Στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι το ρολόι έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει -όπως έκανε και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό- τα περί εξάντλησης της θητείας. Δεν αμφιβάλλουν φυσικά ότι επιδίωξη των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή τους στην εξουσία -η οποία συνιστά, άλλωστε, και το μοναδικό συνδετικό κρίκο της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή- αλλά πιστεύουν ότι αυτή η επιθυμία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υπερκεράσει την οδυνηρή για τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θεωρούν πολύ πιθανό να τον οδηγήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές για λόγους που σχετίζονται και με την ίδια την εσωκομματική διαχείριση της επόμενης μέρας που δεν θα είναι εύκολη σε περίπτωση εκλογικής συντριβής. Εκτίμηση γαλάζιων στελεχών είναι ότι κάλπες μπορεί να στηθούν είτε μέσα στην άνοιξη, με το «χαρτί» της προσδοκίας μιας «καθαρής εξόδου» που η ίδια όμως η κυβέρνηση θα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι «καθαρή», είτε το φθινόπωρο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, μέσα σε συνθήκες επικοινωνιακής καταιγίδας περί «τέλους των Μνημονίων» πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη, με την έλευση του 2019, τα νέα μέτρα λιτότητας στα οποία έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση. Και όλα αυτά με κεντρικό δίλημμα σε κάθε περίπτωση από πλευράς κυβερνώντος κόμματος το εάν θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα ο «δήθεν πιο ευαίσθητος κοινωνικά ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. έχει αρχίσει ήδη να αποδομεί τόσο αυτόν όσο και τους υπόλοιπους άξονες του κυβερνητικού αφηγήματος, καθιστώντας σαφές ότι δεν χαρίζει την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν και ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν μπορεί να είναι «καθαρή» όταν υπάρχουν δεσμεύσεις για μέτρα μετά το 2018.
Το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν έχει «ταξικό πρόσημο» και ότι η πολιτική της δεν θα ευνοήσει τους λίγους αλλά τους πολλούς και, κυρίως, τους πιο αδύναμους, που ήταν πολύ ηχηρό στο 11ο Συνέδριο, θα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της γαλάζιας ρητορικής, η οποία αποσκοπεί να φέρει τη συζήτηση και στην ουσία της άσκησης πραγματικής κοινωνικής πολιτικής. Επίσης, να την αποσυνδέσει από την επιδοματική λογική με την οποία η παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» μιας πολιτικής που φτωχοποιεί την κοινωνία, στραγγίζει την πραγματική οικονομία, περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική και σωρεύει έναν λογαριασμό που ήδη συνοψίζεται στα εξής: «Ζημιά 100 δισ. ευρώ για την οικονομία, δύο αχρείαστα Μνημόνια, δύο χρόνια ύφεσης και μια χρονιά αναιμικής ανάπτυξης, σε μια εποχή που όλη η Ευρώπη τρέχει προς τα μπρος». «Και κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία ο λογαριασμός μεγαλώνει», σημειώνουν στην Πειραιώς
Το «πέρασμα από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους» θα έχει κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία της Ν.Δ. για το μέλλον της χώρας. Οσο για το μήνυμά της προς τους οικονομικά ασθενέστερους, θα περνά μέσα από την επεξήγηση των μεγάλων επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής σε αυτές ακριβώς τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και της θετικής επίδρασης που θα έχει στη ζωή τους η υλοποίηση του γαλάζιου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει στο επίκεντρο τις νέες δουλειές. Παράλληλα όμως θα εστιάζει σε μέτρα πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης, με βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που συνιστά κεκτημένο της προηγούμενης γαλάζιας διακυβέρνησης και προγραμματικός στόχος της Ν.Δ. είναι να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της «καθαρής εξόδου», στην Πειραιώς θεωρούν πως ούτως ή άλλως δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, ενώ αμφισβητείται επί της ουσίας και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες. Η Ν.Δ. δεν θα σταματήσει, πάντως, να επικοινωνεί ότι η χώρα θα βρεθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 σε φάση νέας λιτότητας έως το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι καθαρή έξοδος θα είναι αυτή της κυβέρνησης από την εξουσία, ενώ η βασική δέσμευση που θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους πολίτες είναι ότι θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική για να αμβλύνει ακριβώς τις συνέπειες από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι σημερινοί κυβερνώντες.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ 11ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Εντατικοποίηση περιοδειών σε όλη την επικράτεια, σχέσεις συνεννόησης με τα δημοκρατικά κόμματα
