Ειδικότερα, από νωρίς τα ξημερώματα σήμερα (7/2) καταγράφηκαν 18 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον ισχυρότερο να σημειώνεται στις 05:35 και να αγγίζει τα 4,3 Ρίχτερ.
Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 07:06 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ανάφης.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη (6/2) το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Σημειώνεται πως χθες (6/2), ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Συνολάκης: Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει
Στις εξελίξεις στο θέμα των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο, θα βλέπουμε την γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει.
Θα μας πάρει πολύ καιρό να κοιτάξουμε με σεισμικές μελέτες, να δούμε αρκετά σε αρκετό βάθος, να δούμε που βρίσκεται, αν υπάρχει, που βρίσκεται, αν βρίσκεται υγρό, που βρίσκεται μάγμα ή σε ποιο βάθος είναι.
Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι μπορεί να σημαίνει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, είχαμε το Κολόμπο, είχαμε μερικούς άλλους κρατήρες».
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαντορίνη
Ο χορός των ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται αμείωτος, με τους επιστήμονες να μετρούν τα δεδομένα και τους κατοίκους τις αντοχές τους.
Με το τοπίο να παραμένει θολό ως προς την εξέλιξη του φαινομένου και τους περισσότερους επιστήμονες να συμφωνούν ότι είναι πιθανός ένας σεισμός κοντά στα 6 ρίχτερ, ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και τις 3 Μαρτίου. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα διευκολύνει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των όποιων αναγκών προκύπτουν, αλλά και για τις συνέπειες που υπάρχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Παράλληλα, ενισχύονται καθημερινά οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας που φθάνουν στη Σαντορίνη, καθώς σε Αναφη, Ιο, Αμοργό και Αστυπάλαια. Χθες έφθασαν στη Σαντορίνη οχήματα του Στρατού, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο νησί, μεταξύ των οποίων είναι 52 πυροσβέστες, 7 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Σ. με 2 εναέριους διασώστες.
Παράλληλα, 2 φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες, καθώς και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας έφθασαν στο νησί, ενώ έντονη παρουσία έχει και το ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 7.700 σεισμοί. Μάλιστα, στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί, που είναι λιγότεροι από ό,τι στις 3 Φεβρουαρίου που καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.450.
Σημειώνεται ότι κλειστά θα είναι και σήμερα τα σχολεία, εκτός από τα προαναφερόμενα νησιά, και τα σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Ανδρο και Μύκονο, όπως αποφάσισαν από κοινού οι δήμοι.
Εκτιμήσεις
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας χθες το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Δηλαδή το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς (6,1-6,2) και ενισχύεται το σενάριο -στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω- για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω, όμως, από 6, δηλαδή 5,9-5,8, υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός. Με αυτόν τον σεισμό, λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτόν το σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο σεισμός 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ερωτώμενος για το ίδιο θέμα είπε: «Το σενάριο για 6 ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Ενας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6, λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου».
Οσον αφορά για την επίδραση που μπορεί να έχουν οι δονήσεις στα ηφαίστεια εξήγησε ότι «οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια. Η Μήλος, για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Αλλο όμως αυτό και άλλο η έκρηξη». Και κατέληξε: «Δεν υπάρχει, λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού. Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ, ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας».
Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου (Mega) ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι σαφές ότι το μέγεθος είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου που είναι στο κέντρο της διεγερμένης περιοχής είτε είναι της Ιου που είναι 2-3 χιλιόμετρα πιο βόρεια, πιο κοντά στην Ιο. Και τα δύο αυτά ρήγματα που έχουν τέτοιες διαστάσεις και μετατόπιση. Το ρήγμα της Ιου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση. Αυτή έχει βυθίσει όλο το κομμάτι με το Κολούμπο, που μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν σεισμό της τάξεως του 6. Το οποίο δικαιολογείται και με βάση τη δραστηριότητα αυτή των σεισμών που έχουμε φτάσει μέχρι το 5,2».