Με την τακτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός, λένε πολιτικοί αναλυτές, χάθηκε η ευκαιρία να κλείσει το «κεφάλαιο» αυτό καθώς το «όχι» της κοινής γνώμης είναι πιο ισχυρό από εκείνο του 2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε βάλει στο τραπέζι το ίδιο θέμα, αλλά σεβόμενη τους θεσμούς και με κινήσεις απόλυτης διαφάνειας.
Είναι ενδεικτικό ότι το καλοκαίρι του 2007, σχεδόν ένα χρόνο πριν από το «βέτο» της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, το 75% των ερωτηθέντων απαντούσε αρνητικά στο ενδεχόμενο χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα, ακριβώς στο ίδιο ερώτημα της ίδιας έρευνας (MRB Τάσεις), το ποσοστό βρίσκεται στο 82%.
Επίσης, το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που λέει «όχι» στον όρο «Μακεδονία» κυμαίνεται σε ποσοστό 80%, ενώ δέκα χρόνια πριν, όταν η Κουμουνδούρου είχε μονοψήφιο ποσοστό, ήταν 67%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το κλίμα που επικρατούσε τον Ιούνιο του 2008, δηλαδή δυο μήνες μετά το Βουκουρέστι, όπου ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη είχαν ξεκαθαρίσει την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία δημοσκόπηση της Metron, τον Ιούνιο του 2008 ποσοστό 75% των ερωτηθέντων απαντούσε «καμία ονομασία με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του». Την ίδια απάντηση έδινε το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 76% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 68% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (το 38% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου πρότεινε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό).
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Σε έρευνα της ίδιας εταιρίας, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, στις 20 Ιανουαρίου (ΝΕΑ), ποσοστό 82% απορρίπτει το «Νέα Μακεδονία», 78% το «Ανω Μακεδονία» και 77% το «Νόβα Ματσεντόνιγια».
Μια ακόμη «αποδοκιμασία» της κυβέρνησης, η οποία επιτέθηκε σε όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ήρθε μέσα από την έρευνα της Pulse για το Action24, καθώς το 65% των ερωτηθέντων την αξιολόγησε θετικά. Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το «ναι» στο συλλαλητήριο από το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., σίγουρα όμως προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι το 69% των ψηφοφόρων της ΔΗ.ΣΥ. το αξιολόγησαν θετικά όπως και το 48% των ψηφοφόρων του Ποταμιού.
Οσο για το ερώτημα της εμπιστοσύνης για λύση του Σκοπιανού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι ποσοστό 17% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Ν.Δ. και όχι τον πρωθυπουργό ενώ κόλαφος είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η απάντηση που προκύπτει από τους ψηφοφόρους της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού, όπου συγκεντρώνει μόλις 5% και 9%, αντίστοιχα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]