Η επόμενη μέρα του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ., που θα περιλαμβάνει από τις αρχές του νέου χρόνου εντατικοποίηση των περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να φθάσει σε κάθε γωνιά το γαλάζιο προγραμματικό μήνυμα, σχεδιάζεται μέσα σε ατμόσφαιρα έκδηλης ικανοποίησης για το ισχυρό ενωτικό μήνυμα που έστειλε το Συνέδριο, σηματοδοτώντας, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, ότι η Ν.Δ. «προχωρά στην πολιτική και την ποιοτική της ανανέωση, εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της, ανοίγεται εκτός των στενών κομματικών τειχών και απευθύνεται με αυτοπεποίθηση στην κοινωνία». Πολύ σημαντική για τη γαλάζια ηγεσία είναι η διαπίστωση ότι η υλοποίηση της διαρκούς ανανέωσης προχωρά χωρίς να σημειώνονται εσωκομματικές αναταράξεις και χωρίς να διακυβεύεται η ενότητα του κόμματος που σήμερα εμφανίζεται να είναι πιο αρραγής από κάθε άλλη φορά.
Με το βλέμμα στις εξελίξεις της επόμενης μέρας καθορίζεται και η στάση της Ν.Δ. απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας σταθερής επιδίωξης για «ειλικρινείς και έντιμες σχέσεις συνεννόησης με όλα τα δημοκρατικά κόμματα». Επιδίωξη που υπηρετείται με συνέπεια και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δώσει το «παρών» στα Συνέδρια ΔΗ.ΣΥ. και Ποταμιού και είδε τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να ανταποδίδουν με την παρουσία τους στο 11ο Συνέδριο της Ν.Δ.
Στόχος της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές είναι βέβαια η αυτοδυναμία, την οποία στην Πειραιώς θεωρούν εφικτή. Ακόμη όμως και αν επιτευχθεί, είναι σαφής η δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων με το βλέμμα σε σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, η προεδρική εκλογή του 2020, αλλά και η επίτευξη αυξημένης πλειοψηφίας για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική και να αντικατασταθεί -όπως έχει δεσμευθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να κάνει αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ.- από ένα σύγχρονο εκλογικό σύστημα που θα συνδέει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
«Επιστρέψαμε από το εξωτερικό γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες της χώρας μας»
Βασικό θέμα συζήτησης σε ολόκληρη τη διαδικασία μέχρι το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ., τα προβλήματα των νέων αποτέλεσαν ξεχωριστή θεματική ενότητα στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ενώ αφιερωμένο σε αυτά ήταν και ένα από τα εφτά προσυνέδρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκαν πολλές πτυχές των ζητημάτων που απασχολούν τους νέους, προτάχθηκε η απαίτησή τους για αξιοκρατία και για ευκαιρίες, οι προτάσεις τους για την Παιδεία και επισημάνθηκε το μεγάλο πρόβλημα της φυγής τους στο εξωτερικό, η αντιμετώπιση του οποίου συνιστά βασική πολιτική προτεραιότητα για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακούστηκαν όμως και μηνύματα από νέους που μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα επέλεξαν το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα. Δύο εξ αυτών, η νέα αρχιτέκτονας Κατερίνα Κούρκουλα και το νεότερο στέλεχος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ., Σωτήρης Κοπατσάρης, έστειλαν από το βήμα του 11ου Συνεδρίου τα δικά τους μηνύματα για τις δυνατότητες, αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια στη θεματική ενότητα για τη Νέα Γενιά, η Κατερίνα Κούρκουλα, που, όπως η ίδια τόνισε, «δεν έχω ασχοληθεί με την πολιτική και δεν έχω συνεργαστεί με κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό όπου έχω διανύσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου καριέρας». Στο 11ο Συνέδριο μίλησε για την απόφαση που έλαβε, πριν από δύο χρόνια, μεσούσης της κρίσης, να εγκαταλείψει μαζί με το συνεργάτη της τις επαγγελματικές ασχολίες στο εξωτερικό και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. «Πιστεύοντας», όπως εξήγησε, «ότι η κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης εκσυγχρονισμού στη χώρα μας».
