίησε την Τουρκία «μην ανοίξετε τις γκρίζες ζώνες, διότι αν ανοίξουμε την υπόθεση των γκρίζων ζωνών, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο έχετε άδικο Θα έχετε και απώλεια…».
Όσον αφορά το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζιάς επέμεινε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δώσει το σχέδιο συμφώνου έκτασης 20 σελίδων στο οποίο υποστηρίζει ότι θα περιλαμβάνεται και «ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό» προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν μπορεί να αλλάξει εδώ και τώρα.
Μιλώντας ειδικά για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι. Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί. Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]