Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος δημιουργεί σταδιακά την εικόνα του λιγότερο διαλλακτικού σε σχέση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών κοινών δηλώσεών του με τον κ. Νίμιτς απολύτως αρνητικός, λέγοντας πως δεν συζητά θέμα «ταυτότητας» και «γλώσσας».
Ειδικότερα, ο κ. Ντιμιτρόφ, ερωτηθείς εάν ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει με την Ελλάδα για την ταυτότητα και τη γλώσσα, απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Το θέμα της ταυτότητας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συνομιλιών, γιατί δεν αποτελεί ζήτημα απόφασης αλλά προϊόν ιστορικής διαδικασίας. Το θέμα αυτό ξεπερνά εμένα, τους διαπραγματευτές, τη γενιά των σημερινών πολιτικών, πιθανότατα και των μελλοντικών. Επομένως, αν φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για λύση που αγγίζει την ταυτότητα, τότε δυστυχώς λύση δεν θα υπάρξει». Παρά τις προσπάθειες που έκανε στη συνέχεια ο κ. Ντιμιτρόφ να απαλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του και να επιρρίψει τις ευθύνες (blame game) στην Αθήνα, την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, εγκάλεσε διότι βάζει «κόκκινες γραμμές», στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος που έθεσε απαγορευτικές γραμμές προτού ξεκινήσει ο ουσιαστικός γύρος των διπλωματικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσαν οι δηλώσεις Νίμιτς, ο οποίος ουσιαστικά χάιδεψε» τον Ντιμιτρόφ, προκαλώντας, πάντως, την ενόχληση της Αθήνας. «Εχουμε διατυπώσει σαφώς τις θέσεις μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε θέλουμε κι εκείνος να μας ερμηνεύει», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του διαπραγματευτή. Να σημειωθεί πως ο κ. Νίμιτς, αναφερόμενος στο θέμα της «ταυτότητας», είπε: «Δεν έχω ακούσει τίποτα από ελληνικής πλευράς που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ. Πιστεύω ότι είναι δυνατή η λύση που θα διαφυλάσσει και θα ενισχύει την ταυτότητα. Στο θέμα αυτό υπάρχουν διαφορές στις απόψεις των δύο χωρών, αλλά στην Αθήνα δεν έχω ακούσει άρνηση της ταυτότητας». Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς, αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων «είναι αρκούντως ικανή να διαφυλάξει την ταυτότητα του λαού της και νομίζω ότι ο λαός της χώρας δεν πρέπει να ανησυχεί», είπε: «Την ταυτότητά τους την ορίζουν οι ίδιοι οι λαοί. Τα Ηνωμένα Εθνη ασχολούνται με τα κράτη και το πώς χρησιμοποιείται το όνομα της χώρας. Δεν συζητούν το πώς προσδιορίζονται οι λαοί».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Επίσης, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο μπορεί να βρεθεί κοινή βάση προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο ονοματολογικό, είπε πως «μιλάμε για εβδομάδες ή μήνες, όχι περισσότερο». Εξέφρασε την άποψη ότι «ήρθε ο καιρός να ληφθεί απόφαση», είπε πως «τους επόμενους μήνες θα δούμε εάν σημειώνεται πρόοδος ή όχι», ενώ επισήμανε ότι «τα ζητήματα έχουν παρουσιαστεί και δεν πρόκειται να καταστούν ευκολότερα στο μέλλον». Από τη μεριά του, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «ορισμένες ιδέες (σ.σ. του κ. Νίμιτς) δεν είναι τόσο κακές και ορισμένες δεν είναι τόσο καλές και μας προκαλούν ανησυχία». Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Εάν υπάρχει αξιοπρεπής τρόπος, που θα σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, θα βρούμε τον τρόπο αυτό», είπε. Και συμπλήρωσε: «Μπορεί να μην υπάρχει τέτοιος τρόπος. Σε μας εναπόκειται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βρούμε».
Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ επέμεινε ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο ή την αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου Μακεδονία. Συμφωνούμε ότι εννοούμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε “εγώ είμαι Μακεδόνας”». Και πρόσθεσε: «Ισως έχουμε διαφορετικές θέσεις (σ.σ.: με την Ελλάδα) σχετικά με το τι σημαίνει Μακεδονία. Αυτό είναι εντελώς φυσικό. Μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν μπορεί, όμως, η Μακεδονία να είναι μόνο δική μας, διότι μεγάλο μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα. Επίσης, δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική, διότι έχουμε και εμείς ένα τμήμα της. Μία ακόμη τρίτη χώρα έχει τμήμα της Μακεδονίας. Ο μοναδικός τρόπος επίλυσης είναι η μη αποκλειστικότητα». Επιπλέον, αφού είπε ότι κατανοεί «πλήρως εκείνους τους Ελληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες», υποστήριξε ότι «όχι μόνο οι γείτονές μας στην Ελλάδα, αλλά και κανείς άλλος δεν μπορεί να συζητά και να αγγίζει το δικαίωμά μας, το δικό μου προσωπικά και των συμπολιτών μου, να είναι “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]