Η συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια, που παίρνουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα, η αλλαγή στάσης της Εκκλησίας, τα αρνητικά δημοσκοπικά δεδομένα και οι εκατέρωθεν βολές που συνεχίζουν να εκτοξεύουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα.
Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, θεωρείται δεδομένο πια πως η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα. Ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε μια συμφωνία με την πλευρά των Σκοπίων και η συμφωνία αυτή ψηφιστεί χωρίς τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ., αλλά με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, με τη βοήθεια ολίγων βουλευτών της αντιπολίτευσης (όπως ευελπιστεί το Μαξίμου), ο Πάνος Καμμένος πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στην κυβέρνηση, η οποία θα έχει «πουλήσει» το Μακεδονικό, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη συντριβή των ΑΝ.ΕΛ. στις επόμενες εκλογές.
Αλλά ακόμη και αν τελικά η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τα Σκόπια, η ρήξη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες θεωρείται πλέον δεδομένη. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό των δυο κομμάτων είναι η μάχη χαρακωμάτων του Δημήτρη Καμμένου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται, μέχρι στιγμής, ο κ. Τσίπρας το Μακεδονικό επιβεβαιώνει την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, ενώ προκαλεί και «ιερό πόλεμο» από σημαντική μερίδα της Εκκλησίας. Ηδη πολλά κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μιλούν για «ρευστή πολιτική κατάσταση», καθώς θεωρούν τεράστια πολιτική ήττα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά από την εκλογική του νίκη το 2015, υφίσταται μεγάλη κοινωνική πίεση αλλά και λαϊκή αποδοκιμασία στο άλλοτε προνομιακό του πεδίο, τις πλατείες.
Τα δύο εκλογικά σενάρια και η 13η σύνταξη
Αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να ξεπεράσει αυτή τη νέα δοκιμασία, σε λίγους μήνες θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα κληθεί να αποφασίσει για το χρόνο κήρυξης των εθνικών εκλογών. Το τελευταίο διάστημα πάντως, ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για εξάντληση της τετραετίας, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτική είναι η απάντηση στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα («Εθνος»), σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο διπλής κάλπης με τις ευρωεκλογές. Ο κ. Τσίπρας δεν το διέψευσε, απλά τόνισε πως «έως τώρα δεν μας έχει απασχολήσει οποιοδήποτε είδος εκλογικού σχεδιασμού».
Τα δυο εκλογικά σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου είναι:
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
1. Εκλογές το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
2. Εκλογές την άνοιξη του 2019, πιθανότατα μαζί με τις ευρωεκλογές.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται οι εκλογές να γίνουν φέτος το φθινόπωρο, για να προλάβουν τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2019, όπως είναι οι νέες περικοπές στις συντάξεις, και τα οποία αναμένεται να εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γεγονός που θα στερήσει δυναμική από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως, το σενάριο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει με τους δανειστές το ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2019, να μετατεθούν για τον Ιούνιο του 2019. Αν αυτό συμβεί, το πρώτο εξάμηνο του 2019 δεν θα είναι ιδιαίτερα εχθρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να υποστηρίξει πως διαπραγματεύεται με τους θεσμούς με επιτυχία, ενώ οι πολίτες ακόμη δεν θα έχουν δει στην τσέπη τους όλες τις επιπτώσεις από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ήδη έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν είναι ευοίωνα για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, γεγονός που πιθανότατα θα ανατρέψει τα υπεραισιόδοξα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν υπάρξει πλεόνασμα
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης πριν από λίγες μέρες έλεγε σε συνομιλητές του πως αν και φέτος υπάρξει πλεόνασμα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αντί για το κοινωνικό μέρισμα να δώσει τη 13η σύνταξη, που ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Η 13η σύνταξη είχε κόστος 550 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση με το μέρισμα, πέρυσι, έδωσε 620 εκατομμύρια και φέτος 760 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσαν να μορφοποιηθούν κάποιες μόνιμες καταστάσεις. Βέβαια, με το μέρισμα είναι καλύτερα, γιατί η 13η σύνταξη έχει οριζόντιο χαρακτήρα», είπε συγκεκριμένα το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ομως, για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς για να αποδείξει πως κάτι τέτοιο δεν θα είχε μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος από αυτό που είχε μέχρι σήμερα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως η θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης δεν θα έχει τα ίδια ψηφοθηρικά αποτελέσματα με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ωστόσο επικοινωνιακά θα έχει μεγαλύτερα οφέλη και θα ενισχύσει το αριστερό προφίλ του πρωθυπουργού, στηρίζοντας το σύνθημα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη μιντιακή στήριξη που θα έχει εν όψει των επόμενων εκλογών και για το σκοπό αυτό καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης και επέκτασης των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, τόσο στην τηλεόραση όσο και στις εφημερίδες και το Διαδίκτυο, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Στη μάχη της πολιτικής προπαγάνδας θα προστεθούν και άλλα σποτάκια του Μαξίμου, στα πρότυπα του «Λόλα, να ένα γεύμα», με στόχο να διεισδύσει σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να μεταφέρει με υπερβολική απλότητα τα πολιτικά μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]