Η έρευνα της Alco είναι για το Ραδιόφωνο24/7 και φαίνεται πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιθυμεί να κλείσει η «πληγή» μετά από την εμπειρία 25 χρόνων αδιεξόδου.
Επτά στους δέκα θεωρούν ότι από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει βγει χαμένη και μόνο το 9% θεωρεί ότι έχει βγει κερδισμένη.
Το 63% θεωρεί ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ το 21% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει η κατάσταση ως έχει σήμερα. Δεν ετέθησαν φυσικά ερωτήματα για συγκεκριμένες ονομασίες, αφού επισήμως δεν είχαν ανακοινωθεί, επομένως ενδεχομένως το ποσοστό αυτό να μεταβληθεί ή εάν πάσει περιπτώσει θα κριθεί όταν μπουν συγκεκριμένα ορόματα στο δημοσκοπικό τραπέζι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Ραδιοφώνου24/7. Σε κάθε περίπτωση όμως από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό το Σκοπιανό.
Όπως και οι προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας, έτσι και αυτή δείχνει ότι παραμένει η απαισιοδοξία στην κοινωνία με μία μικρή όμως ψυχολογική ανάκαμψη. Έτσι το 41% πιστεύει ότι το 2018 τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε χειρότερα, αλλά το 26% πιστεύει ότι θα πάνε καλύτερα και το 24% πιστεύει ότι θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή το 50% ουσιαστικά πιστεύει ότι δε θα χειροτερέψουν, γεγονός που στο μνημονιακό σκηνικό συνιστά βελτίωση της ψυχολογίας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία κρίνει θετικά τα κρίσιμα μέτρα που πέρασαν με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και τα οποία είχαν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.
Ειδικότερα το 60% κρίνει θετικά την αύξηση επιδομάτων τέκνων κατά 260 εκ ευρώ.
Το 41% κρίνει θετικά την προκήρυξη απεργιών με 50% συν ένα στα πρωτοβάθμια σωματεία, το 32% αρνητικά, ενώ το 27% δεν ξέρει/ δεν απαντά
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Το 41% επίσης κρίνει θετικά την επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων, αρνητικά την κρίνει το 37% ενώ το 23% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Στην πρόθεση ψήφου η εικόνα παραμένει σταθερή σε σχέση με την τελευταία έρευνα της Alco. Ειδικότερα παρατηρείται μία σταθεροποίηση της διαδικασίας συσπείρωσης της ΝΔ. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 22,3% από 22,6%, άρα υπάρχει μία μικρή κάμψη, η οποία οφείλεται στο “ταβάνιασμα” της συσπείρωσης.
Σταθεροποίηση παρατηρείται επίσης στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση του οποίου κυμαίνεται στο 54%. Επομένως παρατηρείται μία γενικότερη στασιμότητα, που δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων παραμένουν “στον καναπέ” κατά τη φράση που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι και αναμένουν.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σας νοικοκυριού, το 30% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 24% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 19% κανένας και το 27% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Επομένως, καθώς οι πολίτες βλέπουν ότι τα μνημονιακά περιθώρια δεν επιτρέπουν κάποια ριζική αλλαγή πολιτικής, αναζητούν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητα τους εντός αυτών των πλαισίων, και στο ερώτημα αυτό έχει προβάδισμα ο πρωθυπουργός ενώ ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής . Στοιχείο κρίσιμο καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από το μνημόνιο, ώστε όπως έχει πει ο Αλέξης Τσιπρας, να δώσει πιο έντονο ταξικό πρόσημο στην πολιτική της.
Πάντως η πλειοψηφία ούτε θέλει, ούτε βλέπει εκλογές το 2018.
Συγκεκριμένα το 52% πιστεύει ότι δε θα γίνουν εκλογές εντός του έτους, ενώ το 30% πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 52% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2018, ενώ το 35% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]