«Η επιλογή μας αυτή ήταν συνειδητή και γεμάτη αισιοδοξία για την αξιοποίηση των κρυμμένων δυνατοτήτων και δυναμικών στις δύσκολες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια», ανέφερε.
Αρχιτέκτονας η ίδια, με σπουδές στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έχει διδάξει Αρχιτεκτονική Σύνθεση στο Cooper Union και στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, το ΕΤΗ, ενώ παράλληλα έχει δουλέψει σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη. Συνέβαλαν, όπως είπε, στην επιστροφή της το ότι «η Αρχιτεκτονική είναι σημαντική σε περίοδο κρίσης, μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την κρίση, καθώς και το γεγονός ότι οι νέοι επαγγελματίες είναι απαραίτητοι για τις αλλαγές που χρειαζόμαστε».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση έχει φέρει τραγικές συνέπειες, παράλληλα όμως η κατάρρευση των εδραιωμένων δομών και προσεγγίσεων, στην κρίση, ανοίγει δρόμους για ευρηματική και καινοτόμο Αρχιτεκτονική», τόνισε.
«Είναι μια ευκαιρία να προσαρμοστούμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες πραγματικότητες για την πρόοδο του επαγγέλματος», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τεράστιο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό μας, σπουδαγμένοι εδώ και στο εξωτερικό, που έχουν αναγκαστεί να φύγουν έξω για να εργαστούν και που διαπρέπουν σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά περιβάλλοντα παγκοσμίως».
«Εξαιρετικοί αρχιτέκτονες με πλήθος εμπειριών και ένα τεράστιο εύρος γνώσεων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο δυναμικό απαραίτητο για να βρει ευρηματικές λύσεις στα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε. Πιστεύω πως αυτοί οι νέοι, με λιγότερη εμπειρία βέβαια από τη μεγαλύτερη γενιά, είναι εξοπλισμένοι με την ευελιξία και τη δυναμικότητα να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές που έχει φέρει η κρίση», πρόσθεσε και κατέληξε: «Για να γίνει σωστή αξιοποίηση της ρευστότητας της κρίσης, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Στη γραφειοκρατία, στην αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας, καθώς και στην αποτρεπτική φορολογία».
Ο 23χρονος Σωτήρης Κοπατσάρης είναι το μικρότερο σε ηλικία στέλεχος της Ν.Δ. που αναδείχθηκε μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών. Μηχανολόγος-μηχανικός, ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τους Νέους εξηγώντας στους συνέδρους το λόγο που επέστρεψε στη χώρα.
«Γύρισα πίσω γιατί πιστεύω απίστευτα στις δυνατότητες της Ελλάδας. Και αυτό το συνειδητοποίησα από την 5ετή παραμονή μου στην Ευρώπη», εξήγησε.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, πιστεύει ότι «κάθε εμπόδιο είναι μια ευκαιρία». «Και αν σκεφτείτε ότι έχουμε ως χώρα τα περισσότερα εμπόδια, έχουμε και τις περισσότερες ευκαιρίες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε «εάν ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα που μας κρατούν πίσω».
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς καινοτομία». Και αναφέρθηκε σε τέσσερις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι νέοι: Την «αξιοκρατία», την «υποστήριξη στα πρώτα βήματά τους», το «κατάλληλο φορολογικό περιβάλλον» και το «σεβασμό στους θεσμούς».
Και όπως εξήγησε στους συνέδρους, ο ίδιος, ως νέος, ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μητρώου Στελεχών γιατί θεωρεί πως «η σιωπή και η αποδοχή αυτής της κατάστασης είναι συνευθύνη».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής