Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με μηνύματα που την κάνουν να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση κινδυνεύει να διολισθήσει όχι απλά σε αρνητικές αλλά και σε επικίνδυνες ατραπούς, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβει την ανησυχία της για τις περαιτέρω εξελίξεις και βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής της την προειδοποίηση ότι η λύση πρέπει να είναι «ενιαία και αδιαίρετη». Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η Ν.Δ. μετά και την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων που σηματοδότησε η επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια.
Για τη Ν.Δ. τυχόν τμηματική επίλυση των διαφορών συνιστά υποχώρηση στα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα «κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα». Και γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι και επικίνδυνη».
Τα μηνύματα που εντείνουν τις γαλάζιες ανησυχίες είναι συνεχή και η συνάντηση που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος κάθε άλλο παρά τις άμβλυναν. Αντιθέτως εντείνονται από τη στιγμή που υπήρξε και «η απαράδεκτη θέση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων ότι οι γείτονές μας δεν θεωρούν «μέρος της διαπραγμάτευσης τη δήθεν μακεδονική τους εθνότητα», καθώς και ο ισχυρισμός Νίμιτς ότι η ελληνική πλευρά δεν θέτει καν τέτοιο ζήτημα.
Στην Πειραιώς αισθάνονται ότι επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις που εγκαίρως έχει απευθύνει η Ν.Δ. και αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει μία συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο που έχει τεθεί, ως ελάχιστο, από το Βουκουρέστι. Αν και η τρέχουσα προσπάθεια ξεκίνησε υπό καλύτερες προϋποθέσεις -ακριβώς επειδή υπήρχε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου αλλά και μία διαλλακτικότερη κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ- είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η ευκαιρία χάνεται. Κυρίως διότι χάθηκε το στοίχημα της εμπιστοσύνης στους χειρισμούς μιας κυβέρνησης που υπέπεσε σε λάθη από την αρχή. Με βασικότερο την επιλογή της να μην επικεντρωθεί από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια να οικοδομήσει εθνικό μέτωπο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση στην αρχή υποτίμησε τις ευαισθησίες των πολιτών σε αυτό το ζήτημα, στη συνέχεια επιχείρησε να απαξιώσει την αντίδρασή τους με αφορμή κάποιες ακραίες φωνές στη Θεσσαλονίκη και τώρα στέκει αμήχανη, έως και πανικόβλητη, μπροστά στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ανησυχώντας ότι μπορεί αυτό να αποκτήσει και αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Αρκετοί στην Πειραιώς το πιστεύουν, αλλά σε κάθε περίπτωση εκείνο που επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η μαζική συμμετοχή του κόσμου θα συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης της ικανότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί οτιδήποτε.
Προτεραιότητα να μη δημιουργηθούν συνθήκες διχασμού του ελληνικού λαού
Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των επόμενων κινήσεων της Ν.Δ. διαδραματίζει η προτεραιότητα που δίνει στην αποτροπή ενδεχόμενης δημιουργίας συνθηκών διχασμού στην κοινωνία. Από το εσωτερικό της εκπέμπονται ισχυρά μηνύματα στήριξης του δικαιώματος των πολιτών να εκφράσουν τις πατριωτικές ευαισθησίες μέσα από τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, όπου αναμένεται να δώσει το παρών σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών και στελεχών. Αλλά είναι ξεκάθαρη τόσο η απόσταση της Ν.Δ. ως κόμματος από τη διοργάνωσή του όσο και η απόλυτη άρνησή της να μπει σε οποιαδήποτε λογική διαχωρισμού των πολιτών με βάση τη συμμετοχή τους ή όχι στο συλλαλητήριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί στο σεβασμό της Ν.Δ. σε κάθε επιλογή, καθιστώντας σαφές ότι «σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια και όσους επιλέξουν να μην πάνε».
«Δεν μετριέται ο πατριωτισμός με τα συλλαλητήρια», λένε γαλάζια στελέχη, σημειώνοντας ότι κάθε πολίτης εκφράζει την ευαισθησία του για το ζήτημα αυτό με τρόπο που ο ίδιος επιλέγει.
Παρών στο σημερινό συλλαλητήριο αναμένεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που προχθές μίλησε για «μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν συζητούν εξάλλου καν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο γαλάζιων πηγών για το ζήτημα αυτό: «Αρκετό κακό προξένησε στην πατρίδα το 2015, ας μην το επαναλάβουμε».
Παρά το γεγονός ότι το εθνικό θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότητα, πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συνεχίσει -όπως έκανε ολόκληρη αυτή την εβδομάδα- να αναδεικνύει και άλλα θέματα, με επίκεντρο την οικονομία, την ασφάλεια, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη.
«Η Ν.Δ. έχει καθαρή θέση για το Σκοπιανό και βάζει και άλλα ζητήματα που συνιστούν δική της ατζέντα», τονίζουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, την ώρα που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, συνεχίζονται και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο να προβάλει το σχέδιο της ίδιας της Ν.Δ. για έξοδο της χώρας από την κρίση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]