Ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει σύγκληση συμβουλίου αρχηγών εάν υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα.
Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα για ένα εθνικό θέμα κι ότι έχει επιλέξει να βαδίσει μόνη της.
Ως εκ τούτου η ευθύνη για την όποια απόφαση για το ονοματολογικό βαραίνει μόνο την κυβέρνηση, είπε η κ. Σπυράκη. «Εμείς δεν θα έλθουμε να επιβεβαιώσουμε τετελεσμένα».
Τόνισε δε πως πλέον είναι πολύ αργά να γίνει ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης, σημειώνοντας πως όλα θα γίνουν γνωστά στη Βουλή και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό η κ. Σπυράκη είπε ότι το Σκοπιανό δεν λύνεται με συλλαλητήρια αλλά εφόσον κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να εκφραστεί μέσα από αυτά είναι ελεύθερος να το πράξει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στους βουλευτές του πως μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις.
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», δήλωσε χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Μυστική διπλωματία στα… τυφλά για Σκοπιανό από την κυβέρνηση
Σαφές μήνυμα ότι «η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη των χειρισμών για την εξέλιξη του Σκοπιανού» στέλνει η Ν.Δ., καταλογίζοντας με ακόμη εντονότερο τρόπο έλλειμμα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Δύο μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης. Εχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας. Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, η οποία χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της συζήτησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ».
«Επί της ουσίας, δυστυχώς, χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής, πολιτικής αντιπαράθεσης», εξήγησε και επέμεινε στην προϋπόθεση που τίθεται από πλευράς της Ν.Δ. για διαμόρφωση ενιαίας κυβερνητικής θέσης προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι σε αυτό το θέμα και ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης», σχολίασε η κ. Σπυράκη, η οποία κατέστησε σαφές ότι εφόσον συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, «πρωτοβουλία που», όπως είπε, «έπρεπε να προέλθει από την κυβέρνηση στην έναρξη αυτής της διαδικασίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα προσέλθει ζητώντας από τον κ. Κοτζιά να αποσαφηνίσει εάν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης».
«Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης», διευκρίνισε, ενώ ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε από την πλευρά του ότι «ζητήσαμε εγκαίρως ενημέρωση για το “Σκοπιανό”, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε γιατί θέλει να κρύψει ότι δεν έχει ενιαία θέση και είναι εθισμένη στην κρυφή διπλωματία». «Εάν υπάρξει ΕΣΕΠ θα πάμε. Εάν διαπιστώσουμε απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης θα αποχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Για συλλαλητήριο
Στο μεταξύ, σε νέα συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι κάθε βουλευτής της Ν.Δ. είναι ελεύθερος να αποφασίσει ο ίδιος εάν θα λάβει μέρος στο συλλαλητήριο.
«Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφρασθούν όπως επιλέγουν και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν», τόνισε και η εκπρόσωπος Tύπου της Ν.Δ. απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει πάντως συντεταγμένη παρουσία στο συλλαλητήριο, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επιθυμία συμμετοχής δείχνει να αποτελεί κυρίαρχη τάση μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ν.Δ., η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι είναι σαφής: «Το ελάχιστο είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση πρέπει -επανέλαβε χθες η κ. Σπυράκη- να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει δηλαδή και το κομμάτι του ονόματος και το εύρος της χρήσης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού».
Η ίδια έδωσε αυστηρή απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εικόνα υποτιθέμενων διαφορών στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί κάποιοι να εξυφαίνουν σενάρια στα υπόγεια του Μαξίμου για τη Ν.Δ. που δημιούργησε και κατοχύρωσε την εθνική θέση, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει η κυβέρνηση που, κατά τα άλλα είναι λαλίστατη, εάν εξακολουθεί να εκφράζει τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Παιδείας, τον κ. Γαβρόγλου, η άποψη που είχαν προσυπογράψει σε επιστολή του 2008, και στην οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία, η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σε ερώτηση, τέλος, για τις πρόσφατες συναντήσεις εκπροσώπων των Μακεδονικών σωματείων με τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά σχολίασε ότι «οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως εκείνοι επιλέγουν».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]