Χθες, μάλιστα, σε ομιλία του, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ, ο γ.γ. του Οργανισμού, αναφερόμενος στην επιθυμία των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε: «Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες. Ωστόσο πρέπει να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας».
Την ίδια στιγμή, η αρνητική στάση του διαπραγματευτή των Σκοπίων Βάσκο Ναούμοφσκι και η δήλωσή του ότι οι ιδέες που κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του Οργανισμού για όνομα, Μάθιου Νίμιτς, «απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση», δημιούργησαν την αίσθηση ότι ορισμένοι κύκλοι στα Σκόπια σαμποτάρουν τις συνομιλίες στον ΟΗΕ για την επίλυση του ονοματολογικού. Κάτι που ανάγκασε υψηλόβαθμους του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, μέσω «διαρροών». Παρά ταύτα, το ερώτημα εάν ακραίοι εθνικιστικοί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι που πρόσκεινται στο «παλιό σύστημα» στην πΓΔΜ επιχειρούν να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις ή η στάση Ναουμόφσκι ήταν στο πλαίσιο μιας «διπλωματικής μπλόφας», εξακολουθεί να υφίσταται. Κάτι, πάντως, που μένει να φανεί στην πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, είναι γνωστές οι μεγάλες εσωτερικές αντιθέσεις στην πΓΔΜ για το ονοματολογικό, τόσο ανάμεσα στο σλαβικό και το αλβανικό στοιχείο, όσο και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί πως ο κ. Ναουμόφσκι θεωρείται φίλα προσκείμενος στο εθνικιστικό κόμμα (VMRO) του πρώην πρωθυπουργού της γείτονος, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ είναι διορισμένος στη θέση του «εθνικού διαπραγματευτή» από τον Σκοπιανό πρόεδρο, Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος επίσης θεωρείται «άνθρωπος» του Γκρούεφσκι. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, μάλιστα, αρνείται να υπογράψει τον νόμο που ψήφισε εσχάτως η Βουλή της χώρας για αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας.
Πάντως, η αντίδραση κύκλων του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών ήταν έντονη, αφού επισήμαναν ότι αφενός μεν «δεν έχει λάβει (σ.σ. η κυβέρνηση) πλήρη ενημέρωση για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη» αφετέρου ότι «οι ιδέες του κ. Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν διαμορφωθεί η θέση της κρατικής ηγεσίας». Και κατέληγαν: «Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση».
Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, «με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του», ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εάν τελικώς πραγματοποιηθεί η φημολογούμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στις 23 του μηνός, στο Νταβός.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σύγχυση έχουν προκαλέσει «διαρροές» σε Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων για πιθανές ονομασίες που φέρεται να πρότεινε ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων προχθές στη Νέα Υόρκη. Εντονες υποψίες υπάρχουν ότι ναι μεν κάποιες από αυτές μπορεί να ισχύουν, αν και δεν αποκλείεται ορισμένες να «έπεσαν» είτε για να βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και –κυρίως– σε Σκόπια είτε και για να «καούν» ορισμένες από αυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, οι «ιδέες» που κατατέθηκαν είναι στα σλαβικά με λατινική γραφή: Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Vardarska Makedonija, Republika Gorna Makedonija και Republika Makedonija (Skopje). Να σημειωθεί, ωστόσο, πως το αλβανικό στοιχείο μάλλον διαφωνεί με σλαβική ονομασία.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Πάντως, οι πιο πολλές από αυτές, έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από 1993 και μετά, οπότε και η Ελλάδα συζητούσε για σύνθετη ονομασία. Μεταξύ των άλλων είχαν συζητηθεί: «Νέα Μακεδονία» (Νόβα Ματσεντόνιγια), «Ανω Μακεδονία» (Γκόρνα Ματσεντόνιγια), «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια), «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβομακεδονία), Βόρεια Μακεδονία (Σέβερνα Ματσεντόνιγια), Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας, Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια.
Οπως και να ’χει, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν άφησε ιδιαίτερα περιθώρια παρερμηνειών και διπλωματικών «ελιγμών», αφού, απευθυνόμενος στις πολιτικές ηγεσίες των Σκοπίων, κατέστησε σαφές ότι «η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ όλων των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και στις Συνόδους που ακολούθησαν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί όταν θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ».
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Στόλτενμπεργκ πραγματοποιούσε επίσκεψη στα Σκόπια, πύκνωναν οι ρωσικές αντιδράσεις για πιθανή ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ η ρωσική διπλωματία «στοχοποιούσε» και την Αθήνα γι’ αυτό (!).
Σε συνέντευξή του, μάλιστα, σημείωσε: «Εχω δύο κύρια μηνύματα κατά την επίσκεψή μου στα Σκόπια. Πρώτον, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη της χώρας σας στην πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό συνάδει με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 και επαναλήφθηκε στις διακηρύξεις μας στην Ουαλία και τη Βαρσοβία. Και δεύτερον, το έργο της κυβέρνησής σας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντικό για το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς σας.Η επίλυση του θέματος του ονόματος αποτελεί μέλημα της χώρας σας και της Ελλάδας, υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου να προτείνω λύση. Ωστόσο, χαιρετίζω τη δυναμική των πρόσφατων συναντήσεων και ενθαρρύνω την κυβέρνησή σας να εμμείνει σε αυτές τις προσπάθειες».
Τέλος, ο ίδιος παρατήρησε ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ «θα αξιολογήσουν την πρόοδο κάθε υποψήφιας προς ένταξη χώρας μέχρι τον Απρίλιο. Θα είναι μια ευκαιρία για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να δείξουν στους συμμάχους ποιες μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμόσει προκειμένου να καταστούν χρήσιμα μέλη της Συμμαχίας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]