Κυβερνητικές πηγές, χωρίς να υπολογίζουν στη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ., της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θεωρούν βέβαιη την αποχή του ΚΚΕ από την ψηφοφορία, ποντάρουν όμως στην ομάδα των ανεξαρτήτων και στη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. Θεωρούν ότι μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και παράλληλη αποκήρυξη των αλυτρωτικών διαθέσεων από την πλευρά της πΓΔΜ -χωρίς να διευκρινίζουν αν αυτό θα γίνει με αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ή όχι- θα ψηφιστεί τουλάχιστον από 153 -154 βουλευτές.
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προσθέτει -ως βέβαιους- τον Χάρη Θεοχάρη και την Κατερίνα Μάρκου από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, τους Γιώργο Κατσιαντώνη και τον Αναστάσιο Μεγαλομύστακα από την Ενωση Κεντρώων και τους Ελενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμα και αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι -που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής- δεν αποφασίσουν να στηρίξουν μια ενδεχόμενη συμφωνία, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι πιθανό να τη στηρίξει. Οι διαρροές αυτών των ονομάτων συνοδεύονται και από εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες όσοι στηρίξουν την κυβέρνηση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας και μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την κ. Μάρκου λένε ότι είναι θέμα χρόνου η προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Γιώργο Κατσιαντώνη αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λάρισας, εφόσον η Αννα Βαγενά αποφασίσει τελικά να μην είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η κυβέρνηση εκπέμπει προς τα έξω πως θεωρεί ότι το δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος είναι οι διαπραγματεύσεις με τη σκοπιανή κυβέρνηση και όχι η διαχείριση ενδεχόμενης συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας. Επί της ουσίας, όμως, επιμένει να διαχειρίζεται ένα εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής κατανάλωσης και να το χρησιμοποιεί προκειμένου να αλλάξει τους εις βάρος της συσχετισμούς. Πέρα από την προφανή προσπάθεια να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία προσκολλημένη σε ακροδεξιές πολιτικές αντιλήψεις και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εγκλωβισμένο ανάμεσα στον ακροδεξιό και τον κεντρώο χαρακτήρα του κόμματός του, στόχος της είναι και η διάλυση του μεσαίου χώρου και των μικρότερων κομμάτων.
Εχουν αντιληφθεί στο επιτελείο του πρωθυπουργού ότι για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την προσωπική πολιτική σχέση Τσίπρα – Καμμένου που παραμένει ισχυρή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει φτάσει, αν δεν έχει ξεπεράσει, τα όριά της. Με τις δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν μονότονα τη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε διψήφιο αριθμό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σαφώς υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχεδιασμοί επί χάρτου είναι εύκολο να καταλήξουν σε πολιτικές ακροβασίες. Επιπλέον, είναι ίσως η πρώτη φορά στα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕ.Λ. που σε ένα μείζον ζήτημα όπως το Σκοπιανό τα συμφέροντα των δύο κυβερνητικών εταίρων συγκρούονται. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις στο διεθνή παράγοντα για ξεμπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ εκτιμά ότι η επίλυση του Σκοπιανού μπορεί βραχυπρόθεσμα να τον ευνοήσει. Από την άλλη πλευρά, μία νέα υποχώρηση του Πάνου Καμμένου, αυτή τη φορά σε εθνικό θέμα, είναι ικανή να εκμηδενίσει τις λίγες πιθανότητες -βάσει δημοσκοπήσεων- που έχουν οι ΑΝ.ΕΛ. να επανεκλεγούν.
Με αυτήν την παραδοχή, επιχειρούν ακραία πόλωση και ενίσχυση των άκρων, ώστε:
- Πρώτον, να προκαλέσουν φθορά στο κεντροδεξιό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακραίο ή αφήνοντας να διαρρεύσουν σενάρια για δημιουργία κόμματος εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα πλήξει περισσότερο τη Ν.Δ. ή τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή.
- Δεύτερον, να εξαφανίσουν την όποια δυναμική του Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης στους σημερινούς ή τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του, κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό, πάντως, για το οποίο ανησυχούν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η μεγάλη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για την οποία, από τη μία, δεν θα μπορούν να μιλήσουν μόνο για κάποιους «γραφικούς και ακροδεξιούς» στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν το συλλαλητήριο και, από την άλλη, θα προσπαθούν να αποκρούσουν το γενικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα της κοινωνικής αντίδρασης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]